Κάτω τα χέρια από το κτίριο των μηχανικών στην Κλαυθμώνος

Να επιστρέψουν στο κτίριό του ΤΣΜΕΔΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος όλες οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν την ασφάλιση των μηχανικών και συνεργατών τους, που σήμερα είναι διασπαρμένες σε πολλά σημεία της Αθήνας, κάτι που ενδεχόμενα να είναι, μαζί με την απογύμνωση σε προσωπικό, ένας από τους λόγους της τρομερής πολυετούς  καθυστέρησης καταβολής των συντάξεων κ.α. συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Επιστολή προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θεμα: Το πλαίσιο και οι συνθήκες της «κλοπής» του κτιρίου των μηχανικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες

Σας έχουμε ήδη γνωρίσει την εναντίωσή μας στην προσπάθεια απόσπασης από τους ίδιους τους μηχανικούς του κτιρίου τους ασφάλισης της πλατείας Κλαυθμώνος, με τη μεθοδευμένη εδώ και χρόνια διαδοχική απομάκρυνση των πάντα ενεργών υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ από το κτίριο αυτό. Η απομάκρυνση της υπηρεσίας των συνταξιούχων και η εγκατάσταση στο κτίριο υπηρεσιών της Τράπεζας Αττικής και ενδεχόμενα και του διοικητικού της πυρήνα, αποτέλεσε σημαντικό βήμα δημιουργίας τετελεσμένων τώρα στην περίοδο της πανδημίας.

Έχει ήδη αποσταλεί μεγαλος αριθμός μεμονωμένων διαμαρτυριών από συναδέλφους μετα και από προτροπή μας. Η συλλογη υπογραφών σε σχετικό κείμενο συνεχίζεται και σε λίγο θα στείλουμε την πρωτη δοση υπογραφών.

Εξακολουθούμε και θα εξακολουθήσουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση ενάντια στους μηχανικούς και τους συνεργάτες τους.  Η διεκδίκηση του κτιρίου μας θα είναι διαρκής και πιστεύουμε ότι θα έρθει η ώρα, κάτω από τη γενικότερη πίεση και δραστηριοποίησή μας σ΄ αυτό το θέμα, να αναγκαστεί η πολιτική ηγεσία και οι εντεταλμένοι της να επιστρέψουν το κτιριο στους μηχανικούς και συνεργατες τους ασφαλισμενους του ΤΣΜΕΔΕ, μεσα στον ΕΦΚΑ ή εκτός. 

Γιατι το κτίριο αυτό είναι ειδικα φτιαγμενο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας ασφάλισης και εγγυοδοσίας, των αναγκών όλων μας, αλλά και της μεγάλης μάζας των μηχανικών που βγάζουν το ψωμί τους σε δημόσια έργα και βάζουν ενέχυρο τη σύνταξή τους, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για την εγγυοδοσία, προκαταβολές κλπ. Γιατί το κτίριο αυτό φτιάχτηκε με το αίμα μας και συμβολίζει την παρουσία των μηχανικών στις παραγωγικές δραστηριότητες και πλούτο της χώρας μας, που τον δημιουργούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Το ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ με την επισυναπτόμενη απόφασή του 2 της 13 1 21 τοποθέτησε το θεμα αυτό στο γενικότερό του πλαίσιο και αποφάσισε να κοινοποιήσει αυτή την τοποθέτηση παντού. 

Σας ζητάμε, και με το παρόν, να προβάλετε το κοινά αποδεκτό αίτημα των μηχανικών: Να επιστρέψουν στο κτίριό του ΤΣΜΕΔΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος όλες οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν την ασφάλιση των μηχανικών και συνεργατών τους, που σήμερα είναι διασπαρμένες σε πολλά σημεία της Αθήνας, κάτι που ενδεχόμενα να είναι, μαζί με την απογύμνωση σε προσωπικό, ένας από τους λόγους της τρομερής πολυετούς  καθυστέρησης καταβολής των συντάξεων κ.α. συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Με εκτίμηση

Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος

Γιάννης Τσουρουνάκης εκτελών χρέη γ, γραμματέα

***

Απόφαση 2/13 1 21 του ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Παράλληλα με τη συλλογή υπογραφών που συνεχίζεται με μεγαλη επιτυχία, πρέπει τώρα, με πιο συγκροτημένο τρόπο, να περιγράψουμε το γενικό πλαίσιο αρνητικών εξελίξεων στις οποίες συγκαταλέγεται και η «κλοπή» του κτιρίου μας.

Αυτή ξεκίνησε με τις παραπέρα αντιδραστικές αποδιαρθρώσεις του ασφαλιστικού που έγιναν στα μέσα του 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου, που υιοθετήθηκε από τη νέα κυβέρνηση και τον υπουργό της Βρούτση. Με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό», την «εξοικονόμηση πόρων» και την «ενιαιοποίηση των παροχών» του ασφαλιστικού συστήματος, προχώρησαν στην δια της ενοποίησης κλοπή των αποθεματικών κάποιων «εύρωστων» ταμείων, όπως το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, των οποίων για συγκυριακούς λόγους δεν είχαν προλάβει να αφαιμάξουν το σύνολο των αποθεματικών. Είναι γνωστό το «έγκλημα» της κλοπής σχεδόν 1 δις Ευρώ εκ των αποθεματικών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ μέσω της «επένδυσης» στην Τράπεζα Αττικής, με διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ηγεσιών ΤΕΕ –ΤΣΜΕΔΕ που συγκροτήθηκαν από τις παρατάξεις των ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ. 

 Ο στόχος του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου – Βρούτση ήταν διαχρονικά η ισοπέδωση παροχών και συντάξεων μέχρι το επίπεδο του επιδόματος φτώχειας με ταυτόχρονη συρρίκνωση των εργοδοτικών εισφορών και απαλλαγή του κράτους από την ασφάλιση προκειμένου να κατευθύνει τους πόρους για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.     

Όπως συχνά έχουμε καταγγείλει, υπάρχει ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός γύρω από τα δημόσια έργα, τις μεγάλες εργολαβίες. τις βιομηχανικές επενδύσεις κλπ, που δραστηριοποιείται και στην αξιοποίηση γης και ακινήτων σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επικεφαλής είναι το υπουργείο «δημοσίων έργων» σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΜΕΔΕ και την Τράπεζα Αττικής. 

Αυτός ο μηχανισμός, που διατηρήθηκε διακομματικά και διαχρονικά, κράτησε σημαντικό κομμάτι της πίτας των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην αναδιανομή των πόρων που έγινε με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στο νόμο Κατρούγκαλου. Μέσω του νεοδημιουργημένου ΤΜΕΔΕ, διατηρήθηκε η προσοδοφόρα υπηρεσία εγγυοδοσίας του τ.ΤΣΜΕΔΕ, που αφαίμασε διαχρονικά τη μεγάλη μάζα των μικρών εργολάβων, με ενέχυρο τη σύνταξή τους, για να έχουν δουλειά. Το κομμάτι αυτό της πίτας περιείχε και μέρος της ακίνητης περιουσίας του τ. ΤΣΜΕΔΕ, όπως το κτίριο της πλατείας Κλαυθμώνος, που κατασκευάστηκε με ίδιους πόρους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του τ. ΤΣΜΕΔΕ. Στο ΤΜΕΔΕ «κληροδότησαν» και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Τράπεζας Αττικής που «επιβίωσε», όπως και το ΤΜΕΔΕ, από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών του τ. ΤΣΜΕΔΕ. Εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για να διώξουν τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, στέλνοντάς τις σε διάφορα κτίρια στην Αθήνα και εγκατέστησαν εκεί την Τράπεζα Αττικής, «προικίζοντάς» την με ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, επιπλέον του 1 δις ευρώ. Άλλωστε η ηγεσία του ΤΕΕ επιδιώκει το ΤΜΕΔΕ να μετατραπεί σε ιδιωτικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να συνεχίσει τα επενδυτικά του παιχνίδια με τις ασφαλιστικές εισφορές των Μηχανικών.

Η «αποκέντρωση» των υπηρεσιών προς ασφαλισμένους του τ. ΤΣΜΕΔΕ γίνεται την ίδια περίοδο που το τεράστιο πρόβλημα της καταστροφικής απογύμνωσης της υπηρεσίας συντάξεων έχει οδηγήσει σε τρομακτικές καθυστερήσεις απόδοσης συντάξεων σε βάρος των ασφαλισμένων, που μετά από πολλά χρόνια θα λάβουν σχεδόν το ένα τρίτο της σύνταξης που λάμβαναν το 2012! 

Κάτω από την πίεση της διαμαρτυρίας μας, ενδεχόμενα να βρουν μια λύση συγκεντροποίησης των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ σε άλλο κτίριο. Για εμάς η κύρια φροντίδα, στόχος και διεκδίκηση είναι η άμεση ενοποίηση των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ σε σύγχρονο και εύκολα προσβάσιμο χώρο, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την άμεση εξάλειψη των μεγάλων καθυστερήσεων απόδοσης των συντάξεων και γενικότερα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, με τις ιδιαίτερες ανάγκες κατηγοριοποίησης, παρακολούθησης και κοινωνικής προσαρμογής είσπραξης εισφορών, εξαγωγής πολυποίκιλων και  περίπλοκων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, που θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα και δεν μπορούν να ενοποιηθούν σε καμία άλλη υπηρεσία. Το υπάρχον κτίριο εκπληρώνει ικανοποιητικά αυτές τις αναγκες, αφου ειναι φτιαγμένο ειδικά γι΄ αυτό το σκοπό.

Έτσι η υπεράσπιση του κτιρίου μας έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Γιατί φτιάχτηκε με το αίμα μας, από το υστέρημά μας, ανεξάρτητα από το κόστος για τη διασφάλιση του κέρδους του μεγάλου ομίλου που το ανέλαβε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παραδοθεί και αυτό στο τραπεζικό κεφάλαιο, σ΄ αυτούς που έκλεψαν τον ιδρώτα των μηχανικών με την κατασπατάληση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, στους μεγαλοεργολάβους και τους διαχειριστές του άπατου βαρελιού της Τράπεζας Αττικής.

Επί πλέον, στο κτίριο σήμερα γίνονται αρχιτεκτονικές παραβάσεις και καταστρεφεται ο βασικος χωρος της μεγάλης αιθουσας υποδοχής του ισογείου που ΄χει επαφή με τα αρχαια και θα πρέπει να επιληφθούν η Πολεοδομία και ο αρχιτέκτονας του κτιρίου. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: