“Εντός ορίων νόμιμης δράσης”… – Η ΚΝΕ καταδικάζει την απόφαση της δίκης για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου – Αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τη Μάγδα Φύσσα

Η προκλητική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, αφού “αθωώνει” ακόμα και την απροσχημάτιστη αστυνομική βία. Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ηχηρά τον ρόλο της δικαιοσύνης, που ως τμήμα του αστικού κράτους υπερασπίζεται τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Σχόλιο για την απόφαση της δίκης για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι:

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου που “ρίχνει στα μαλακά” τους καταστηματάρχες και αθωώνει τους 4 αστυνομικούς, που ευθύνονται για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, όπως επίσης και την επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις στην Μάγδα Φύσσα, που ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα.

Ειδικά για τους 4 αστυνομικούς κρίθηκε “εντός ορίων νόμιμης δράσης” αυτό που ολόκληρη η κοινωνία είδε στα σχετικά βίντεο και καταδίκασε, δηλαδή την απρόκλητη επίθεση σε έναν άνθρωπο σε μισολιπόθυμη κατάσταση, ανήμπορο και αιμόφυρτο.

Η προκλητική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, αφού “αθωώνει” ακόμα και την απροσχημάτιστη αστυνομική βία. Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ηχηρά τον ρόλο της δικαιοσύνης, που ως τμήμα του αστικού κράτους υπερασπίζεται τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Επιβεβαιώνεται ότι ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής, ομοφοβικής συμπεριφοράς και βίας είναι η οργανωμένη πάλη, η συλλογική διεκδίκηση και η αλληλεγγύη».

Ένοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος, τον Σεπτέμβρη του 2018. Τους επιβλήθηκε 10ετή κάθειρξη.

Οι δύο άνδρες «έπεσαν στα μαλακά», καθώς κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, αλλά το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση απορρίφθηκε.

Επίσης, αθώους κήρυξε το δικαστήριο τους τέσσερις αστυνομικούς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, με την απόφαση να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία (4-3), καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η προκλητική απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις. Νωρίτερα ανάλογη πρόταση έκανε η εισαγγελέας, την οποία χαρακτήρισε προκλητική η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Δικηγόρων.

Πλέον το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών.

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του 33χρονου. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η μητέρα του Π. Φύσσα φώναξε «ντροπή» και στη συνέχεια αστυνομικές δυνάμεις την απώθησαν, ενώ το ίδιο έκαναν και κατά την έξοδο της από το δικαστήριο, όπου αστυνομικοί την έσπρωξαν με τις ασπίδες τους.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: