Εργατικό ατύχημα εργαζόμενου στην υπηρεσία καθαριότητας στον Δήμο Κεντρ. Κέρκυρας – Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΤΑ

Ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου, για τις εργασιακές συνθήκες και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στους δήμους

Στην Εθν. οδό Αχιλλείου – Κέρκυρας την Παρασκευή 26/1/24 και περί ώρα 7:00 π.μ. απορριμματοφόρο που εκτελούσε περισυλλογή απορριμμάτων, κατά τη διαδικασία ανύψωσης του κάδου στο μηχάνημα γλύστρησε ο κάδος στη δεξιά πλευρά με αποτέλεσμα να πιαστεί το χέρι του ενός απ’ τους δυό εργαζόμενους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σύνθλιψη του αριστερού αντίχειρα του εργαζόμενου. 

     Εκφράζουμε την ειλικρινή συμπαράστασή μας στον συνάδελφο και στην οικογένειά του, καθώς και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας του. 

     Απ’ τη πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για τον τραυματισμό του συναδέλφου, επιδιώξαμε και ήρθαμε σε επαφή μαζί του τόσο για στήριξη, όσο και να λάβουμε γνώση για τις συνθήκες του συμβάντος.  Ένας ελαττωματικός κάδος ήταν η αιτία που προκλήθηκε το ατύχημα του συναδέλφου.

Συμπέρασμα: Αν αυτός ο κάδος είχε αντικατασταθεί έγκαιρα, όπως και πολλοί άλλοι τέτοιοι ακατάλληλοι κάδοι οι οποίοι βρίσκονται μισοκαταστραμμένοι σχεδόν παντού στους δρόμους (…ενώ εκατοντάδες καινούργιοι κάδοι βρίσκονται στοιβαγμένοι στους αποθηκευτικούς χώρους), το παραπάνω ατύχημα ίσως και να μη συνέβαινε ποτέ. 

     Εντύπωση προκαλεί ότι ως σήμερα κανείς πολιτικά υπεύθυνος από τη δημοτική αρχή, δεν επικοινώνησε με τον εργαζόμενο για την πορεία της υγείας του. 

     Ακόμη όμως μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση της πλειοψηφίας της δ/σης του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας (…χωρίς καν να συνεδριάσει το ΔΣ !!!), στην οποία υποκριτικά και όψιμα, παραδέχονται ότι επικρατούν απαράδεκτες, παράνομες και επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας.  Παραδέχονται δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι για μακρύ χρονικό διάστημα αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα  ρεπό, ότι εργάζονται αντί για 5θήμερο με 7ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, φτάνοντας έτσι στα όρια της εξάντλησης κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα.
Η υποκριτική αυτή στάση τους επισφραγίζεται επιπλέον κι απ’ το γεγονός ότι ενώ γνώριζαν  για τον τραυματισμό του εργαζόμενου συναδέλφου δεν μπήκαν ούτε στον κόπο να επικοινώνησουν  μαζί του να του πουν έστω… περαστικά. 

Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους…

     Ως ΔΑΣ θεωρούμε ότι το συγκεκριμμένο ατύχημα στο δήμο κεντρ. Κέρκυρας είναι ένα ακόμη καμπανάκι κινδύνου: 

Aναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών που τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο  με την πολιτική της εντατικοποίησης έστρωσαν το δρόμο  σε μια εργασιακή πραγματικότητα στην οποία καταστρατηγείται η τήρηση των όρων και των συνθηκών εργασίας, της ασφάλειας και υγιεινής των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα την πληθώρα εργατικών δυστυχημάτων (σοβαρών και θανατηφόρων) στους δήμους όλης της χώρας. 

Αναδεικνύει τον υποκριτικό ρόλο του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που ενώ λειτουργεί συνειδητά ως δεκανίκι των δημάρχων και των κυβερνητικών πολιτικών,  όταν οι καταστάσεις τους στριμώχνουν, επιστρατεύουν την τακτική της υποκρισίας και των κροκοδείλιων  δακρύων  για εργασιακά δικαιώματα που τάχα θίγονται (…χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή τους ανακοίνωση).

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

Λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας με τήρηση του 5θήμερου.  6,20 ώρες εργασία με μία μόνον βάρδια  στο 24ωρο για κάθε εργαζόμενο.  Δύο συνεχόμενα ρεπό υποχρεωτικά χορηγούμενα μετά από 5θήμερη εργασία.

Να  ορίζονται επακριβώς οι μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, όπως προβλέπει και αυτή η υπάρχουσα νομοθεσία.

Να  ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα δουλέψουν Σάββατο, Κυριακή, αργίες. Δηλαδή, να ορίζονται ποιες είναι οι ανάγκες της υπηρεσίας για τις συγκεκριμένες μέρες και όχι να ψηφίζονται κανονισμοί λειτουργίας για την  υπηρεσία υπό το θολό μανδύα της ακατάπαυστης 24ωρης λειτουργίας, και να στρώνεται έτσι το έδαφος για εντατικοποίηση της εργασίας. 

Την τήρηση όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Ουσιαστική άσκηση των αρμοδιοτήτων του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας.

Tην υποχρεωτική και έγκαιρη χορήγηση και χρήση των προβλεπόμενων Μ.Α.Π. και γάλακτος. Είμαστε αντίθετοι στην αποτίμησή τους σε χρήμα.  Υποχρεωτική σύμφωνη  έγγραφη γνωμοδότηση Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στην διεξαγωγή της υπηρεσίας, του απασχολούμενου προσωπικού  σε όλους στους δήμους της Κέρκυρας. με τα προβλεπόμενα εμβόλια, τις προβλεπόμενες περιοδικές ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων. 

Την προβλεπόμενη συντήρηση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και των οχημάτων, καθώς και τον έγκαιρο εφοδιασμό τους με όλα τα απαιτούμενα μέσα. 

Χρηματοδότηση της υπηρεσίας καθαριότητας και προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού. 

Εκσυγχρονισμός των απαρχαιωμένων χώρων και εγκαταστάσεων του προσωπικού  στα δημοτικά αμαξοστάσια (αποδυτήρια, τουαλέτες – είδη υγιεινής, οργανωμένο φαρμακείο, σύγχρονους όρχους οχημάτων με πυρασφάλεια, συνεργεία κλπ.)

Όχι στην ιδιωτικοποίηση και στην εμπλοκή εργολάβων και επιχειρηματικών ομίλων στην υπηρεσία καθαριότητας.

ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: