Για το εφάπαξ ΤΠΕΔΕ και ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών

Επιστολή της ΕΣΤΑΜΕΔΕ στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση

Προς 

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση

με κοινοποίηση προς τα κόμματα της Βουλής (εκτός ΕΛ) για τις δικες τους ενεργειες

καθως και τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης

Θέμα: Εφάπαξ ΤΠΕΔΕ και ελευθερων επαγγελματιών μηχανικων

Αξιότιμοι κύριοι, -ες

Μέλη μας, συνταξιούχοι εργολάβοι δημοσίων έργων, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το πετσόκομμα του εφάπαξ κατά 83% στην αρχη της κρίσης. Η αντικοινωνικη και ληστρικη αυτή περικοπή παραμένει σε ισχύ παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες μας. 

Άλλη ομάδα συναδέλφων μας, ελεύθεροεπαγγελματιών μηχανικών, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη μη ανταπόκριση του Υπουργειου στις αλλεπάλληλες επισης διαμαρτηρίες μας για τη μείωση του ήδη πολύ χαμηλού εφάπαξ που έπαιρναν, από το 13.100 ευρώ στα 5.800! 

Οι καταφανείς αυτές αδικίες, που ξεπερνούν κατά πολύ και με κραυγαλέο τρόπο τις ήδη απαράδεκτες περικοπές που έχουν γίνει στο σύνολο των συνταξιούχων, πρεπει να αποτελεσουν αντικείμενο επανόρθωσης με τις καταλληλες νομοθετικές ρυθμισεις. 

Πιο συγκεκριμένα οι δύο αυτές κατηγορίες καταφανώς αδικημένων κατηγοριών συνταξιούχων, που καλύπτει το σωματείο μας, διαμορφώσαν, με προτροπή μας, τα παρακάτω δύο διακριτά αιτήματα:

  1. Εφάπαξ εργοληπτών δημοσίων έργων

Εμείς οι εργολήπτες δημοσίων έργων, κατασκευαστές δρόμων, πάρκων, σχολείων, γεφυρών, πνευματικών κι αθλητικών εγκαταστάσεων, που καταθέταμε μηνιαία ένα καθορισμένο ποσό και το 1% της κάθε εργοληπτικής μας είσπραξης, για να πάρουμε ένα εφάπαξ επιπέδου 30-40.000 ευρώ, είδαμε το εφάπαξ αυτό να πετσοκόβεται κατά 83% με το ν. 4093/12 και μάλιστα αναδρομικά, από το 2010. Πρόκειται για μια πρωτοφανή αδικία που εφαρμόστηκε ιδιαίτερα σε μας, όταν οι σχετικές περικοπές που επέβαλε αυτός ο νόμος την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν επίπεδου 10-30%.

Ζητάμε να αποδοθεί το δικαίωμά μας στο σύνολο του εφάπαξ που προπληρώθηκε με πολύ μεγαλύτερες εισφορές απ΄ ό, τι χρειαζόταν. Ζητάμε να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής παρακράτηση ενός ποσού που το τροφοδοτούσαμε επί 30-40 χρόνια, περιμένοντας να πάρουμε ένα εφάπαξ που ανταποκρινόταν σε ανάγκες, που κάλυπτε το ασφαλιστικό μας σύστημα για όλους τους εργαζόμενους και ήταν ένα μικρό ποσοστό του εφάπαξ των 1 και 2 εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάποιων άλλων κλάδων. 

Το εφάπαξ των εργοληπτών αποτελούσε ουσιαστικά την επιστροφή μιας υποχρεωτικής αποταμίευσης. Και όταν ήρθε η ώρα να το πάρουμε, αδικώντας μας κατάφορα σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, μας κατάσχεσαν το 83% της καταβολής που μας όφειλαν!

Αυτή η πρωτοφανής αδικία πρέπει να αποκατασταθεί με νομοθετική ρύθμιση. Οι εργολήπτες μηχανικοί που βγήκαν ήδη στη σύνταξη, αλλά και οι νέοι συνταξιούχοι, για πολλά χρόνια ακόμα, έχουν δικαίωμα να πάρουν την αναλογία του εφάπαξ που απορρέει από τις εισφορές τους.

  1. Εφάπαξ ελευθεροεπαγγελματιων μηχανικών

Συνεχίζει δραματικά η μείωση των συντάξιμων αποδοχών που ο κάθε εργαζόμενος υπολογίζει και στηρίζει την διαβίωσή του την περίοδο της σύνταξης, μετά από 35-40 χρόνια εργασίας. Αυτό εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, με 35 χρόνια δουλειάς, έπαιρνε εφάπαξ, ως το τέλος του 2012, 13.100€. Το 2013 αυτό μειώθηκε στα 10.800€ και σε μικρό διάστημα, σταμάτησε να χορηγείται με διάφορες προφάσεις.

 Το Μάιο του 2016 το εφάπαξ αυτό προσδιορίστηκε στις 5.800 €. Με μια εγκύκλιο που βρίσκονταν σε  αντίθεση με τις επιταγές του νόμου, ανέβηκε το εφάπαξ  των ελεύθερων επαγγελματιών γύρω στις 9.800 €, ενώ συγχρόνως μειώθηκε, κατά περίπου 7.000 €, το εφάπαξ των μισθωτών μηχανικών, που έδιναν μεγάλες εισφορές. Η κατάργηση της εγκυκλίου τον Ιούλιο του 2019 και η συνειδητή επιμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση των διατάξεων καθορισμού του εφάπαξ και για τους ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς, διατηρεί γι’ αυτούς το εφάπαξ των 5.800 € και επιβάλλει την επιστροφή 4.000 € για όσους το πήραν με βάση την εγκύκλιο.

Ζητάμε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι που μας έγινε η περικοπή στο μισό του ήδη πολύ χαμηλού εφάπαξ, να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση για να επανέλθει το εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012. Δεν μπορεί η Πολιτεία να αντιμετωπίζει με τόσο επαχθή τρόπο τους ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς, πετσοκόβοντάς τους μια ήδη ισχνή παροχή, που έπαιζε όμως σημαντικό ρόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό την περίοδο μετάβασης στη σύνταξη. Πρέπει να αποκατασταθεί η παράλειψη της απαραίτητης κοινωνικής αναφοράς στη νομοθεσία, ότι πχ, κατά την εφαρμογή των διατάξεων, δεν μειώνονται τα χαμηλά εφάπαξ, σαν αυτό των ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών.

 

Πιστεύουμε ότι οφείλετε να σκύψετε σε αυτά τα δύο προβλήματα. Να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις που υπαγορεύουν στοιχειώδεις κοινωνικοί κανονες, ακόμα και μεσα στο σημερινο απαραδεκτο αντιλαϊκο πλαίσιο που αντιπαλευουμε.

Με σχετικη απόφαση και εντολη του ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Ο πρόεδρος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ

Ο γενικός γραμματέας ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: