Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: Σχετικά με την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις  νέες «αντικειμενικές αξίες» στον Δήμο Ικαρίας        

Οι απόψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας σχετικά με την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις  νέες «αντικειμενικές αξίες» στον Δήμο Ικαρίας

Οι απόψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας σχετικά με την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις  νέες «αντικειμενικές αξίες» στον Δήμο Ικαρίας

Όπως  γνωρίζετε σχετικά με την Υπουργική απόφαση (57732-18/5/2021) του Υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας (ΦEK 2375 – 7.6.2021) .

  Έχουμε μέχρι σήμερα καταθέσει  τρεις  ερωτήσεις στην διοίκηση του Δήμου Ικαρίας στις 30/6/2021 (Αρ. Πρωτ : 3975), στις 22/10/2021 (Αρ. Πρωτ : 6524),  στις 16/2/2022 (Αρ. Πρωτ : 687), χωρίς πότε να πάρουμε συγκεκριμένη απάντηση για την άποψη σας και για το χειρισμό της υπόθεσης στο αρχικό στάδιο.               Κατά το οποίο με δική σας ευθύνη το δημοτικό συμβούλιο δεν γνωμοδότησε για τον  σχεδιαζόμενο τότε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας, αν και σας ζητήθηκε αυτό με έγγραφο του Υπουργείο Οικονομικών (Αρ. Πρωτ : 29065- 10/3/2020) που κοινοποιήθηκε σε όλους τους δήμους της χώρας. 

  Κατόπιν αυτών χρειάστηκε να  επανέλθει το Υπουργείο Οικονομικών με νέο έγγραφο του (Αρ. Πρωτ : 181692- 12/12/2022)  που εκδόθηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες άλλων δήμων και φορέων της χώρας σχετικά με τις τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, που ισχύουν από 1/1/2022 βάσει της απόφασης Υπ. Οικονομικών 57732-18/5/2021  (ΦEK 2375 – 7.6.2021), και ενημερώνει ότι οι Δήμοι δύνανται έως και τις 20/1/2023, να υποβάλουν τη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας.

   Σε συνέχεια όσων αναφέρθηκαν στην 12η/2022 συνεδρίαση του Δημοτικού συμβούλιου στην οποία συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή για την υποβολή πρότασης προς το Δ.Σ για την γνωμοδότηση του σχετικά με τις τιμές ζώνης στον δήμο Ικαρίας. Σήμερα χωρίς να έχουμε υπ οψιν κάποια πρόταση από τη διοίκηση του δήμου κληθήκαμε να υποβάλουμε την πρόταση μας.    

  Λαμβάνοντας υπ οψιν όσα περιγράφονται στην Υπουργική απόφαση, διαπιστώνουμε ότι καταγράφεται κατά μέσο όρο αύξηση 8% στις 13.808 ζώνες στις οποίες εφαρμόζεται πλέον το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις μισές περίπου από τις παραπάνω ζώνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάλουν το χέρι πιο βαθιά στη τσέπη,  ενώ σε περίπου 3.000 – 3.800 αναμένονται μειώσεις. 

  Οι υπόλοιπες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. 

 Μετά τις αλλαγές, η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα, ενώ άξιο σημασίας είναι ότι η αύξηση των αντικειμενικών στην ουσία παρασύρει προς τα πάνω και άλλους φόρους, (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και φθάνει στα τέλη που συνδέονται με τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

  Η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίζεται μόνο στο εργαλείο των αντικειμενικών αξιών, συγκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογίας των ακινήτων συνολικά. Συγκαλύπτει το ίδιο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που διαμόρφωσαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτή η πολιτική φορολογεί δυσβάσταχτα τη λαϊκή κατοικία αφήνοντας αφορολόγητα τα ακίνητα και τα κέρδη του κεφαλαίου κι επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές που μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών πρόσφατα.

   Σε ότι μας αφορά ως Λαϊκή Συσπείρωση όπως έχουμε κάνει Ίδη γνωστό, πιστεύουμε ότι το σύστημα καθορισμού των «αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας» αξιοποιείται από το κράτος δια των κυβερνήσεων του στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής (ΕΝΦΙΑ, φορολόγηση ακινήτων, φορολόγηση κληρονομίας κλπ). Οι όποιες αλλαγές προτείνονται σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούνται ως ένα ακόμα εργαλείο άσκησης πολιτικής στη γη και προώθησης σχετικών σχεδιασμών. 

  Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια ακόμα πράξη στην γενικευμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία, αφού οι αυξήσεις  θα φέρουν μεγάλη επιβάρυνση των μικροϊδιοκτητών και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο τσουχτερούς φόρους, επιταχύνοντας  την συγκέντρωση της γης σε ¨λίγα χέρια¨, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας

  Οι «αντικειμενικές αξίες» χρησιμοποιούνται για καθορισμό της φορολογίας και τον  υπολογισμό του ΑΕΠ, και ως εκ τούτου δεν έχουμε αυταπάτες για μια μεγάλη συνολική μείωση. Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι αυτή η συζήτηση είναι σε μεγάλο βαθμό προσχηματική αφού οι γνωμοδοτήσεις των δήμων δεν είναι σε κανένα βαθμό δεσμευτικές στην τελική διαμόρφωση της απόφασης του  Υπουργείου Οικονομικών

  Κατά την γνώμη μας γίνεται επιτακτικά αναγκαία η δυναμική ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ με τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο

  Ωστόσο σήμερα λόγο του ότι οι προβλέψεις της Υπουργικής απόφασης για την Ικαρία,  με την ένταξη για πρώτη φορά στις ¨αντικειμενικές αξίες¨ ζωνών σε περιοχές του νησιού, πέρα από την προφανή δυσκολία κάλυψης του οικονομικού κόστους που επιφέρουν αυτές οι τιμές αυξήσεις δημιουργούν και επιπρόσθετες δυσκολίες που δεν θα γίνουν άμεσα αντιληπτές. (Όπως οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αφού μία προϋπόθεση ένταξης για τους 500 περίπου σημερινούς δικαιούχους του Ε.Ε.Ε στην Ικαρία, είναι η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας).

  Υποβάλουμε στο δημοτικό συμβούλιο το παρακάτω σχέδιο απόφασης, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της απόφασης (57732-18/5/2021) του Υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι η ρύθμιση των «αντικειμενικών αξίων» θα αλλάξει την  φορολογική επιβάρυνση των εργαζόμενων όσο ο ΕΝΦΙΑ είναι δεδομένος για την φορολογική πολιτική.

«Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας  για την μείωση των τιμών Ζώνης και των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Ικαρίας »

  Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 181692 ΕΞ/12.12.2022 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών ζητήθηκε από τον Δήμο μας να εκφράσει τις απόψεις του επί του ζητήματος του καθορισμού των τιμών ζώνης για τον Δήμο Ικαρίας .

 Ενόψει αυτού το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας με την παρούσα απόφαση  εκφράζει την διαφωνία του για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (Υ.Α. 57732/ΕΞ/2021) περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων του νησιού μας. 

  Με την εν λόγω απόφαση αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης και συνακόλουθα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 17 οικισμούς της Ικαρίας  με συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία της ακίνητης περιουσίας, καθώς και ο προσδιορισμός τελών που γίνεται σε συνάρτηση με τις τιμές ζώνης.

  Εκτός από τους οικισμούς Τραπάλου και Αγία Κυριακή Περδικίου σε όλους τους υπολοίπους οικισμούς   παρουσιάζεται αύξηση ενδεικτικά:

 • Αύξηση ανώτερη 80 % στον Αρμενιστή, (ήταν 500,00 πάει 900,00).
 • Άγιος Κήρυκος αύξηση  70 %  (500,00-850,00)
  • Θέρμα, Γιαλισκάρι, Φανάρι  αύξηση 60%  (500,00-800,00)
 • Λιβάδι Χρυσόστομο ,Καρκινάγρι αύξηση  20 %  (500,00-600,00)
 • Κατώτερη αύξηση Βαώνη αύξηση 10%  (500,00-550,00)

   Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθορισμός των αξιών των ακινήτων στα ανωτέρω επίπεδα αποφασίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών με την επίκληση μίας έκθεσης εκτίμησης των εμπορικών αξιών των ακινήτων του Δήμου μας, η οποία έγινε από ορκωτούς εκτιμητές, χωρίς όμως σε αυτή την διαδικασία να κληθεί και να συμμετάσχει ο Δήμος μας. Η εκτίμηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την αξία της γης και της δομημένης επιφάνειας στην περιοχή μας και σε κάθε περίπτωση η σχετική έκθεση δεν μας γνωστοποιήθηκε πριν την καθιέρωση των νέων τιμών ζώνης. Έτσι δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να την ελέγξουμε τα πορίσματά της ή έστω να την σχολιάσουμε. 

 Επιπροσθέτως η εκτίμηση που οδήγησε στην καθολική αύξηση των τιμών  δεν απηχεί τις κυβερνητικές εξαγγελίες ενόψει της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης, σύμφωνα με τις οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έβλεπαν μείωση των τιμών και συνακόλουθα και της φορολογίας, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, πράγμα που για τον Δήμο μας  δεν έγινε ποτέ.

 Συνεπώς η  μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποτυπώνεται η πραγματικότητα  στην  αγορά, χωρίς στρεβλώσεις  και  αδικίες, καθώς, η αύξηση τους από την 1η Ιανουαρίου 2022, οδήγησε σε αδικίες στον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών, πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών.   

 Αυτό είναι σε τελική ανάλυση ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

  Είναι αδιανόητο, δημότες  με πενιχρά εισοδήματα, να χάνουν  το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κλπ. Είναι  εξωφρενικό πολίτες  ΑΜΕΑ  να  χάνουν αναγκαία εισοδήματα  επειδή ανέβηκε άδικα και αναιτιολόγητα, η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους. 

  Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας :

 • Εκφράζει τη συμπαράστασή του στις χιλιάδες των συμπολιτών μας που, μετά την πρόσφατη αύξηση των τιμών ζώνης, πασχίζει να συντηρήσει το σπίτι του, ώστε να ζήσει σε αυτό και να το μεταβιβάσει στα παιδιά του.
 •  Υπενθυμίζει στην Κυβέρνηση τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος («Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»). Υπενθυμίζει επίσης ότι η ακίνητη περιουσία δεν είναι εμπόρευμα ώστε να φορολογείται με βάση την αγοραστική του αξία. Οι περισσότεροι πολίτες ζουν στο σπίτι που έζησαν οι γονείς τους και θα ζήσουν στο μέλλον τα παιδιά τους, και δεν πρέπει να τιμωρούνται απλώς επειδή κληρονόμησαν.
 •  Καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να επαναξιολογήσει τις τιμές ζώνης και να προβεί άμεσα σε σημαντική μείωσή τους, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της πραγματικότητας και να μην οδηγήσουν στη σώρευση χρεών στις πλάτες των κατοίκων του νησιού μας
 • Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να γίνει στη βάση μίας νέας εκτίμησης, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί με την συμμετοχή των ορκωτών εκτιμητών του Υπουργείου και με τη συμμετοχή και των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου μας, οι οποίες θα συνεισφέρουν στοιχεία, για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων.
 •  Επειδή για την ολοκλήρωση της εκτίμησης δεν επαρκούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εκφράσουμε τις τεκμηριωμένες απόψεις μας επί των τιμών, έως την ολοκλήρωση της εκτίμησης αυτής θα πρέπει να ανακληθεί η υπ’ αριθμ. 57732/ΕΞ/2021 Υ.Α. και να επανέλθουμε μεταβατικά στις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως το 2021 σε όλες τις περιπτώσεις.
 • Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάκληση και πρόσθετος χρόνος για την υποβολή της γνώμης των δήμων, προτείνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις τιμές ζώνης στον δήμο Ικαρίας σε μείωσή τους κατά 50% . Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει από τη μείωση των τιμών ζώνης να ισχύσει και για το 2022 είτε με επιστροφή φόρου είτε με συμψηφισμό για την επόμενη χρονιά.

  Καλούμε όλα τα κόμματα στα  οποία επίσης κοινοποιείται η παρούσα απόφαση, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διορθωθεί αυτή υπουργική απόφαση.

  Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Λαρδάς  Νικόλαος 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: