Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης – Βασίλης Τομπουλίδης: Για τη Νεολαία, τον Εθελοντισμό, την Κοινωνική πολιτική, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τη βιώσιμη πόλη, τη Δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων

Στο debate των υποψήφιων δημάρχων, που οργάνωσε το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης με το Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Διακρίσεις συμμετείχε ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στο debate των υποψήφιων δημάρχων, που οργάνωσε το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης με το Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Διακρίσεις και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Μανόλης Αναγνωστάκης” του Δημαρχείου, συμμετείχε ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης απαντώντας σε ερωτήσεις με βασικούς άξονες τη Νεολαία, τον Εθελοντισμό, την Κοινωνική πολιτική, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και τη βιώσιμη πόλη, τη Δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μέλη του «Συνδέσμου κατοίκων οικισμού Κωνσταντινουπολιτών» που αντιδρούν στην κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου Fly Over.

Οι υποψήφιοι των άλλων παρατάξεων, στάθηκαν απέναντι στα προβλήματα παρουσιάζοντας προτάσεις – εκθέσεις ιδεών χωρίς κανένας να τολμά να πει ότι χρειάζεται συνολική σύγκρουση με την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποιήσεων, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την πολιτική συρρίκνωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και ανταποδοτικότητας των αντίστοιχων υπηρεσιών. Ενώ οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ (Στ. Αγγελούδης και Σπ. Πέγκας), προσπάθησαν να κρύψουν την ταύτιση τους με τον απερχόμενο Δήμαρχο Κ. Ζέρβα (ΝΔ) που εκφράζεται και στη σύνθεση των ψηφοδελτίων τους.

Για τον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών, ο Βασίλης Τομπουλίδης, είπε: «Τον εθελοντισμό τον βλέπουμε σαν αλληλεγγύη και θεωρούμε ότι ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ζούμε, με τις καταστροφές που έχουν έρθει, έχει αναδειχθεί ότι χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς ταξική αλληλεγγύη, δεν μπορούμε να σώσουμε τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας και τις ζωές μας. Το σύνθημα ότι “μόνο ο λαός σώζει το λαό”, έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι ολοφάνερο ότι απουσιάζει το κράτος και μέσα στο κράτος περιλαμβάνονται και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Μιλάμε για ένα εχθρικό κράτος απέναντι στις ζωές μας και στις περιουσίες μας. Σύντροφοι μας και υποψήφιοι μας, όλες τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν και αυτές που έρχονται θα βρεθούν, δίπλα στους πλημμυροπαθείς για να βοηθήσουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους. Αυτό σημαίνει για εμάς εθελοντισμός και αλληλεγγύη».

Επίσης σε σχέση με την πιθανή αξιοποίηση ακινήτων του Δήμου για τη στέγαση των εθελοντικών οργανώσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν ήδη 125 αδιάθετα ακίνητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν τέτοιους φορείς. Υπάρχουν εκατοντάδες σωματεία, μαζικοί φορείς, σύλλογοι γυναικών, εθελοντικές οργανώσεις, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι τα οποία δεν έχουν στέγη, αναζητούν αίθουσες, χώρους για να στεγάσουν και να αναπτύξουν τη δράση τους και ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται. Αντίθετα βλέπουμε ένα πολύ σημαντικό ακίνητο στο πολύπαθο Β’ Διαμέρισμα, που αντί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιες ή πολιτιστικές δράσεις, δόθηκε για άλλα συμφέροντα και δεν αποδόθηκε στο λαό της πόλης. Αλλο ζήτημα επίσης είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται και τα ακίνητα του Δήμου που είναι σε χρήση, πχ το Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, που είναι σε άθλια κατάσταση με ευθύνη του δήμου».

Για τους ελεύθερους χώρους ανέφερε: «Και την πλατεία Ελευθερίας και κάθε ελεύθερο χώρο, διεκδικούμε. Δυστυχώς έχουν απομείνει πάρα πολύ λίγοι και δεν θα πω για τη ΔΕΘ. Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι, είναι ελάχιστα αυτά που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε σχέση με διαμόρφωση πρασίνου, πάρκων, ελεύθερα προσβάσιμων στους πολίτες. Και εμείς έχουμε μια διαφορετική από τις άλλες παρατάξεις οπτική. Δεν βλέπουμε τις αναπλάσεις που σχεδιάζονται και κάποιες μάλιστα με πολλά εκατομμύρια πχ Αριστοτέλους, μόνο για την τουριστικοποίηση του κέντρου της πόλης, αλλά βλέπουμε την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει για τους ίδιους τους πολίτες, για την προσβασιμότητά τους, για να αυξηθεί φυσικά το πράσινο. Άλλο παράδειγμα που προχωράει και εμείς θα μπούμε μπροστά για να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο, είναι τα κεραμεία Αλλατίνη που πάει να γίνει άλλος ένας εμπορευματοποιημένος χώρος στα Ανατολικά της πόλης, με ουρανοξύστη, για να βγάλει τα λεφτά του ο επενδυτής που θα επενδύσει στο χώρο».

Για τον πολιτισμό και τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών, σημείωσε: “Έχουμε μεγάλη ευαισθησία σαν Κόμμα – εμείς δεν το κρύβουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζεται από το ΚΚΕ- στα θέματα του πολιτισμού, στη στήριξη των νέων καλλιτεχνών ώστε να αποκτήσουν βήμα έκφρασης. Απέναντι στη λογική της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού που είναι η βασική πολιτική των άλλων κομμάτων και άλλων παρατάξεων. Ξέρουμε να οργανώνουμε -και το γνωρίζει η πόλη αυτό- και σε εθελοντική βάση μάλιστα, με τα μέλη μας, με τους φίλους μας και με πάρα πολύ φθηνή πρόσβαση το Φεστιβάλ της ΚΝΕ που θεωρούμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο- πολιτιστικό πολιτικό γεγονός. Το λέω με την ευκαιρία ότι πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με προσέλευση πάνω από 30000 κόσμο. Καταφέρνουμε ο λαός μας να έχει πολύ φθηνή πρόσβαση και σε γνωστούς καλλιτέχνες και φυσικά να έχουν πρόσβαση και νέες καλλιτέχνες, όχι μόνο σε μουσικές σκηνές αλλά και σε εικαστικές εκθέσεις, κλπ. Καταλαβαίνετε νομίζω ότι αν είμαστε την επόμενη μέρα δημοτική αρχή τι θα μπορούμε να οργανώσουμε στην πόλη”.

Για πράσινο και flyover, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινο στην πόλη όταν με ευθύνη της Διοίκησης Ζέρβα και των προηγούμενων διοικήσεων Μπουτάρη κλπ, η υπηρεσία πρασίνου έχει υποστελεχωθεί στον μηδέν. Εχουν μείνει ελάχιστοι ερευνητές για τις μελέτες και οι εργάτες είναι λιγότεροι από 10 για όλο το πράσινο της Θεσσαλονίκης. Τι να συζητήσουμε για συντήρηση πρασίνου δηλαδή και για κατασκευή πάρκων. Εχουν εισβάλει μέσα οι εργολάβοι και εδώ να μιλήσει καθαρά ποιος είναι ενάντια, ποιος θα μπει εμπόδιο την επόμενη μέρα στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του πρασίνου και άλλων υπηρεσιών του δήμου. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα μπει εμπόδιο και είτε ως διοίκηση, είτε ως αντιπολίτευση θα διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που είναι η μόνη λύση, η μόνη απάντηση για να βελτιωθεί το πράσινο στην πόλη μας. Οσον αφορά τη ΔΕΘ, το σχέδιο, το 2019 το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί υποψήφιοι και του κ. Πέγκα και του κ. Αγγελούδη και του κ. Ζέρβα, το ψήφισαν αυτό το σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφώνησαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κράτησε μια θολή στάση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η παράταξη η οποία είχε και έχει ξεκάθαρο σχέδιο να αποδοθεί στο λαό και το Γ’ Σώμα Στρατού, να κλείσει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο και να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο».

Για το Flyover διεκδικούμε να σταματήσει τώρα η κατασκευή του αλλά ταυτόχρονα πρέπει να παρθούν μέτρα για τον ΟΑΣΘ, για το Μετρό στην πόλη, να μπορέσουν να γίνουν κάποιες αλλαγές στην εσωτερική περιφερειακή.

Σε ό,τι αφορά τα εμπόδια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ στην προσβασιμότητα τους στην πόλη σημείωσε: “Είναι προτεραιότητα και πρέπει να γίνουν έργα σε αυτή την κατεύθυνση για την προσβασιμότητα καταρχήν για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και για τα νέα ζευγάρια που κυκλοφορούν με τα καροτσάκια με τα παιδιά τους, για όλους τους πολίτες. Το ερώτημα είναι αν η κάθε παράταξη έχει προτεραιότητα να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες και αν έχει αυτό ως προτεραιότητά της όπως η Λαϊκή Συσπείρωση, πρέπει να σπάσει αυγά για να το πω απλά. Δηλαδή να συγκρουστεί με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της πόλης που εξυπηρετούν και θα εξυπηρετήσουν την επόμενη ημέρα συγκεκριμένες παρατάξεις που στηρίζονται και από συγκεκριμένα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει όλο το προηγούμενο διάστημα και στο Δήμο και κεντρικά. Και το λέω γιατί ακόμα και με τα τραπεζοκαθίσματα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και να σπάσουμε αυγά και να συγκρουστούμε με τα επιχειρηματικά συμφέροντα”.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά της πόλης ανέφερε: «Εχουμε σχέδιο ένα δήμο, μια δημοτική αρχή, που θα είναι σε διαρκή διαβούλευση συζήτηση και άμεση επαφή με τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων της πόλης, τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων, αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς φορείς που διεκδικούν τα αιτήματα που έχουν και απέναντι στο δήμο και απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι κάτι καθημερινό για εμάς για το σύνολο των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης που είναι συνδικαλιστικά στελέχη, εκλεγμένοι σε τέτοιους συλλόγους, η προσπάθεια να μαζικοποιηθούν αυτοί οι φορείς, να συμμετάσχουν πιο ενεργά τα μέλη τους και πιο ενεργά διεκδικητικά και απέναντι στην επόμενη δημοτική αρχή, θα έλεγα απέναντι στο επόμενο αντιλαϊκό μπλοκ που θα δημιουργηθεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από τις 3 βασικές παρατάξεις και να πιέζει φυσικά την αντιλαϊκή κυβέρνηση. Αυτό το έχουμε καταφέρει στην Πάτρα με τον κομμουνιστή δήμαρχο με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη Διοίκηση και δίπλα στα εργατικά σωματεία και στους φορείς».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: