Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: Με γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα οι αναπλάσεις που εξαγγέλλει ο Δήμος σε λόφο Φιλοπάππου και Ακαδημία Πλάτωνος

Οι σχεδιασμοί αυτοί μπορεί να φαίνεται ότι ομορφαίνουν την πόλη και τις γειτονιές  της, όμως έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων και των  οικογενειών τους που ζουν στην Αθήνα, όσο και των μικρών επαγγελματιών που δεν  θα αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα μεγάλα μεγαθήρια που δραστηριοποιούνται  στους εμπλεκόμενους κλάδους. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα 24 Μάη 2021, η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής  Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα των αναπλάσεων που  προωθεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού: 

«Με ομόφωνη απόφαση του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε  το πλαίσιο εργασιών για την ανάπλαση και την αποκατάσταση του λόφου του  Φιλοπάππου, στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου του  Υπουργείου Πολιτισμού και της Ανώνυμης Εταιρείας «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πάρκο».  

Θυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Δεκέμβρη, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταψηφίσει τη συγκρότηση και την έγκριση του Καταστατικού αυτής της Εταιρείας,  σύμφωνα με το οποίο συστήνεται και λειτουργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα όμως με τους κανόνες της αγοράς. 

Παράλληλα προωθείται σχέδιο αναπλάσεων που προωθείται σε κοινόχρηστους  χώρους σε λόφους της Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Στρέφη, στο Βοτανικό,  στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί και στον Υμηττό. 

Όλα αυτά, μαζί με τον μεγάλο περίπατο και την εξέλιξή του, προωθούνται με μία  βιασύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρχεται η μία Μελέτη μετά την άλλη, και στην  Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κίνητρο δεν είναι  επιβεβλημένες και απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να  αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της χρόνιας εγκατάλειψης, αλλά η ανάγκη να  προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας, τα κτηματομεσιτικά και άλλα  συμφέροντα.  

Οι σχεδιασμοί αυτοί μπορεί να φαίνεται ότι ομορφαίνουν την πόλη και τις γειτονιές  της, όμως έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων και των  οικογενειών τους που ζουν στην Αθήνα, όσο και των μικρών επαγγελματιών που δεν  θα αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα μεγάλα μεγαθήρια που δραστηριοποιούνται  στους εμπλεκόμενους κλάδους. 

Με αυτή την έννοια, στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Τους αντιμετωπίζουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά, παρότι συμφωνούμε ότι πρέπει  να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες. » 

Στη ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός της Λαϊκής Συσπείρωσης,  αναφερόμενος στην κατάσταση των σχολείων της Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας  διάταξης τα εξής: 

«Άραγε η διοίκηση του Δήμου έχει εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί στα  σχολεία της Αθήνας ή έχει πειστεί με τη θριαμβολογία της Κυβέρνησης για τη  διαχείριση της πανδημίας, για να ανοίξουμε όπως-όπως για τον τουρισμό;  

Αυτή τη στιγμή στα σχολεία της Αθήνας ο κορωνοϊος καλπάζει. Τμήματα κλείνουν  κατά δεκάδες λόγω κρουσμάτων. Με βάση την πρωινή εικόνα που παρουσιάζεται  στο site του Υπουργείου Παιδείας, σε 67 σχόλια υπάρχουν πάνω από 100 τμήματα  κλειστά. Πέντε ολόκληρες σχολικές μονάδες είναι κλειστές. Προφανώς αυτό το  ζήτημα συνδέεται και με τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης που αρνήθηκε να  πάρει επιπλέον μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μετά την μακρά  περίοδο lockdown.  

Η δημοτική Αρχή προβάλει ότι άνοιξε τα σχολεία ακριβώς όπως τα έκλεισε. Στην  πραγματικότητα όμως και με τη δική της ευθύνη, τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους  όρους από αυτούς που έκλεισαν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα της  καθαριότητας με 69 σχολικές καθαρίστριες λιγότερες επειδή δεν ανανεώθηκαν οι  συμβάσεις τους. Το θέμα αυτό το έχουμε θέσει σε απανωτά δημοτικά και ότι η ουσία  είναι ότι δεν γίνεται τίποτα και τα κρούσματα καλπάζουν.» 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: