“Κατεδαφιζόμεθα…” – Κατέρρευσε τμήμα της τοιχοποιίας του κάστρου της Μεθώνης

Ο ημικυκλικός Πύργος, τμήμα του οποίου κατέρρευσε, είναι ένας από τους αρχαιότερους της ακρόπολης και χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «το τμήμα που κατέπεσε είχε εξαιρετικά μεγάλο βάρος και δεν ήταν εύκολο να συγκρατηθεί με άμεσα σωστικά μέτρα».

Σε ενέργειες κατόπιν εορτής προχωρά ουσιαστικά το υπουργείο Πολιτισμού για το Κάστρο της Μεθώνης, όπου την Παρασκευή διαπιστώθηκε η κατάρρευση τμημάτων της τοιχοποιίας του. Θυμίζουμε ότι τα προβλήματα στατικότητας του κάστρου ήταν γνωστά και εκφρασμένα από κατοίκους της περιοχής και από το Σύλλογο Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης, ενώ για το θέμα είχε καταθέσει και το ΚΚΕ Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οι φόβοι των κατοίκων επιβεβαιώθηκαν, καθώς πιθανότατα λόγω και των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε η κατάρρευση τμήματος της δυτικής πλευράς του ημικυκλικού πύργου εντός του βόρειου περιβόλου του Κάστρου Μεθώνης. Το υπουργείο μετά την κατάρρευση ανακοίνωσε ότι «το τμήμα που κατέπεσε είχε εξαιρετικά μεγάλο βάρος και δεν ήταν εύκολο να συγκρατηθεί με άμεσα σωστικά μέτρα». Πρόσθεσε δε ότι έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί μελέτη για τη στερέωση και αποκατάσταση του κάστρου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και ότι «τα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα τμημάτων του κάστρου θα αντιμετωπιστούν από τις μελέτες που θα εκπονηθούν με τον προσφορότερο τρόπο».

Σημειώνεται ότι ο ημικυκλικός Πύργος, τμήμα του οποίου κατέρρευσε, είναι ένας από τους αρχαιότερους της ακρόπολης, χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και ανάγεται στο πρώτο οικοδομικό πρόγραμμα των Ενετών επί της χερσονήσου της Μεθώνης. Εξαιτίας της μεταγενέστερης επέκτασης των τειχών προς τα δυτικά κατά την Β’ Ενετοκρατία (1686 – 1715), βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό του φρουρίου. Ο πύργος έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διακρίνεται εντούτοις ότι είχε τοξοθυρίδες σε δύο επίπεδα προς την πλευρά της θάλασσας. Από αυτές σώζεται η ανώτερη τοξοθυρίδα, κατασκευασμένη με πώρινους δόμους. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή με πώρινο πλαίσιο στη μοναδική σήμερα σωζόμενη τοξοθυρίδα του στα δυτικά.

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: