ΛΑΣΥ Ικαρίας: Αφήνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη στον τόπο μας

Μια συνοπτική αναφορά σε ορισμένους καθοριστικούς τομείς, που τεκμηριώνει ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ως δημοτική αρχή αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στην Ικαρία, σε έργα υποδομής και  στην συμβολή του δήμου στους κοινωνικούς αγώνες του νησιού.

Στις 31 Αυγούστου τελείωσε και τυπικά η θητεία της δημοτικής αρχής της  Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ικαρία. Μια δημοτική περίοδος τελείωσε μια νέα αρχίζει.

 Θέλουμε μέσα από την καρδιά μας να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες, για την όμορφη συνύπαρξή μας όλα αυτά τα χρόνια,  καθώς επίσης και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Ικαρίας .

 Θεωρούμε ότι, από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να διοικούμε το Δήμο, παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που μπορεί να είχαμε, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, με μνημόνια, μεσοπρόθεσμο, αντιλαϊκά μέτρα και μια σειρά από άλλους αντιδραστικούς νόμους, όπως η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης που άγγιξαν το 65%, μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και διοικήσαμε, απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των συμφερόντων του Ικαριώτικου λαού, με σκοπό την αναβάθμιση της ίδιας του της ζωής και του νησιού  συνολικότερα.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι είμαστε πανελλαδικά ο Δήμος με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη.  Ταυτόχρονα, δώσαμε αγώνα από κοινού με τα σωματεία και τους φορείς του νησιού , διοργανώσαμε συσκέψεις, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις για προβλήματα που απασχόλησαν τόσο το δήμο όσο και την κοινωνία μας, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων όπως για παράδειγμα, την ανάδειξη των ζητημάτων υγείας και παιδείας, την συγκοινωνιακή κάλυψη του νησιού μας, την αντίθεση μας στην «αξιολόγηση», την αντίθεση μας στους πλειστηριασμούς, την προσπάθεια για την  επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. 

Διαρκές αίτημά μας ήταν η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να καλύπτουν οι δήμοι τις ανάγκες τους και κατ΄ επέκταση να βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Αίτημα το οποίο έβρισκε απέναντί του την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν την πλήρη ανταποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και το ξεπούλημα τους στους ιδιώτες.

Υλοποιήσαμε έργα και υποδομές, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά, Εθνικά και Περιφερειακά κονδύλια και έχουν συνταχθεί μελέτες για να διεκπεραιωθούν μία σειρά από έργα, που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας του Ικαριώτικου λαού. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα χρόνια εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις  περίπου 15 εκατομμύριων ευρώ.

  Τέλος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, το συνολικό υπόλοιπο (31/8/2019) τακτικών και έκτακτων ανειδίκευτων και ειδικευμένων ποσών στο ταμείο του Δήμου μας ανέρχεται στα 2.056.245,57 (δείτε τα στοιχεία στον  πίνακα που επισυνάπτεται).

  Σχετικά με την προσπάθεια της  Λαϊκής Συσπείρωσης ως δημοτική  αρχή στην Ικαρία, έχει δοθεί στην δημοσιότητα ένας συνοπτικός απολογισμός δράσεων, ενεργειών και έργων της παρελθούσης δημοτικής περιόδου, που αναδεικνύουν την προσπάθεια μας αυτά τα χρόνια στην διοίκηση του δήμου Ικαρίας  και το έργο μας.    

  Ωστόσο χρειάζεται να γίνει μια συνοπτική αναφορά σε ορισμένους καθοριστικούς τομείς, που τεκμηριώνει ότι αφήνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη στον τόπο μας σε έργα υποδομής, και  στην συμβολή του δήμου στους κοινωνικούς αγώνες του νησιού.

Φίλες & Φίλοι   αυτά τα χρόνια  «άνοιξαν» τα  εξής ζητήματα:

Εκπαίδευση (Στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό – μεταφορά των μαθητών – σχολείο «ειδικής» αγωγής-προσχολική αγωγή, κλπ) αναδεικνύοντας παράλληλα τον χαρακτήρα των σχεδιασμών σχετικά με το «νέο σχολείο».

Ανοίξαμε το θέμα της υγείας, οργανώνοντας κινητοποιήσεις στο υπουργείο υγειάς, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας θέση για τα ζητήματα υγείας. Υποστηρίξαμε με ξεκάθαρο τρόπο και συγκεκριμένες θέσεις τις κινητοποιήσεις για τα Περιφερειακά  ιατρεία και το Κέντρο Υγείας.

Προβλήματα που αφορούν ένα βασικό οικονομικό τομέα των νησιών μας τον Τουρισμό, όπου πέρα από την τουριστική προβολή του νησιού, ανοίξαμε και τα ζητήματα που υπάρχουν: Στην συγκοινωνία των νησιών μας,  δίνοντας βάρος στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (δρομολόγια- τιμές- ασφάλεια, κλπ), και στην βελτίωση των εσωτερικών συγκοινωνιών. Στη Χρήση των φυσικών πόρων (π.χ Παραλίες) και των δημόσιων υποδομών (π.χ  Λιμάνια –Αεροδρόμια).

Ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων. Για πρώτη φόρα ο δήμος Ικαρίας έκανε παρέμβαση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α), μετά από απόφαση του Δ.Σ και Προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Β. Αιγαίου διεκδικούμε 13.εκ για την προμήθεια εξοπλισμού, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Ξεσκεπάζοντας παράλληλα τον ρόλο όσων συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων και των σχετικών υπηρεσιών των ΟΤΑ  (π.χ Ανακύκλωση). 

 

  •   Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που θα αφορούν την χρήση γης: Διεκδικώντας την νομοθετική ρύθμιση αναγνώρισης του ιδιαιτέρου οικιστικού μοντέλου της Ικαρίας, και της διόρθωσης του ΣΧΟΟΑΠ σε όσα σημεία μπορεί να διορθωθεί. Επίσης για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας ανοίξαμε το θέμα  «κατοχύρωσης» των δασικών εκτάσεων στην οροσειρά της Ικαρίας ως δημοτικών, διεκδικώντας με βάση απόφαση του Δ.Σ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. 
  • Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να παρέμβουμε και στην διαδικασία μίσθωσης βοσκότοπων: Μετά από απόφαση του Δ.Σ αντιδράσαμε στην ανοχή της περιφέρειας Β. Αιγαίου που προσπαθεί να γίνει και ο δήμος συνεργός στην παράτυπη διαδικασία μίσθωσης με μοναδικό κριτήριο να μην «χαθούν οι ενισχύσεις». Επιμένουμε στην υπεράσπιση του πνεύματος της  απόφασης του Δ.Σ και καλούμε όλους τους συναρμόδιους φορείς (ΟΠΕΚΕΠΕ –Περιφέρεια) αλλά και τους  φορείς του νησιού να πάρουν θέση
  •  Έγιναν παρεμβάσεις που αφορούν τις ιαματικές πηγές: Εκτός από την προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτέλους η «αναγνώριση» των Ι.Π ως φυσικών πόρων, συνεχίσαμε την προσπάθεια βελτίωσης των Δημοτικών λουτρών σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα κινηθήκαμε και σε εξωστρεφείς ενέργειες: με βάση την εμπειρία του δήμου διοργανώσαμε ένα (κατά γενική ομολογία επιτυχές) συνέδριο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων των Ιαματικών Πηγών και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ικαρίας, στοχεύοντας στα εξής :
  • Τεκμηρίωση  των φυσικών ιδιοτήτων των πηγών μέσα από εισηγήσεις  εγκρίτων επιστημόνων σχετικών με το θέμα.
  • Ανάδειξη των  δυνατοτήτων των ιαματικών  πηγών να συμβάλουν στην τοπική οικονομική δραστηριότητα .
  • Διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων ώστε να αποκτήσουν οι δημοτικές υποδομές την δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στις οποίες  θα έχουν πρόσβαση και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάστηκε μελετητικά πρόταση για την δημιουργία ενός τουλάχιστον σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου στα Θέρμα.  
  •  Στην διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης για τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ο θερμαλισμός, τόσο στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο               (με διαφορετικές όμως πολιτικές από αυτές που σήμερα εφαρμόζονται), όσο και σε ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο. 
  • Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας τις λαϊκές ανάγκες,  τις ανάγκες των παιδιών μας. Σε αυτή την δημοτική περίοδο ξεχωρίζει η παρέμβαση της διοίκησης στα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό, αφού  αξιολόγησε από την αρχή της θητείας της, την «επένδυση» στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό σε σημαντική προτεραιότητα, στοχεύοντας αρχικά στην συντήρηση, βελτίωση και ανάπτυξη των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και εν συνεχεία στην μελέτη και τον προσδιορισμό κατασκευής νέων. Με αυτή την στόχευση εξασφαλίστηκαν 770.000€ δημιουργώντας σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, που η χρήση τους γίνεται δωρεάν από αθλητικούς συλλόγους και την νεολαία του νησιού, με στόχο να δώσουμε κίνητρα στους νέους να ασχολούνται με τις αθλητικές δραστηριότητες και να υψώσουν ένα τείχος απέναντι σε όσους τους θέλουν εγκλωβισμένους στη ναρκωκουλτούρα. Διασφαλίστηκαν για το επόμενο διάστημα 1.639,330€ για κλειστό Γυμναστήριο στις Ράχες (Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων)600.000€ για την «Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας» πρόγραμμα Φιλόδημος, και 490.000€ για γήπεδα (5χ5 – χλοοτάπητας και κερκίδες στο δημοτικό γήπεδο) στην Δ.Ε Ραχών (CLLD-LEADER και Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων)
  •  Σοβαρή προσπάθεια έγινε και στον τομέα της σχολικής στέγης. Αποσπάστηκε έκτακτη χρηματοδότηση κατόπιν επίμονης προσπάθειας, καθώς η ετήσια επιχορήγηση για την συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων δεν επαρκούσε ούτε για τα στοιχειώδη σε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα (το 2017 όταν ξεκίνησε η προσπάθεια διεκδίκησης ήταν 15.000)

Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για επισκευές σχολικών συγκροτημάτων συνολικού προϋπολογισμού 386.000€, και έχουν εξασφαλιστεί από το ΠΔΕ άλλες 300.000€,  που αναμένεται να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα. 

    • Από τον Σεπτέμβριο του 2016 λειτουργεί παιδικός σταθμός και στην βόρεια πλευρά του νησιού, σε δημοτικό κτήριο ανακαινισμένο. Παράλληλα                        μεταφέρθηκε σε νέο σύγχρονο κτίριο ο παιδικός σταθμός του Αγίου Κηρύκου. 

 

  • Να θυμίσουμε την προσπάθεια για το γηροκομείο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τις διαδικασίες δημιουργίας προνοιακής δομής για ηλικιωμένους στην Ικαρία να οδεύουν προς την ολοκλήρωση, με την περάτωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης του γηροκομείου.

 

  • Να θυμίσουμε την προσπάθεια για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διεκδικώντας να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους Δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν, να μην εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 
  • Αλλά και την προσπάθεια για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και την μείωση της τιμής των καύσιμων
  • Να θυμίσουμε την προσπάθεια για την διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας δημοτικές εκτάσεις, κληροδοτήματα στη Ικαρία και στην Αθήνα  που ήταν εγκαταλειμμένα στην τύχη τους. Παράλληλα συμμαζέψαμε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου.
  • Να τονίσουμε την σοβαρή προσπάθεια που αφορά την πολιτιστική παρέμβαση του δήμου. Αναβαθμίστηκαν κτιριακά και σε εξοπλισμό οι χώροι του παλιού δημαρχείου Αγίου Κηρύκου και του «Κατσούλειου» στον Εύδηλο, ώστε να φιλοξενούνται και τους χειμερινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους. Για πρώτη φορά ξεκίνησε η λειτουργία εργαστηρίου πολιτισμού στην Δ.Ε Ευδήλου, λειτουργεί μουσικό εργαστήρι με την συμβολή του δήμου σε Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο, ενώ έγιναν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των δημοτικών στο λαογραφικό μουσείο. Διοργανώθηκαν κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είσοδο για όλους. Τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσφέρονται δωρεάν, και η χρήση των υποδομών παραχωρείται χωρίς αντίτιμο   στους συλλόγους του νησιού. 
  • Να θυμίσουμε την προσπάθεια να αποσπάσουμε  από την Κυβέρνηση, και την Ε.Ε. πόρους, όχι για έργα που συμβάλουν στην «Επιχειρηματικότητα» αλλά για έργα που καλύπτουν ζωτικές λαϊκές ανάγκες. Αν συνυπολογίσουμε την δυνατότητα παρεμβάσεων του Δήμου από την διαθέσιμη ΣΑΤΑ (527.270,00€)                 τότε το γεγονός της εξασφάλισης μιας επιπλέον χρηματοδότησης πολλαπλάσιας της ετησίας ενίσχυσης που «πέφτει» στο νησί, πιστεύουμε ότι αναδεικνύει και την αξία της διεκδίκησης, αλλά και τη διαφορετική αντίληψη που υπερασπίζεται η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας. 

  Ταυτόχρονα απαντά με το πλέον πειστικό τρόπο στην  κουβέντα που γίνεται για το ότι δήθεν «απορρίπτουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις λόγω του πολιτικού προσανατολισμού της δημοτικής αρχής». 

  Πάνω σε αυτό να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά ότι  διεκδικούμε αυτό που μας στερούν, πιστεύοντας ότι μας «οφείλουν» έργα υποδομών, αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, ανάπλασης ελεύθερων χώρων.

Συνολικά έχουν εξασφαλιστεί για το επόμενο διάστημα έργα συνολικού Π/Υ 14.964.614,89€, από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΠΔΕ-ΕΣΠΑ-Φιλόδημος- Ειδικό αναπτυξιακό, κλπ) :

    • Έχει ενταχτεί στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Αγ. Κηρύκου (Π/Υ 4.290.000€), ένα έργο που η έλλειψη του βασανίζει την νότια Ικαρία εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται σε διαδικασία εκτέλεσης το πρώτο υποέργο.
    • Έχει ενταχτεί στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο Μεταφορά, Επεξεργασία & Διάθεση λυμάτων οικισμού Καραβοστάμου (Π/Υ 1.605.000€).  
    • Έχουν ενταχτεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου  τα έργα Προμήθεια & τοποθέτηση μονάδας αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης γεώτρησης Τσουρέδου (στην Δ.Κ Αγ. Κηρύκου) και κατασκευή νέου αγωγού Π/Υ 550.000€.   (βρίσκεται στην διαδικασία της δημοπράτησης).

 

  • Έχει ενταχτεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου το έργο Κατασκευή αρδευτικού δικτύου οικισμών Λαψαχαδες – Μανδριά, από το φράγμα Βαθών,  Π/Υ 380.000€.

 

  • Έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος η προμήθεια & τοποθέτηση μονάδας αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης γεώτρησης Χάρακα  ( Αγ. Πολυκάρπου)   Π/Υ 100.000€. (βρίσκεται στην διαδικασία της δημοπράτησης).
  • Έχει ενταχτεί στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η πράξη «Μέτρα για την προστασία των υδάτων που προορίζονται για πόσιμο νερό στο Δήμο Ικαρίας» η οποία συμπεριλαμβάνει δύο Υποέργα και ειδικότερα: α) «Μελέτη γενικού σχεδίου ύδρευσης (MASTERPLAN) Ν. Ικαρίας», Προϋπολογισμός: 44.823,78€, β) «Υλοποίηση σχεδίου ασφαλείας νερού οικισμών» , Προϋπολογισμός :  55.083,97 €.
  • Έχει ενταχτεί στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου η χρηματοδότηση  της λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας, η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δήμος Ικαρίας δεν έχει συγκροτημένη κοινωνική υπηρεσία, καθώς και την ανάγκη να παρέχονται στοιχειωδώς σχετικές υπηρεσίες, στις ασθενέστερες τουλάχιστον οικονομικά οικογένειες των Δήμων Ικαρίας & Φούρνων.
  • Διεκδικήθηκε και διασφαλίστηκε για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας, χρηματοδότηση 120.000€ από το υπουργείο Ναυτιλίας & νησιωτικής πολιτικής, για εργασίες συντήρησης των λιμένων Αγ. Κηρύκου και  Ευδήλου.

 

  • Έχει ενταχτεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου  το έργο «Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου»  (Π/Υ 860.000€) , με φορέα υλοποίησης το  Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας.
  • Έχει ενταχτεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου το έργο «Συμπληρωματικά έργα αποκατάστασης λιμενικών δομών Λιμένα Αγ. Κηρύκου» (Π/Υ 1.680.000€), με φορέα υλοποίησης το Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας.
  • Έχει ενταχτεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ-ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟΥ».   Π/Υ  600.000€.

 

  • Έχουν ενταχτεί στο Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Π.Δ.Ε)  α) η ασφαλτόστρωση του  δρόμου Λαγκάδα–Πεζι (Τ.Κ Καρκιναγρίου)  με 900.000€, β) η ασφαλτόστρωση του δρόμου Πέντε δρόμοι – Άγιος Παντελεήμονας    (Τ.Κ Αγ. Πολυκάρπου) με 466.000€,  γ) η χρηματοδότηση για την μελέτη της παράκαμψης του Αρμενιστή (Τ.Κ Ραχών) με 300.000€, δ) η αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας από τα πλημμυρικα φαινόμενα  του χειμώνα του 2019 με 1.300.000€.
  • Έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα CLLD-LEADER η ανακαίνιση του Κτηρίου του «Κατσούλειου» κληροδοτήματος (Π.Υ 152.000€), η ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου (Π.Υ 40.000€), η Προμήθεια εξοπλισμού για πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου (Π.Υ 50.000€).
  • Έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου εσωτερικών: 1) Η «Προμήθεια μηχανημάτων έργου» προϋπολογισμού 252.000,00€. Η πρόταση περιλαμβάνει τα παρακάτω μηχανήματα: α) Ένα φορτηγό αυτοκίνητο με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα. β) Έναν Φορτωτή – εκσκαφέα με αμάξωμα χωματουργικού τύπου. γ) Έναν Φορτωτή πλάγιας ολίσθησης.  2) Η «Προμήθεια Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Παιδικών  Χαρών του δήμου Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού 256.996,08€. Η πρόταση περιλαμβάνει τις  έξης παρεμβάσεις: α) Την συντήρηση της παιδικής χαράς Αγίου Κηρύκου, β) Την κατασκευή παιδικής χαράς στην θέση «Μελέδες» Χριστού Ραχών, γ) Την κατασκευή παιδικής χαράς στην χερσαία ζώνη λιμανιού Ευδήλου.  δ) Την κατασκευή παιδικής χαράς  στον οικισμό Καραβοσταμου. 
    • Έχει ενταχτεί στο Ε.Π «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης  για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”, συνολικού προϋπολογισμού 238.381,06€.  Η πρόταση περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις: Δημιουργία ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών για την εξυπηρέτηση Ατόμων με  Αναπηρία και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ειδικότερα, πρόκειται για μία θέση στις παραλίες Ευδήλου, Θερμών, Καραβοστάμου και Μεσακτής.

 

  • Διασφαλίστηκε για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας, χρηματοδότηση 35.000€ από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου περιβάλλοντος    για εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής κινητικότητας.  (Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κλπ).
  • Διασφαλίστηκε για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας, χρηματοδότηση 85.000€ από το Ταμείο παρακαταθηκών & δάνειων  για την εκπόνηση μελετών «Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων οικισμού θερμών» και  «Εκσυγχρονισμού του υδροθεραπευτηρίου Απόλλων».

 

  • Έχει εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WiFi4EU επιχορήγηση 15.000€  για την δημιουργία δημόσιων  σημείων  δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.  

Παράλληλα έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται η αξιολόγηση τους για έργα συνολικού προϋπολογισμού 26.581.057,97:

    • Υποβλήθηκε πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» για τα αναγκαία έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ικαρίας. Η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία του κεντρικού ΧΥΤΥ, της Ικαρίας που θα δέχεται επεξεργασμένα απόβλητα και τα αναγκαία συνοδά έργα. Η πρόταση χρηματοδότησης ανέρχεται στα 13.239.650,40
    • Υποβλήθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 πρόταση για Κατασκευή ταμιευτήρα νερού στα Αρνοπεζια. Συνολικού Π.Υ 4.180.431€.
    • Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα στο πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου εσωτερικών για χρηματοδότηση της Πράξης : «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ»Συνολικού Π/Υ 1.018.176,40€.
    • Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου εσωτερικών για χρηματοδότηση της Πράξης: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ  Α) ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Δ.Ε ΕΥΔΗΛΟΥ, Β) ΑΓΙΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ, Γ) ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ». Συνολικού Π/Υ: 5.133.200,00€.

 

  • Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου εσωτερικών για χρηματοδότηση της Πράξης: «Παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων του οικισμού Καρκιναγρίου» συνολικού Π/Υ: 264.529,20€.
  • Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου εσωτερικών για χρηματοδότηση της Πράξης: «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη δήμου Ικαρίας» συνολικού Π/Υ: 716.471,73€. Η πρόταση περιλαμβάνει τις  έξης παρεμβάσεις: α) «Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Βαωνης», β) «Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Άγ. Δημήτριος –Κατω Ράχες », γ) «Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Κερος – Λαρισε »

 

  • Υποβλήθηκε πρόταση στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προστασία από την διάβρωση του  παραλιακού μετώπου Αγίου Κηρύκου & θερμών. Συνολικού προϋπολογισμού 993.600,00€.
  • Υποβλήθηκε πρόταση στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το έργο «Δίκτυο αποχέτευσης, μεταφοράς, επεξεργασίας & διάθεσης λυμάτων  οικισμού Φάρου» συνολικού κόστους 1.035.000€. (απορρίφτηκε αλλά μπορεί να υποβληθεί εκ νέου σε νέα πρόσκληση που θα αφόρα τις Ο.Χ.Ε του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου).

Όλα τα προηγούμενα αναφέρονται πέρα από τις ανάγκες ενημέρωσης  και σαν μια ακόμα απάντηση σχετικά με την αξιοποίηση των διαθέσιμων  «αναπτυξιακών  προγραμμάτων»,  σε όσους κατηγορούν την  δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης πως «όταν βρέχει ευρώ ο δήμος Ικαρίας κρατάει ομπρέλα». 

  Συμπολίτες, συμπολίτισσες, μπορεί να μην κερδίσαμε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, κερδίσαμε όμως τη μάχη της αξιοπρέπειας, του όμορφου αγώνα, των καθαρών λόγων. Μπορούμε  να κοιτάμε τους  Ικαριώτες στα μάτια γιατί δεν κοροϊδέψαμε, δεν δώσαμε υποσχέσεις που δεν μπορούν να γίνουν πράξη μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της Τοπικής Διοίκησης.

Αφήνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη στον τόπο μας σε έργα υποδομής, και στην συμβολή του δήμου στους κοινωνικούς αγώνες του νησιού.

 Το επόμενο διάστημα, δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε παρόντες στην καθημερινότητα του νησιού και θα βρισκόμαστε στο πλάι του Ικαριώτικου λαού, όπως ακριβώς κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. θα επαγρυπνούμε για την πραγματοποίηση όσων δρομολογήσαμε. θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, ενάντια σε κάθε μέτρο και νόμο, που υποβαθμίζουν την ζωή και το βιοτικό του επίπεδο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: