Καρναβάλι Πάτρας – Όταν οι επιλογές κρύβουν σκοπιμότητες

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει φορέα, ιστορία, εκπροσώπους διεθνώς αναγνωρισμένους, εργαζόμενους και πρακτικές που δεν επιδέχονται ακύρωση ή σιωπηρή αντικατάσταση. Και αυτοί με όποιες διαφορές και εκτιμήσεις αν έχουν, υπερασπίζονται τον λαϊκό, μαζικό  χαρακτήρα του Θεσμού μακριά από εμπορευματοποίηση και εκφυλισμούς – Του Κώστα Δραγώτη

Με έκπληξη διαπίστωσα πριν λίγες ημέρες ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με κάποιους ιδιώτες προσπάθησε να εκπροσωπήσει  το Καρναβάλι της Πάτρας στην ΔΕΘ.  Άτυχη  παράβλεψη, πολιτική επιλογή ή επιβεβλημένη παράκαμψη  με άλλους  απώτερους στόχους;

Για να γίνομαι πιο κατανοητός, σαν υγειονομικός, θα κάνω έναν παραλληλισμό. Σκεφτείτε να εκπροσωπούσε στην ΔΕΘ την περιοχή μας για θέματα Υγείας ένα ιδιωτικό συγκρότημα και όχι η 6η ΥΠΕ. Τι σκέψεις και αντιδράσεις θα προκαλούσε μια τέτοια επιλογή και πράξη; Και στον πλέον καλοπροαίρετο θα δημιουργούσε ερωτηματικά και αμφιβολίες για μια τόσο τουλάχιστον, άκομψη ενέργεια.

Γιατί παρέκαμψε η Περιφέρεια τον Δήμο της Πάτρας και την Κοινωφελή που οργανώνει, εκπροσωπεί και διαθέτει  αποδεδειγμένη  τεχνογνωσία  και υλικό για την προβολή της μεγάλης γιορτής της πόλης μας; Μήπως οι κύριοι της περιφέρειας ξέχασαν την επί χρόνια συνεργασία μας στο συγκεκριμένο θέμα; Τι άραγε τους ώθησε να υποκαταστήσουν  τον εκπρόσωπο της πόλης  μας;  Καθόλου δεν πιστεύω ότι έχασαν την αστική  ευγένεια ή έχασαν το τηλέφωνο της Κοινωφελούς και υπέπεσαν στο ατόπημα… Μάλλον  συνειδητή   μοιάζει  η συγκεκριμένη επιλογή που στοχεύει σε μια διαφορετική  οπτική της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.

Ιδιωτικοποίηση, είσοδος επιχειρηματιών, κατάργηση θεσμών, αλλοίωση χαρακτήρα; Ποιο απ’ όλα θα είναι το μέλλον του Καρναβαλιού μας;  Ας μας δώσει μια εξήγηση η Περιφέρεια μετά από αυτή την προτίμηση εκπροσώπησης. Από την εμπειρία στα κοινά πιστεύω ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι τυχαίο και δεν γίνεται χωρίς σκοπιμότητα. Ακόμα περισσότερο όταν αυτό προέρχεται από έναν επίσημο κυβερνητικό φορέα.

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει φορέα, ιστορία, εκπροσώπους διεθνώς αναγνωρισμένους, εργαζόμενους και πρακτικές που δεν επιδέχονται ακύρωση ή σιωπηρή αντικατάσταση. Και αυτοί με όποιες διαφορές και εκτιμήσεις αν έχουν, υπερασπίζονται τον λαϊκό, μαζικό  χαρακτήρα του Θεσμού μακριά από εμπορευματοποίηση και εκφυλισμούς.

Ας δουν οι συμπολίτες μας αυτές τις πρακτικές και ας βγάλουν συμπεράσματα. Μην αφήνουμε τέτοιες επιλογές χαρακτηρίζοντας τες σαν μικροπράγματα, χωρίς σημασία. Όλα στην ζωή και στην πολιτική έχουν στόχους και ρόλους.

Κώστας Δραγώτης
Μέλος Δ.Σ ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: