Έχασε τη μάχη με το θάνατο ο συμβασιούχος του Δήμου Καλαμαριάς που είχε τραυματιστεί την ώρα της δουλειάς

Το εξοργιστικότερο είναι ότι μετά το ατύχημα με την τραγική κατάληξη βρέθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, για να μην υπάρξουν προβλήματα από έναν πιθανό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας. Έπρεπε δηλαδή πρώτα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή για να «συγκινηθούν» οι αρμόδιοι;…

Έχασε τη μάχη με τη ζωή, ο συμβασιούχος εργαζόμενος του Δήμου Καλαμαριάς, που στις 2 του Οκτώβρη είχε τραυματιστεί βαρύτατα από πτώση δέντρου, την ώρα της δουλειάς. Ο εργαζόμενος δούλευε στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το Δήμο που στη συγκεκριμένη εργασία απασχολούσε ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, και χωρίς να έχουν παρθεί τα απαραίτητα για την ασφάλεια της ζωής και την υγεία των εργαζομένων μέτρα. Το εξοργιστικότερο της υπόθεσης, είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι μετά το ατύχημα με την τραγική κατάληξη βρέθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, για να μην υπάρξουν προβλήματα από έναν πιθανό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας. Έπρεπε δηλαδή πρώτα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή για να «συγκινηθούν» οι αρμόδιοι;…

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς:

Ένα ακόμη τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων που πληθαίνουν στους χώρους δουλειάς των Δήμων. Αυτή τη φορά το τραγικό άγγιξε την Καλαμαριά, αφού εργαζόμενος του Δήμου Καλαμαριάς, που εργαζόταν στην κοινωνική εργασία, έχασε την ζωή του ύστερα από το πολύ σοβαρό τραυματισμό του που συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας, της κοπής δέντρων.

  Ο θάνατος αυτός έρχεται να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τους φόβους της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμαριάς, η οποία κατά το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα πρόσφατα, μόλις ένα μήνα πριν, με παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αναδείξει την έκταση του φαινομένου των εργατικών ατυχημάτων και είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων  εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και προστασίας (κράνη, ειδικά παπούτσια κατάλληλα μπουφάν), των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού, του εναλλασσόμενου προσωπικού λόγω συμβάσεων, της εντατικοποίησης, της 24ωρης λειτουργίας που ισχύουν και για το Δήμο Καλαμαριάς ή που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν.

  Η  Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα, καταδικάζει τη Διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς διότι:

α.  δεν είχε προνοήσει ώστε να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστάτευαν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

β.  στην συγκεκριμένη εργασία απασχολούνταν ανειδίκευτο προσωπικό με μόνο εμπειρική προϋπηρεσία και που προφανώς δεν είχε το περιθώριο να αρνηθεί να προσφέρει υπηρεσία για ευνόητους λόγους.

γ.  το περιστατικό συνέβη σε ιδιωτικό χώρο όπου είχαν μεταβεί οι εργαζόμενοι του δήμου μετά από εντολή της διοίκησης του Δήμου, προσφέροντας έτσι εκδούλευση, με προφανή στόχο την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων, τη στιγμή που το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου.

   Είναι δε εξοργιστικό να παρατηρεί κανείς ότι τώρα μετά το ατύχημα έχει εξευρεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για τους εργαζόμενους, αφού είναι πιθανός ένας έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.

   Το τραγικό ατύχημα στο Δήμο Καλαμαριάς, ο μεγάλος αριθμός ανάλογων περιστατικών, οι δεκάδες σακατεμένοι εργάτες δεν  είναι τυχαία περιστατικά ούτε αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής». Είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως και από τις προηγούμενες,  στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή όλο και  περισσότερο   των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (δίμηνα, οχτάμηνα κλπ. Η Κυβέρνηση καθώς και η πλειοψηφία των Διοικήσεων των Δήμων, επειδή  αντιμετωπίζουν τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειωθεί, μειώνει τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα προστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία ενώ λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων χρησιμοποιούνται στις διάφορες υπηρεσίες ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που έχουν μικρή ή μηδενική εμπειρία  διακινδυνεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή, Και όλα αυτά για τα κέρδη του κεφαλαίου, που συνεχώς ποτίζονται από το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

  Η  Λαϊκή  Συσπείρωση Καλαμαριάς εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη βαθιά της θλίψη  στην οικογένεια του αδικοχαμένου .

Απέναντι σε όλους αυτούς που μας καλούν να συνεχίσουμε  να θυσιάζουμε την υγεία μας και την ασφάλειά μας στο όνομα του κέρδους και της «δίκαιης ανάπτυξης» η απάντησή μας είναι μία.

Οργανώνουμε τη δράση μας για αντεπίθεση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: