ΕΣΤΑΜΕΔΕ – Σωματείο αγωνιστικό και όχι «ζόμπι του καναπέ και της οθόνης» (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 4/5/2022. πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ (συνταξιούχοι μηχανικοί και συνεργάτες τους), όπως είχε προγραμματιστεί από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, κόντρα στις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσπάθησε με την βοήθεια δικαστικών πραξικοπημάτων να την ματαιώσει.

Την Τετάρτη 4/5/2022. πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ (συνταξιούχοι μηχανικοί και συνεργάτες τους), όπως είχε προγραμματιστεί από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, κόντρα στις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσπάθησε με την βοήθεια δικαστικών πραξικοπημάτων να την ματαιώσει.

Οι συνάδελφοι, παρακάμπτοντας δυσκολίες και φόβους, προσήλθαν, ακόμη και από την επαρχία, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με πλήρη αγωνιστική διάθεση, σε μια ζωντανή διαδικασία, για να καταδικάσουν:

Αφ’ ενός τις πράξεις των σφετεριστών του τίτλου της ΕΣΤΑΜΕΔΕ που υπονομεύουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό του Σωματείου, μετατρέποντας το σε ζόμπι του καναπέ και της οθόνης.

 Και αφ’ ετέρου να σχεδιάσουν με σύνεση και σιγουριά τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για την υπεράσπιση των δίκιων των συνταξιούχων μηχανικών, ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. 

Εξουδετέρωσαν τα σχέδια κυβέρνησης, μηχανισμών και οσφυοκαμπτών «συνδικαλιστών», προκρίνοντας την δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για όσο διάστημα διαρκέσει η ανωμαλία της προσωρινής διοίκησης των κυβερνητικών συνδικαλιστών που εγκαταστάθηκε πραξικοπηματικά, παρ΄ όλο που, μέσα στην τριετία, είχαν αποτύχει τρεις προσπάθειές τους να ανατρέψουν τη νόμιμη διοίκηση.

Για την Επιτροπή Αγώνα των μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Κώστας Τζατζάνης Πρόεδρος

Απόστολος Τσιροζίδης Γενικός Γραμματέας

Μάνθος Ιμπριάλος, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

Ακολουθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και δυο φωτογραφικά στιγμιότυπα:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΣΤΑΜΕΔΕ 

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 4-5-2022

 

Τα μέλη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, που παριστάμεθα στη Γενική Συνέλευση που είχε συγκαλέσει σύμφωνα με το καταστατικό το υπό δικαστική, σήμερα, αναστολή Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας ενόψει της επικείμενης έκδοσης της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα, 

Παίρνοντας υπόψη:

– Το Απολογισμό Δράσης της απερχόμενης Διοίκησης και λαμβανοντας υπ΄ οψη οτι το Διοικητικό Συμβούλιό της τελεί υπό καθεστώς δικαστικής αναστολής,

– Τον Προγραμματισμό Δράσης για το επόμενο 12άμηνο 

– Την Έκθεση της νομίμως υφιστάμενης Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία παραμένει στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. 

– Τις τοποθετήσεις των μελών που έγιναν στη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ.

– Το γεγονός ότι τη νόμιμα συγκληθείσα από το νομίμως υφιστάμενο ΔΣ εκλογο-απολογιστική  Γ.Σ., σταμάτησε αυτό που αποκαλέσαμε δικαστικό πραξικόπημα, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη Γενική Συνέλευση που καλεί η αναφερόμενη στο σημείο 15 του παρόντος Επιτροπή Αγώνα των μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ,

Αποφασίζουμε τα παρακάτω:

 

  1. Απολογισμός, προγραμματισμός και υπερψήφιση πεπραγμένων

Η Γενική Συνέλευση υπερψηφίζει τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου, τον οικονομικό απολογισμό του 2021 και  την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, Υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό του 2022.  Όλα αυτά  κατατέθηκαν   έγκαιρα σε όλα τα μέλη της Ένωσής μας και μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες στη Γ. Συνέλευση. Απαλλάσσει τα μέλη του ΔΣ από κάθε οικονομική ευθύνη για το 2021.

  1. Οι συνταξιούχοι ΤΣΜΕΔΕ και ο Πόλεμος 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία  ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΝΑΤΟ και Ρωσίας, με κύριο θύμα τον ουκρανικό λαό και τις  συνέπειές του να βαραίνουν στις πλάτες του ρωσικού λαού αλλά και ευρύτερα, με ορατή την απειλή για γενίκευση της σύγκρουσης. Οι λαοί πρέπει να βγουν στο προσκήνιο και να επιβάλουν το σταμάτημα του πολέμου των ιμπεριαλιστών. Οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ οφείλουν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να τοποθετούνται ανυποχώρητα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

  1. Η αντίδρασή μας στην αντιασφαλιστική λαίλαπα που συνεχίζεται

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε όλους τους συναδέλφους, αλληλέγγυα μ΄ όλους τους συνταξιούχους στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, να ξεσηκωθούν για να φρενάρουν την αντιασφαλιστική λαίλαπα, ώσπου να ανατραπεί η πολιτική των κυβερνήσεων-οργάνων των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, που κατακρεουργεί τα δικαιώματά μας. Διεκδικούμε συντάξεις και για μας και για όλο το Λαό που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Παροχές υγείας δωρεάν, που να συμβαδίζουν με τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής προόδου και επαναφορά του κοινωνικού και θεραπευτικού τουρισμού. 

Παλεύουμε για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και άμεσα οι Νόμοι Κατρούγκαλου – Βρούτση – Χατζηδάκη. Αυτοί οι νόμοι κατέβασαν τις συντάξεις μας σε δραματικά επίπεδα, μέχρι και το 1/3 αυτών του 2010. Το επικουρικό από 90 ευρώ το μήνα στα 15 και το εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών στο μισό. 

Σταμάτημα και αντιστροφή των μειώσεων σε  συντάξεις,  επικουρικό και εφάπαξ. Επιστροφή όλων των κλεμμένων της τελευταίας δεκαετίας στις  συντάξεις, στα επικουρικά, στα εφαπαξ. Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης  Συνταξιούχων και άμεση επιστροφή της παράνομης. Ματαίωση κάθε νέας  εισφοροαφαίμαξης με δημιουργία επαγγελματικού ταμείου και της  δρομολογημένης διάθεσης των ασφαλιστικών εισφορών σε κοράκια  επιχειρηματίες, όπως και της προώθησης της ιδιωτικής ασφάλισης. Σταμάτημα κάθε σκέψης για παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αποκατάσταση  των  εισοδημάτων που κατατρώει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

Οι συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους, πρέπει να εμποδίζουν, εξουδετερώνουν και ανατρέπουν τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα που ξεκίνησε με τις τραγικές ανατροπές του 1990. Να υπερασπιστούν το ασφαλιστικό σύστημα που κατακτήθηκε με αγώνες αιώνων και που βέβαια ήταν και αυτό ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των μοναδικών παραγωγών του πλούτου. 

 

  1. Οι Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων 

Η μεθοδευμένη εδώ και χρόνια απογύμνωση των υπηρεσιων που εβγαζαν τις συντάξεις, οι ταχυδακτυλουργίες των αρμοδιων υπουργών και η μεθοδευση ιδιωτικοποιησης αυτων των υπηρεσιών, αυξησανε και αυξάνουν διαρκώς τον αριθμό των καθυστερουμενων κατά 3-8 χρόνια συντάξεων, εφάπαξ κλπ. Να αποδοθούν άμεσα όλες οι καθυστερούμενες συνταξιοδοτικές αποδοχές. Να επανασυγκεντρωθούν οι υπηρεσίες του ταμείου μας που η διασπορά τους δεν εφερε καμια οικονομια κλιμακας, αλλά την παραπέρα καθυστέρηση. Να χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες ηλεκτρονικές δυνατότητες για την άμεση απόδοση των νέων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

  1. Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ

Το σύνολο των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, κάπου 4 δις, από τα οποία το 1 ρουφήχτηκε από την Τράπεζα Αττικής, να δεσμευτεί με ευθύνη της κυβέρνησης σε λογαριασμό που θα χρησιμεύει μόνο για τις ασφαλιστικές ανάγκες των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Κανένας νόμος δεν μπορεί να καταργήσει αυτό το κοινωνικό μας δικαίωμα, γιατί τα αποθεματικά αυτά τα δημιουργήσαμε εμείς με τις εισφορές μας, τις ακριβοπληρωμένες εγγυήσεις, προκαταβολές κλπ.

Απαιτούμε ουσιαστικό έλεγχο από το συνταξιουχικό μας κίνημα, όπως γινόταν το 2014, των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών κι Εργοληπτών ΔΕ, για να ελέγχουμε αν υπάρχουν χαριστικές διευκολύνσεις και απαλλαγές τεράστιων ποσών των μεγαλοεργολάβων. Οφείλει ο ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ να εκθέσουν δημόσια τους σχετικούς απολογισμούς του ΤΣΜΕΔΕ και τις αποφάσεις των Διοικουσών τους Επιτροπών. Πρόκειται για διεκδικήσεις μας πολλών χρόνων στις οποίες κωφεύουν οι αρμόδιοι, ενώ τα σκάνδαλα συνεχώς αποκαλύπτονται. 

 

  1. Η αφαίμαξη και παραπλάνηση με τις αγωγές και προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επιστροφή όλων των μνημονιακών περικοπών σε όλους μας, αλλά και για κάθε μικρή απαίτηση που παρουσιάζεται, σαν την κλοπή στην Εισφορά Αλληλεγγύης, χωρίς διάκριση και περιορισμούς, δηλαδή  αν έχουν γίνει αιτήσεις, αγωγές κλπ. Θα διεκδικούμε λήψη πολιτικής απόφασης να μας τα επιστρέψουν, αφού με πολιτική απόφαση μας τα πήραν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια πειθούς, ότι η ατομική ή κατά ομάδες δικαστική προσφυγή δεν δρομολογεί λύση του προβλήματος ούτε ατομικά, ωθεί στην αποστράτευση, παρέχει φρούδες ελπίδες, αποτρέπει την ενεργή συμμετοχή σε αγώνες που πρέπει να δώσουμε όσο γίνεται πιο μαζικά και δυναμικά. Θα στηλιτεύουμε έντονα την κάθε απόπειρα αναζωογόνησης του μηχανισμού των αγωγών, και αφαίμαξης των συνταξιούχων από τους μεγαλοδικηγόρους, με τη συνδρομή κυβέρνησης και δικαστηρίων.

 

  1. Κληροδότημα Αξελού

Διεκδικούμε την άμεση κατασκευή του γηροκομείου- θεραπευτηρίου στο κληροδότημα Αξελού, σαν υποχρέωση του ΕΦΚΑ, με βάση τον προϋπολογισμό-εκτίμηση-έκθεση (των 4 εκατομμυρίων) των μηχανικών Γρηγοριάδη και Τελειώνη. Δεν πρέπει να επιτραπεί καμιά άλλη κωλυσιεργία για την εφαρμογή της διαθήκης. Ο ΕΦΚΑ, που πήρε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, είναι υποχρεωμένος άμεσα να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση της διαθήκης σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του διαθέτη. Να μπει φρένο στην καταπάτηση τμημάτων του κτήματος – φιλέτου στην ακριβότερη γη του Πειραιά και να τιμωρηθούν αυτοί που συνειδητά ολιγωρούν εδώ και χρόνια. Να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ, και να χρησιμοποιηθεί όλη για κοινωνικούς σκοπούς.

 

  1. Να μας επιστραφεί το κτίριό μας στη Κλαυθμώνος

Να επιστρέψουν αμέσως όλες οι υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ στην Κλαυθμώνος, στο κτίριο που κτίστηκε με το αίμα μας. Να μην υπάρξει καμιά άλλη χρήση του εκτός  από  την ασφαλιστική  εξυπηρέτηση  και  την συναφή εγγυοδοσία, προκαταβολές κλπ των δικαιούχων ΤΣΜΕΔΕ. Να επανέλθει η λειτουργία της Ένωσής μας σε επαρκές γραφείο στο κτίριο της Κλαυθμώνος, στο χώρο  αναμονής  της  υπηρεσίας εξυπηρέτησης των συνταξιούχων και να διατίθενται απρόσκοπτα η αίθουσα συνεδριάσεων και η αίθουσα εκδηλώσεων για τις συνδικαλιστικές και πολιτιστικές ανάγκες των σωματείων μας.

 

  1. Να μας δοθούν τα στοιχεία επικοινωνίας των συναδέλφων

Απαιτούμε από τους πολιτικούς υπεύθυνους, να δοθούν τα στοιχεία επικοινωνίας με τους 30.000 συνταξιούχους ΤΣΜΕΔΕ. Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία των υπηρεσιών που τα κατέχουν και δεν τα δίνουν, τώρα που έχει βγει ευνοϊκή για την παραχώρησή τους γνωμάτευση της ΑΠΔΠΧ. Η παροχή των στοιχείων αυτών γινόταν επί δεκαετίες στα σωματεία και σταμάτησε μόλις η τεχνολογία με τα ιμέιλ επέτρεψε τη μαζική ενημέρωση των σωματείων στους εργαζόμενους της αρμοδιότητάς τους. Και βέβαια ο οσφυοκαμπτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει προνομιακή πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας.


  1. Επανένταξή μας στο ΤΕΕ

Διεκδικούμε την επαναφορά του δικαιώματος των συνταξιούχων μηχανικών για ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες του ΤΕΕ, με ψήφο και συμμετοχή σε όλα τα όργανα και επιτροπές του.

 

  1. Εκσυγχρονισμός των καταστατικών και οι νέες τεχνολογίες

Να απαλλαγεί το καταστατικό της ΕΣΤΑΜΕΔΕ από τις αντιδημοκρατικές αναφορές τους. Να κοπεί κάθε επιδίωξη αλλοίωσης και κατάργησης των βασικών δημοκρατικών διαδικασιών στη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές, που φαλκιδεύονται με όχημα την διαστρεβλωμένη και επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες εισαγωγή των νέων τεχνολογιών για τις περιβόητες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που καταργούν τις ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες που κατοχυρώθηκαν με αγώνες αιώνων. Η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι επωφελής για την ενημέρωση των μελών μας, για την αμφίδρομη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μαζί τους, για την ουσιαστική συμμετοχή τους
στη ζωή και προβληματισμό του σωματείου μας, για τη σύνταξη και αποστολή τακτικών ενημερώσεων και της εφημερίδας μας, για εργαλείο διαρκούς ανάπτυξης της ζωντανής παρουσίας τους στις συγκεντρώσεις, συσκέψεις, διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις, που είναι αναντικατάστατες για το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και για την ίδια τη ζωή μας.

 

  1. Τέρμα στην αντιδημοκρατική είσπραξη του 1 ευρώ

Διεκδικούμε το μερίδιο από τη νομοθετημένη καταβολή των 0,2 ευρώ για τη λειτουργία των σωματείων. Να εκτελεστεί αμέσως η θέληση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ που εκφράστηκε στον ΕΦΚΑ και τον ΗΔΙΚΑ και να σταματήσει η αντικαταστατική αυτόματη είσπραξη του 1 ευρώ, που στοχεύει σε «μέλη του καναπέ».

 

  1. Βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εξυπηρέτηση των υπηρεσιών

Απαιτούμε βελτίωση των ηλεκτρονικών ενημερώσεων στην προσωπική μας πλατφόρμα και στις ενημερωτικές αποστολές και απαντήσεις-ενημερώσεις από την υπηρεσία, όπως την αναλυτική μηνιαία παρουσίαση των συντάξεων με αιτιολόγηση κάθε περικοπής και μεταβολής και πλήρη αναφορά στη νομοθετική της στήριξη, για να μπορούμε να ελέγχουμε εύκολα τι μας αποδίδεται και τι μας κλέβουν όπως στην περίπτωση της ΕΑΣ.

 

  1. Συμμετοχή και σύμπραξη με το Λαϊκό Κίνημα

Θα συνεχίσει διαρκώς βελτιούμενη η συμμετοχή μας στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, η συμβολή μας στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ, που αφορούν εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και πολέμους και στη μετατροπή τη χώρας μας σε επικίνδυνο ορμητήριο και στόχο, και της Εθνικής Αντίστασης που διδάσκει και καθοδηγεί. 

 

  1.  Η αντιμετώπιση των ενεργειών του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του αντεργατικού Κράτους 

Θα παλέψουμε με επιμονή και συνέπεια για να αποτραπεί ενδεχόμενο δικαστικό πραξικόπημα στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ ενόψει της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα, με κύριο μοχλό την ευρεία δημοσιοποίηση και την ενεργοποίηση των μελών μας. Οφείλουμε να εξηγούμε διαρκώς στους συναδέλφους που ρωτούν τι έγινε και να ανατρέπουμε τα ψέματα των αναξιόπιστων και βλαβερών για το Συνταξιουχικό Κίνημα κυβερνητικών συνδικαλιστών.

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και για το συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης, μέχρι να αποκατασταθεί η ταξική, συνδικαλιστική έκφραση των μελών της Ένωσής μας, θεωρούμε ως καίριας σημασίας την πρωτοβουλία των απερχόμενων και ήδη υπό αναστολή μελών του ΔΣ της ΕΣΤΑΜΕΔΕ να συγκροτήσουν «Επιτροπή Αγώνα των μελών της ΕΣΤΑΜΕΔΕ», η οποία δεσμεύεται να δράσει σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της υπόψη Απόφασης.

Καλούμε τα μέλη της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, σε κάθε περίπτωση, να συμμετάσχουν μόνο σε ζωντανή Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και εκλογές, χωρίς ηλεκτρονικές διαδικασίες και ψηφοφορίες, και με τη διαδικασία να την αποφασίζει η ίδια η Γ.Σ., σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει εκλογή Προέδρου, Πρακτικογράφου και Εφορευτικής Επιτροπής με ανάταση χειρός.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: