Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης “Για την απαράδεκτη στάση της περιφέρειας απέναντι στους πλημμυροπαθείς του 2019, σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά”

Το περιφερειακό συμβούλιο, να σταθεί δίπλα στους πλημμυροπαθείς και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Η Λαϊκή Συσπείρωση, γνωρίζοντας ότι, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, βρίσκονται σε αδιέξοδο (για το θέμα των αποζημιώσεων) οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2019 στον δήμο Πλατανιά, έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 27 Γενάρη σχετικό ψήφισμα. Σκοπός ήταν  το περιφερειακό συμβούλιο, να σταθεί δίπλα στους πλημμυροπαθείς και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Περιφερειακή αρχή (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ)  και μείζων αντιπολίτευση (ΝΔ),   για να μη θίξουν την κυβέρνηση και για να κουκουλώσουν τις κρατικές ευθύνες, αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα !  Θυσίασαν, για ακόμη μια φορά, τις λαϊκές ανάγκες, στάθηκαν εχθρικά απέναντι στις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής, επειδή είναι ευθυγραμμισμένοι με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους, των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αποδοκιμάζει έντονα τη στάση αυτή της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου,  που στάθηκε απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, για να μην παρεκκλίνει ρούπι από την πολιτική της κυβέρνησης.

 Απαιτούμε :

 Το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα εξής:

  • –Να βρεθεί άμεσα λύση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων του δήμου Πλατανιά, με ειδική ρύθμιση για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα», ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες κατ’ αναλογία με όσα ισχύουν για τα «κόκκινα κτίρια»;
  • –Οι αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες να είναι πλήρεις, στο 100% των ζημιών και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς δάνεια, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, χωρίς καθυστερήσεις. Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των πληγέντων.
  • –Να υπάρχει πρόβλεψη για επιχορήγηση της αγοράς οικοπέδου, αφού το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο κτίριο θα πρέπει να βρίσκεται εκτός των ορίων της οριοθετημένης, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ περί χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, περιοχής.
  • –Να δοθεί, με κατεπείγουσες διαδικασίες, η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής, για την αντιμετώπιση των μετακινήσεων και των κατολισθήσεων των εδαφών, που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων, και για την κατασκευή όλων των άλλων έργων αποκατάστασης που απαιτούνται.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης: Συντυχάκης Μανώλης, Μανουσάκης Νίκος, Μαρινάκης Αλέκος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: