ΟΧΙ είπαν στη Λήμνο στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μέτρα ανακούφισης οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων

ΟΧΙ είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και των χωριών από τις συνέπειες της πανδημίας  – Οι θέσεις μας και οι προτάσεις της ΛΑ,ΣΥ για την πανδημία, τις ιαματικές πηγές, το νομοσχέδιο για την Τοπική Διοίκηση

ΟΧΙ είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και των χωριών από τις συνέπειες της πανδημίας  – Οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας για την πανδημία, τις ιαματικές πηγές, το νομοσχέδιο για την Τοπική Διοίκηση

  Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 Μαρτίου 2021, συζητήθηκε η πρόταση της παράταξής μας για ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο μέτρων ανακούφισης των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και των χωριών από τις συνέπειες της πανδημίας. Συγκεκριμένα προτείναμε την απαλλαγή των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη όπως είναι το τέλος κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, το τέλος παρεπιδημούντων, το τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

  Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των άλλων παρατάξεων ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ αυτή την πρότασή μας, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες (επίκληση μη νομιμότητας της απόφασης, δε ρωτήθηκε η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, οι επαγγελματίες καλύπτονται από τις επιστρεπτέες καταβολές της κυβέρνησης, αφού δεν τους κόψαμε το ρεύμα γιατί να μην πληρώσουν τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, έχουν ψηφιστεί αντίστοιχα μέτρα μείωσης των δημοτικών τελών από πέρσι, κλπ)

  Έτσι δείχνουν την ελάχιστη αλληλεγγύη που θα μπορούσαν να δείξουν σ’ αυτή την κατηγορία των συνδημοτών μας που έτσι κι αλλιώς πλήττονταν και πριν την πανδημία από τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, πόσο μάλλον τώρα!

  Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες του νησιού μας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

  Επίσης, επισημάναμε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της διασποράς του κορονοϊού και στη Λήμνο με την όξυνση του νέου, τρίτου κύματος της πανδημίας και επαναφέραμε τα ζητήματα της στελέχωσης του νοσοκομείου του νησιού μας με επαρκές μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και την άμεση ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας ΜΕΘ. Επίσης ρωτήσαμε ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει το τμήμα της πολιτικής προστασίας του νησιού μας για τον έλεγχο για τεστ covid των εισερχόμενων επισκεπτών του νησιού στις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο, λιμάνι).

  Στην απάντησή του ο Δήμαρχος παρουσίασε το αίτημα της δημιουργίας και λειτουργίας ΜΕΘ ως ανέφικτο, («όνειρο μακρινό» το χαρακτήρισε), ενώ για το αίτημα του ελέγχου των επισκεπτών στις πύλες εισόδου του νησιού μετέθεσε τις ευθύνες στον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στην επίκληση της «ατομικής ευθύνης» των επισκεπτών να κάνουν μόνοι τους το τεστ covid, ακόμη και ιδιωτικά (να το πληρώσουν δηλαδή)!

Για τις ιαματικές πηγές

   Επαναλάβαμε τη θέση μας για απόρριψη όλου του νομοσχέδιου που προωθεί ακόμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών και νερών που είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να κερδίζουν ορισμένοι σε βάρος του λαού.

  Η διαχρονική εμπειρία σε ό, τι αφορά τις ιαματικές πηγές των Θέρμων για το νησί μας,  δείχνει ότι ως τώρα η λειτουργία τους από ιδιώτες έχει οδηγήσει στην καταστροφή και στη μη αξιοποίησή τους από το λημνιακό λαό ως κοινωνική παροχή υπηρεσίας.

  Καμιά επιχειρηματική εκμετάλλευση, δεν πρέπει να γίνει είτε μέσω των ιδιωτών επενδυτών ντόπιων και ξένων, είτε μέσω των φορέων της Τοπικής Διοίκησης.

  Απαιτούμε δημόσιες ιαματικές πηγές και λουτρά, με κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους, με ελεύθερη είσοδο για όλο το λαό.

  Με βάση τις παραπάνω θέσεις, καταψηφίσαμε τη δημοπράτηση των ιαματικών πηγών των Θέρμων. ( Ο τελευταίος εκμισθωτής ακόμη δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τον Δήμο, ένα χρόνο μετά την καταγγελία της σύμβασης)!

Για το εκλογικό νομοσχέδιο για την Τοπική Διοίκηση

  Επαναλάβαμε την αντίθεσή μας σε όλο το νομοσχέδιο γιατί εκτός και από την τυπική κατάργηση της αυτονομίας των Κοινοτήτων, καταργεί παντελώς το σύστημα της απλής αναλογικής με πρόσχημα τα ζητήματα «κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Διοίκηση.

  Η κυβέρνηση επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43% που οδηγεί σε μια πλειοψηφία 62% του δημοτικού συμβουλίου. Με αυτό το ποσοστό θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που για στα εργατικά σωματεία και συλλόγους, για λήψη απόφασης απαιτείται το 50% + 1.

  Υπερασπιζόμαστε σταθερά και χωρίς “ναι, μεν αλλά”, το σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Αυτό το κάνουμε χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακό κρατικό θεσμό, που ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

  Με αυτή την αφετηρία, εναντιωνόμαστε καθαρά τόσο στη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων που οδηγεί σε παραπέρα φίμωση της αντιπολίτευσης, καθώς και στην επαναφορά του ορίου του 3%, όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, όσο και στον εκβιαστικό Β’ γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία αυτών των θεσμών, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης, παραγοντισμού και πελατειακών σχέσεων, που γενικεύονται και σε αυτό το επίπεδο.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση. Έχουν μετατρέψει δήμους και περιφέρειες σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την φοροεπιδρομή στις λαϊκές οικογένειες, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών.

  Κοινός στόχος όλων των κυβερνήσεων είναι να σχεδιάζουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης, με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, που αγωνιούν και βλέπουν τα προβλήματά τους να διαιωνίζονται και να παραμένουν άλυτα.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο και εκλογικό σύστημα, είναι μόνο ένα μέρος των αντιδραστικών κατασταλτικών σχεδιασμών τους, που μόνο ο οργανωμένος λαός και το κίνημα του μπορούν να ακυρώσουν.

Μύρινα 15-3-2021

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Λιβαθυνόπουλος Αλέξανδρος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: