Όλη η Χίος στην πλατεία, κατά των υπερδομών φυλακών (ΦΩΤΟ)

Μια εικόνα (ρεπορτάζ) του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της Χίου ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ για την κατασκευή δομών-φυλακών στο νησί

14:20 Με την κατάθεση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον Λιμενάρχη Χίου κ. Παντελή Βατούση, ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των Χιωτών κατά της κατασκευής νέων δομών φυλακών στα νησιά.

Νωρίτερα αποδόθηκε το ίδιο ψήφισμα στον εκπρόσωπο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κ. Φιλόδωρο Βιτέλα ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει τη σημερινή συγκέντρωση ως αποτυχημένη από πλευράς συμμετοχής, υποστηρίζοντας  ότι η Χίος γύρισε την πλάτη στους διοργανωτές ακολουθώντας την επίσημη γραμμή του κόμματος, αν λάβει κανείς υπόψη και τις απαράδεκτες δηλώσεις των προέδρων των  ΔΕΕΠ Χίου Λέσβου, Σάμου.

Προφανώς το γεγονός ότι ο υπουργός και οι του περιβάλλοντος του έχουν χάσει την επαφή με την τοπική κοινωνία και δεν την αφουγκράζονται να είναι κι εκείνο που θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα.

Η σημερινή συγκέντρωση από πλευράς συμμετοχής με δεδομένες τις πιέσεις αποτροπής από το περιβάλλον του διδύμου υπουργού και δημάρχου, τον καιρό, αφού αναμένονταν βροχές, την πανδημία του κορονοϊού θεωρείται κάτι παραπάνω από επιτυχημένη και αν οι κυβερνώντες δεν θέλουν να εθελοτυφλούν οφείλουν να λάβουν να αναλύσουν και να αξιοποιήσουν το μήνυμα σε μια κατεύθυνση εκτόνωσης κι όχι δημιουργίας νέων εντάσεων.

13:31 Μετά από μία και πλέον ώρα ομιλιών και χαιρετισμών, ακολουθεί πορεία προς τον γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου,  κ.  Νότη Μηταράκη. 

Στο ψήφισμα που ανέγνωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στέλιος Καμπούρης, εκφράζεται η  πλήρη αντίθεσή  στην επιλογή της κυβέρνησης και της ΕΕ για μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές. Τα χρήματα που προορίζονται για δημιουργία δομών φυλακών να δοθούν για έργα στην υγεία και στην παιδεία και σε άλλους τομείς που έχουν ανάγκη οι νησιώτες. ‘Καμιά δομή στα νησιά μας, να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες, ούτε στο θόλος ούτε στη ΒΙΑΛ μόνο ένας χώρος καταγραφής και πιστοποίησης σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Να καταργηθούν οι συμφωνίες εγκλωβισμού στα νησιά”

Μέσα από την Απλωταριά, όπου το σύνολο των καταστημάτων έχει κλείσει,  η πορεία ήδη κατευθύνεται στο γραφείο του υπουργού.

 

12:42  Σύνδεσμος Κληρικών Χίου: Καμιά πράξη δεν θα γίνει χωρίς τη θέληση του κυρίαρχου λαού. 

Ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου εξέφρασε τη θέση της Μητρόπολης Χίου και του Συνδέσμου Κληρικών χαιρετώντας τους συμμετέχοντες και τονίζοντας ότι η μόνη διαφορά των δυο συγκεντρώσεων είναι η έλλειψη της μυρωδιάς των χημικών : “Σήμερα δυο χρόνια μετά στέλνουμε σαφέστατο μήνυμα, είμαστε εδώ οι κληρικοί, ο Μητροπολίτης και πώς θα μπορούσε άλλωστε να λείπει το ράσο από τον αγώνα Θα είμαστε μαζί σας μας στέρησαν τη δυνατότητα να επιτελέσουμε το καθηκον μας τα Φώτα,  οι βέβηλοι. Ας γράψουν και τα δικά αμς ονόματα στις κλητεύσεις γιατί θα ήμαστα εκεί. Τέτοιο βέβηλο πράγμα έχει να γίνει από την Τουρκοκρατία. Δεν περιμέναμε τέτοια κατάντια ότι τη μέρα των Θεοφανείων κάποιοι θα πήγαιναν υποκριτικά στην εκκλησία και θα έστελναν τα μηχανήματα για τη δομή στους συμπολίτες τους. Καμιά πράξη δεν θα γίνει χωρίς τη θέληση του κυρίαρχου λαού”.

 

12.20 Παντελής Βρουλής: ” Το γινάτι βγάζει μάτι”

Δυο χρόνια μετά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Πριν δυο χρόνια διαμαρτυρώμασταν για την επίθεση των ΜΑΤ και σήμερα διαμαρτυρόμαστε για να μην γίνουν τα νησιά μας φυλακές”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Βρουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία Βουνακίου χαιρετίζοντας τον κόσμο για τη συμμετοχή του.

Καταγγέλλοντας τις διώξεις που έχουν ξεκινήσει για τα γεγονότα στον καταπέλτη του “Πελαγίτης’ είπε: “το γινάτι βγάζει μάτι. Ο λαός δεν ξεγελιέται με διορισμούς και παραπλανητικά γκάλοπ” ενώ σε όσους δεν συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση προφανώς αναφερόμενος στον δήμαρχο,  ο κ. Βρουλής είπε ότι γύρισαν την πλάτη στην κοινωνία που τους εξέλεξε και κάλεσε : ” ελάτε μαζί μας και γίνετε κομματι της κοινωνία.ς Κατεβείτε στον δρόμο και εφαρμόστε τις αποφάσεις του δημοτικούς και περιφερειακού συμβουλίου.

 

12:15  Μαζική και δυναμική είναι η συμμετοχή των Χιωτών στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία βουνακίου κατά των υπερδομών- φυλακών, στα νησιά. Αψηφώντας τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν μέσω τηλεφώνων, αλλά και τον καιρό, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας πουε ξήγγειάν οι συνδικαλιστικοί φορείς και κλείνοντας τα μαγαζιά τους  το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου 2022, οι χιώτες έδωσαν το δικό τους μήνυμα ενώνοντας τη φωνή τους με τους Μυτιληνιούς κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου για τη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές.

Στις συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια που γίνονται σε Χίο και Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των επιτροπών αγώνα, έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες φορείς, ενώ ηχηρή είναι η απουσία των δημοτικών αρχών και στις δύο πόλεις, που έχουν επιλέξει να βρεθούν απέναντι στις κινητοποιήσεις και στο πλευρό της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, που είναι η ώρα της συγκέντρωσης, έως την λήξη του ωραρίου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τις ίδιες ώρες όλα τα καταστήματα του νησιού.

Μετά τις ομιλίες στον χώρο της πλατείας οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν προς την περιοχή του λιμεναρχείου Χίου και εν συνεχεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Πηγή: Αστραπάρης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: