Οι παρατάξεις Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), Αγοραστού (ΝΔ) και Ε. Τζανακούλη, μια φωνή και μια γροθιά, ζήτω τα πανεπιστήμια τα ιδιωτικά! 

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Οι παρατάξεις Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), Αγοραστού (Ν.Δ) και Τζανακούλη (δήθεν ανεξάρτητη), που δήλωναν προεκλογικά ότι θα υπερασπίζονται τα δίκαια του λαού, άρχισαν άμεσα τα αποκαλυπτήρια του αντιλαϊκού τους προσωπείου. 

Οι παρατάξεις Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), Αγοραστού (ΝΔ) και Ε. Τζανακούλη, μια φωνή και μια γροθιά, ζήτω τα πανεπιστήμια τα ιδιωτικά 

Οι παρατάξεις Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), Αγοραστού (Ν.Δ) και Τζανακούλη (δήθεν ανεξάρτητη), που δήλωναν προεκλογικά ότι θα υπερασπίζονται τα δίκαια του λαού, άρχισαν άμεσα τα αποκαλυπτήρια του αντιλαϊκού τους προσωπείου. 

Σαν μια παράταξη όλοι τους, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (15/1/24), τάχθηκαν υπέρ του Ν/Σ της κυβέρνησης που προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απορίπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την οποία καλούσε το περιφερειακό συμβούλιο, να ταχθεί ενάντια στο Ν/Σ που προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραβιάζοντας ακόμα και το άρθρο 16 του αστικού συντάγματος, που αναφέρει ρητά ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπο την εποπτεία του κράτους».

Αυτοί είναι οι «φίλοι» του λαού. 

Αλλωστε σε όλα τα θέματα της πρώτης ουσιαστικά συνεδρίασης του νέου περιφερειακού συμβουλίου, τόσο οι σύμβουλοι της παράταξης Αγοραστού, όσο και της Τζανακούλη, υπερψήφισαν όλες τις εισηγήσεις της περιφερειακής αρχής Κουρέτα, αποδεικνύοντας αυτό που υποστήριζε η Λαϊκή Συσπείρωση και προεκλογικά, ότι δεν έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές.

Να γνωρίζουν λοιπόν η νεολαία και οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες της Θεσσαλίας, ότι η δήθεν προοδευτική νέα περιφερειακή αρχή Κουρέτα που στηρίζεται από (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25-Οικολόγους) και θεωρεί ότι πρέπει να συνυπάρχει το δημόσιο με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μαζί με τις παρατάξεις Αγοραστού (Ν.Δ) και Ε.Τζανακούλη, που προέρχεται κι αυτή απ’ αυτό το κόμμα, τάσσονται με το κυβερνητικό νομοσχέδιο .

Με ένα νομοσχέδιο που εισάγει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, διαμορφώνει μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργεί τον ενιαίο μέχρι τώρα τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.

Για το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, καθηγητής του οποίου είναι ο νέος περιφερειάρχης, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης του, το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει εκ νέου υποβάθμιση και συρρίκνωση η οποία συνδέεται με τη μείωση των εισακτέων και τη μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αλλωστε καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε  – αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Ηδη το 2023, λόγω της Ελάχιστης Βάση Εισαγωγής, 153 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους εισακτέους απ’ ότι μπορούσαν να δεχθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην περιφέρεια, ενώ υπάρχει και τμήμα που δέχθηκε μόνο 1 εισακτέο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι ένα δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.

Δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή της στο προωθούμενο Ν/Σ της κυβέρνησης που επιτρέπει τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της μόρφωσης 

Στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζόμενων στα δημόσια πανεπιστήμια, αξιώνοντας:

Την οριστική απόσυρση του κυβερνητικού Ν/Σ. 

Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές.

ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

Κατάργηση διδάκτρων, δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: