Νίκος Σοφιανός: «Η δημοτική Αρχή απαντά με καταστολή, αδιαφορώντας για τη δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων»

Η Αθήνα που ο Δήμαρχος θέλει να φτιάξει, είναι μια Αθήνα σφραγισμένη για τα διάφορα funds που έχουν αγοράσει ιδιοκτησίες στο ιστορικό κέντρο και από εκεί και πέρα η πόλη παραμένει απροστάτευτη.

Μια σειρά από σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης έθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση”, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Η δημοτική Αρχή επιλέγει μέσα στον Αύγουστο να κλείσει με καταστολή κάποιες ανοιχτές για εκείνη πληγές (Ελαιώνας, Εξάρχεια, λόφος Στρέφη) και να διαφημίσει την πλακόστρωση της κάτω μεριάς της Πλατείας Συντάγματος.

Για τον Ελαιώνα, ο Δήμαρχος διαβάλει την αντίθετη άποψη. Δεν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει μια άθλια υποδομή στην οποία διαβιούν άνθρωποι σε απάνθρωπες συνθήκες, αλλά αυτός ο κόσμος να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς να αμφισβητείται το δικαίωμα του να ζητήσει άσυλο και να παραμείνει στη χώρα. Ο κόσμος αυτός θα πρέπει να ενταχθεί σε κατάλληλα προγράμματα που υπάρχουν, σε ξενοδοχεία κλπ, και όχι να μένει στις πλατείες. Αυτό είναι το κρίσιμο, υπήρχε χρόνος και η δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτα.

Για τα Εξάρχεια, το ζήτημα δεν είναι να μην γίνει ο σταθμός του Μετρό στα Εξάρχεια. Το θέμα είναι αν θα συνεχίσει να υπάρχει πλατεία και τα δέντρα της όταν γίνει ο σταθμός. Η δημοτική Αρχή θέλει ακόμα και τον φανοστάτη, ένα ιστορικό σύμβολο της πλατείας Εξαρχείων να τον μετακομίσει μόνιμα στην Φωκίωνος Νέγρη. Αυτή η πόλη έχει και τοπόσημα, ιστορικά σημεία δεμένα με τον χώρο. Αυτή η πλατεία πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, ακόμα κι αν χρειαστεί να κοστίσει περισσότερο στον εργολάβο.

Το ίδιο ισχύει και για το λόφο του Στρέφη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανάπλαση, αλλά ότι μια εταιρία αναλαμβάνει προνομιακά δουλειές για να κάνει αναπλάσεις με συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Η Αθήνα που ο Δήμαρχος θέλει να φτιάξει, είναι μια Αθήνα σφραγισμένη για τα διάφορα funds που έχουν αγοράσει ιδιοκτησίες στο ιστορικό κέντρο και από εκεί και πέρα η πόλη παραμένει απροστάτευτη.

  • Το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχει σήμερα η λαϊκή οικογένεια είναι ότι δεν θα αντέξει από τη μια τους λογαριασμούς ρεύματος και από την άλλη την ακρίβεια, που προέρχεται από τα παιχνίδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Όταν θα συζητήσουμε για τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς, θα πρέπει να γίνει γενναία μείωση τελών στην οικιακή και την επαγγελματική στέγη.
  • Τις δυο μέρες βροχής, στο κέντρο της Αθήνας ερχόταν το νερό ποτάμι και δεν μπορούσες να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο. Αυτή είναι η εικόνα της πόλης .
  • Αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί από τον ΟΠΑΝΔΑ η νέα τιμολογιακή πολιτική. Να φύγει από το μυαλό της δημοτικής Αρχής η σκέψη να μετακυλήσει το βάρος από το αυξημένο κόστος λειτουργίας των δομών στο αντίτιμο που πληρώνουν οι δημότες (συνδρομές ΟΠΑΝΔΑ, τροφεία παιδικών σταθμών κλπ).
  • Μπαίνουμε για δεύτερη χρονιά λειτουργίας κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, μια λύση που η δημοτική Αρχή είχε χαρακτηρίσει προσωρινή. Πότε θα έρθει το σχέδιο να κατασκευαστούν σχολεία στην θέση των κοντέινερ;
  • Σε μια πόλη που ακούμε ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, πότε θα αξιοποιηθούν οι χώροι που έχουν απαλλοτριωθεί από τον Δήμο και ακόμα παραμένουν αναξιοποίητοι; Έχουμε αναφέρει συγκεκριμένα ακίνητα, πότε θα πάρουμε απάντηση γι αυτό;

Όλα αυτά συγκροτούν την πραγματική εικόνα της Αθήνας. Τα ζόρια, τις δυσκολίες, την καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου που ζει και δουλεύει στην Αθήνα. Από την άλλη, ο Δήμος εφαρμόζει μια πολιτική, μακριά από τις πραγματικές του ανάγκες, που δεν έχει καμία σχέση με τις δικές του προτεραιότητες».

Στην ίδια συνεδρίαση, με πίεση της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να γίνει συζήτηση για το θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Ο Νίκος Σοφιανός, στην τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στο άθλιο θεσμικό που ψηφίστηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και επιτρέπει την παρακολούθηση, επισημαίνοντας πως αυτό θα πρέπει να καταργηθεί. Η δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την Συνεδρίαση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: