Εδώ δε θα περάσει ο ορθολογισμός – Αγιασμός στο Ωραιόκαστρο για το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ-Σου

Μπορεί η ζωή να προχωρά, η τεχνολογία να εξελίσσεται και ο ορθολογισμός να έχει επιβληθεί -sic- αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Εκκλησία να “χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα”. Μόνο που όπως φαίνεται αυτά στοχεύουν πρωτίστως στο μυαλό του κόσμου και όχι στα φλοιοφάγα έντομα και τις δέκα πληγές του Φαραώ.

Η είδηση έρχεται από το… μακρινό 2019. Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, καλεί σε αγιασμό και προσευχή, για το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ-Σου, που καταστρέφει τα δέντρα του δάσους.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Η Εκκλησία μας ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τα «όπλα» της, που είναι η προσευχή και οι αγιαστικές πράξεις, για την αντιμετώπιση ακόμη και φυσικών καταστροφών. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες για πάνδημη συμμετοχή σε λιτανείες και διάφορες άλλες ιερές πράξεις για την αντιμετώπιση της ανομβρίας ή του σεισμού κ.α. Ανέκαθεν η ευλάβεια του κόσμου, κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, ωθούσε στην αναφορά στον Τριαδικό Θεό και στους Αγίους για την λύση ακόμη και των καθημερινών, βιοτικών προβλημάτων».

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι αυτό γινόταν ανέκαθεν -πχ στο Μεσαίωνα και ακόμα παλιότερα. Αναφέρει για παράδειγμα τις λιτανείες, ξεχνάει όμως να αναφερθεί πχ στους μάγους των ινδιάνικων φυλών και το “χορό της βροχής”. Η ουσία του επιχειρήματος είναι πως αυτό γινόταν και παλιότερα, όχι όμως πως έφερνε απαραίτητα κι αποτελέσματα. Και συνεχίζουμε.

«Παρ’ όλη την επιβολή του ορθολογισμού στη σύγχρονη εποχή, η ευλάβεια του κόσμου είναι ακόμη ζωντανή κι αυτό διότι εκεί που η λογική φτάνει σε αδιέξοδα, έρχεται η πίστη και η ευλάβεια για να δώσει, σε πολλές περιπτώσεις, την λύση του προβλήματος. Για τους παραπάνω λόγους, προσκαλούμε όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Bon Chateau, για να τελέσουμε Αγιασμό και να προσευχηθούμε για την διάσωση του δάσους μας που το κατατρώγει το έντομο φλοιοφάγος και το οποίο απειλή τα δέντρα με αφανισμό. Πρόκειται για μια κίνηση αγάπης προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα σας περιμένουμε όλους».

Η καρδιά έχει λόγους που η λογική αγνοεί. Το ίδιο και η εκκλησία, που αναλαμβάνει όταν η λογική φτάνει σε αδιέξοδα και η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια. Κι η μεταφυσική προβάλλεται ως το βασικό εργαλείο για να αλλάξει ο κόσμος, ενώ είναι το πιο σίγουρο μονοπάτι, για να διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση.

Μπορεί η ζωή να προχωρά, η τεχνολογία να εξελίσσεται και ο ορθολογισμός να έχει επιβληθεί -sic- αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Εκκλησία να “χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα”. Μόνο που όπως φαίνεται αυτά στοχεύουν πρωτίστως στο μυαλό του κόσμου και όχι στα φλοιοφάγα έντομα και τις δέκα πληγές του Φαραώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: