Εκεί που πετούσαν οι σταυραετοί του ΔΣΕ – Αντίστροφη μέτρηση για το πανελλαδικό αντάμωμα στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ

Στο Νεστόριο, όπου είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα θα ανταμώσουν στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις 13 – 16 Ιουλίου, με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Στο Νεστόριο, στον όμορφο χώρο δίπλα στον Αλιάκμονα θα φιλοξενηθεί η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις 13 – 16 Ιουλίου, με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα θα ανταμώσουν, σε μια περιοχή όπου είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με πρωτοπορία το ΚΚΕ.

Μέσα από τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης οι νέοι θα γνωρίσουν ηρωικές πτυχές αυτής της ιστορικής περιόδου, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 15 Ιούλη, στη 1 το μεσημέρι, μέσα στο δάσος στο ύψωμα Σκάλα, όπου βρισκόταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και θα εγκαινιαστεί μόνιμη έκθεση για τη λειτουργία του. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η 32η Κατασκήνωση θα στηθεί σε έναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, κατάφυτο, με πολλά σημεία σκίασης και με δυνατότητα για μπάνιο στο ποτάμι. Από εκεί οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ θα στείλουν το μήνυμά τους για προστασία του φυσικού πλούτου, κόντρα στα σχέδια που υπάρχουν για κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα.

Τα συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα δούλευαν πυρετωδώς για να προετοιμάσουν τον χώρο, βάζουν τις τελευταίες πινελιές. Την Τετάρτη όλα θα είναι έτοιμα, για την υποδοχή των πρώτων κατασκηνωτών.

Στην είσοδο της κατασκήνωσης έχει τοποθετηθεί το πανό που θα καλωσορίζει τους κατασκηνωτές. Έχουν στηθεί τα μπαρ και η ταβέρνα, καθώς και οι μεγάλες σκηνές της παιδικής κατασκήνωσης που θα λειτουργήσει παράλληλα με την 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Η παιδική κατασκήνωση θα ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα, αφού αύριο Τετάρτη θα ταξιδέψουν και θα φτάσουν στο Νεστόριο παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα, μαζί με τους ομαδάρχες τους.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Για άλλη μια χρονιά, εκατοντάδες παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, θα γίνουν μια παρέα, μέσα από το προσεγμένο πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί με μεράκι και με τη συνδρομή παιδαγωγών η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, στην παιδική κατασκήνωση.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ακόμα γωνιά της χώρας μας, να γνωρίσουν από κοντά ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας. Ειδικά για φέτος, μέσα από ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα, με κατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο θα «ταξιδέψουν» στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Θα συμμετάσχουν, επίσης, σε αθλητικά παιχνίδια, δράσεις στο βουνό, ενώ θα πραγματοποιήσουν και εκπαιδευτικές επισκέψεις και θα παρακολουθήσουν το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα ξεδιπλώνεται στην κατασκήνωση.

Συγκεκριμένα:

  • Τετάρτη 12 Ιούλη: Αναχώρηση από τις περιοχές με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα (για όσους ξεκινήσουν από πιο μακρινές περιοχές). Αφιξη στην κατασκήνωση, τακτοποίηση στις σκηνές, γνωριμία με τον χώρο, τους κανόνες και το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, προβολή ταινίας.
  • Πέμπτη 13 Ιούλη: Αθλητικές δραστηριότητες – παιχνίδια δάσους, πεζοπορία στο βουνό, πάρτι για τα 30 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου».
  • Παρασκευή 14 Ιούλη: Επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. και στο αντίστοιχο μουσείο, επίσκεψη στο ενυδρείο και βόλτα στην πόλη της Καστοριάς, συναυλίες στον χώρο της κατασκήνωσης.
  • Σάββατο 15 Ιούλη: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ξενάγηση στη νοσοκομειούπολη, συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση, παιχνίδια και δραστηριότητες στο μαθητικό στέκι, συναυλίες και προβολή ταινίας.
  • Κυριακή 16 Ιούλη: Αναχώρηση από Νεστόριο και άφιξη στις περιοχές.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι μικροί κατασκηνωτές χρειάζεται να γνωρίζουν ότι θα συμμετέχουν σε μια 5μελή ομάδα παιδιών της περιοχής τους και μαζί με τον ομαδάρχη τους θα μένουν σε μεγάλες σκηνές, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της παιδικής κατασκήνωσης, ο οποίος διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές (κτιστές τουαλέτες, ντους, ιατρείο, ταβέρνες – μπαρ). Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό (με βάση ειδικό διατροφολόγιο που θα ανακοινωθεί προσεχώς στους συμμετέχοντες). Τέλος, θα υπάρχουν παιδίατρος και ιατρείο στον χώρο της κατασκήνωσης, ενώ απαραίτητο είναι να ενημερωθεί ο ομαδάρχης για τυχόν πρόβλημα υγείας ή αλλεργία κάποιου παιδιού, όπως και για την επαφή του παιδιού με τη θάλασσα και το νερό.

Επειδή η φετινή κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο σχετικά υψόμετρο, μέσα σε δάσος, τα παιδιά πέρα από ζεστό υπνόσακο, παγούρι, αντικουνουπικό, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, σαμπουάν, προληπτικό αντιφθειρικό κ.λπ.), φάρμακα, εφόσον ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να έχουν μαζί τους και ρουχισμό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως παντελόνια, μπουφάν, φούτερ, κάλτσες, ζεστές πιτζάμες, αδιάβροχο, κλειστά αθλητικά παπούτσια. Επίσης να έχουν μαζί τους είδη θαλάσσης, καθώς στο ταξίδι προς και από το Νεστόριο έχει προβλεφθεί στάση για μπάνιο στη θάλασσα. Καλό είναι να μην πάρουν μαζί τους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τάμπλετ, κινητά ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Οδηγίες για τους κατασκηνωτές στο Νεστόριο

Ο χώρος διαθέτει βασικές υποδομές (τουαλέτες, ντουζ, ταβέρνες-μπαρ, ιατρείο) ωστόσο χρειάζεται οι κατασκηνωτές και οι Οργανώσεις να εξασφαλίσουν μια σειρά από απαραίτητα είδη (στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν supermarket, ΑΤΜ κ.λπ.), ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαμονή τους στο χώρο:

  • Σκηνή, sleeping bag, υπόστρωμα, σεντόνι-σκέπασμα.
  • Ζεστά ρούχα καθώς το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει (ζακέτες, φούτερ, φλις, μπουφάν, αδιάβροχο, μακρύ παντελόνι, κάλτσες).
  • Εξοπλισμό για τη προσωπική υγιεινή (πετσέτα μπάνιου, πετσέτα προσώπου, πετσέτα θαλάσσης, οδοντόβουρτσα).
  • Κλειστά παπούτσια (αθλητικά ή ορειβατικά). καθώς το Σάββατο 15/07 η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο απαιτεί πεζοπορία σε χωμάτινο δρόμο με σχετική κλίση.

Το ποτάμι που διασχίζει το χώρο της κατασκήνωσης θα είναι προσβάσιμο για κολύμπι σε συγκεκριμένα σημεία για τους επισκέπτες.

Επίσης, επειδή η κατασκήνωση θα βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο με πολλά ξερά χόρτα, οι κατασκηνωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μέτρα πυρασφάλειας και καθαρισμού του χώρου.

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί ιατρείο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ωστόσο οι κατασκηνωτές που παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για διάφορους λόγους πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους. Είναι σημαντικό για τις παραπάνω περιπτώσεις να γίνει ενημέρωση μέσω των οργανώσεων στην ομάδα του ιατρείου της κατασκήνωσης.

Πολύμορφη δραστηριότητα από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ

Με εκδηλώσεις και δράσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, με τις Οργανώσεις της Αττικής να προβάλλουν τις προηγούμενες μέρες ντοκιμαντέρ για τη δράση του ΔΣΕ.

Στο πλαίσιο αυτό οι ΟΒ της ΚΝΕ στην Καισαριανή πρόβαλαν την Πέμπτη το ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» στο Στέκι της ΚΝΕ «Ανδρέας Λυκουρίνος». «Αναμένουμε την κατασκήνωση, να βρεθούμε στα μονοπάτια εκείνα που περπάτησαν οι σταυραετοί του ΔΣΕ», δήλωσαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, ενώ μετά την προβολή συζήτησαν για τη συμμετοχή και τον ρόλο των γυναικών στον ΔΣΕ, αλλά και την επίδρασή του στις απελευθερωμένες περιοχές, όπου ο λόγος των γυναικών πλέον «μετρούσε», τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα η κατωτερότητα της θέσης της γυναίκας ήταν… θεσμικά κατοχυρωμένη.

Επίσης, οι Μαθητικές Οργανώσεις Ξάνθης και Ροδόπης της ΚΝΕ πραγματοποίησαν την Πέμπτη πεζοπορία – ανάβαση από το Δασικό χωριό Ερύμανθου προς την κορυφή Χαιντού. Η διαδρομή στο πυκνό δάσος μέχρι την κορυφή Χαιντού, που βρίσκεται στα 1.608 μέτρα, ήταν ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας για την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, το διάστημα από 21 έως 22 Αυγούστου του 1947.

Η ΤΟ Πιερίας της ΚΝΕ έκανε το Σάββατο πεζοπορία στο Λιτόχωρο, ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων του ΔΣΕ στην πόλη όπου σημειώθηκε και το πρώτο χτύπημα του Δημοκρατικού Στρατού, τη νύχτα της 30ής προς ξημερώματα της 31ης Μάρτη του 1946, που 33 καταδιωκόμενοι αγωνιστές, οπλισμένοι, χτύπησαν τον σταθμό Χωροφυλακής, δηλαδή τον ένοπλο αστικό μηχανισμό που συνεργαζόταν και με παρακρατικές ένοπλες ομάδες και από κοινού δολοφονούσαν αγωνιστές. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ανάρτησαν πανό μπροστά από το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Ακόμα, πεζοπορία στο Μενοίκιο Ορος διοργάνωσε την Κυριακή η ΤΟ Σερρών της ΚΝΕ. Οι συμμετέχοντες μετά από μακρά περιήγηση στο όρος έφτασαν στις κορυφές του και ύψωσαν πανό που έγραφε «Υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο του τόπου μας, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος», διατρανώνοντας την εναντίωσή τους στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, όπου καταστρέφονται μεγάλες εκτάσεις φυσικού κάλλους και η βιοποικιλότητα της περιοχής.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: