Δημοτική Αρχή Αγ. Αναργύρων – Καματερού: Μετά τα κατασχετήρια για οφειλές άνω των 50 ευρώ, νέο χαράτσι για τους δημότες και μόλις 500 ευρώ παραπάνω για τα σχολεία στον προϋπολογισμό!

Λαϊκή Συσπείρωση: Η δημοτική αρχή Τσίρμπα έχει μεγάλες ευθύνες δίπλα στις τεράστιες της κυβέρνησης γιατί όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο… Θα είμαστε μαζί με το λαό της πόλης στους αγώνες του για μια πόλη με χαμογελαστούς κατοίκους, για όλα αυτά που έχουμε ονειρευτεί και μας αξίζουν σε μας και στα παιδιά μας…

Με νέο χαράτσι επιβαρύνει τους δημότες, η δημοτική αρχή Αγίων Αναργύρων – Καματερού, καθώς στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2024, προβλέπεται νέο «ειδικό τέλος» 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που θα εισπράττεται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως «όλα είναι εντάξει» στις σχολικές μονάδες του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού αφού στον προϋπολογισμού του 2024, το σχετικό κονδύλι είναι αυξημένο μόλις 500 ευρώ σε σχέση με το 2023!

Αυτά είναι μερικά από τα αποκαλυπτικά στοιχεία του νέου δημοτικού προϋπολογισμού που φέρνει στη δημοσιότητα η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η μεγάλη εικόνα για τον προϋπολογισμό του δήμου μας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2024 σχετικά με τους δήμους και τις περιφέρειες, όπου εδώ και χρόνια παραμένουν παγωμένες οι κρατικές επιχορηγήσεις και ενισχύεται η κατεύθυνση αύξησης των ίδιων εσόδων, των εσόδων των δήμων δηλαδή που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη και γενικά το χαράτσωμα των δημοτών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού δηλώνει ότι θα είναι μαζί με το λαό της πόλης στους αγώνες του κόντρα σε μια πολιτική που του τσακίζει τη ζωή.

Αναλυτικά:

Στις 27/12 συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τα δημοτικά τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024. Τα παραπάνω υπερψηφίστηκαν από η δημοτική αρχή Τσίρμπα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής γιατί για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Η μεγάλη εικόνα για τον προϋπολογισμό του δήμου μας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2024 σχετικά με τους δήμους και τις περιφέρειες, όπου εδώ και χρόνια παραμένουν παγωμένες οι κρατικές επιχορηγήσεις και ενισχύεται η κατεύθυνση αύξησης των ίδιων εσόδων, των εσόδων των δήμων δηλαδή που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη και γενικά το χαράτσωμα των δημοτών. Είναι χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα προκλητικό ότι ακόμα και σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, θα έπρεπε να έχουν υπολογισθεί για τους δήμους φέτος 8,3 δις ευρώ, ενώ προϋπολογίζονται 2,2 δισ. ευρώ, 5,9 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπει ο νόμος. Με βάση αυτές τις «αλχημείες» ενισχύεται η πολιτική υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δήμων, η ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών τους, η προσφυγή στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η αποθέωση της ανταποδοτικότητας, με άλλα λόγια (ξανα)πληρώνω για να έχω.

Τα λαϊκά στρώματα βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες,  όταν το 95% των εσόδων του κεντρικού κράτους προέρχεται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυταπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και τα μεγέθη του προϋπολογισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι αποκαλυπτικά:

-Η αναλογία των ιδίων εσόδων (τοπική φορολογία) προς την κρατική χρηματοδότηση είναι 46%-54%. Εάν στα ίδια έσοδα προσθέσουμε και το ταμειακό υπόλοιπο η αναλογία είναι ακόμα χειρότερη δηλαδή (56,81-43,19).

-Το σύνολο της κρατική χρηματοδότησης φτάνει  μόλις στο 68% του ύψους της  μισθοδοσίας του Δήμου για το 2024!

-Οι δανειακές επιβαρύνσεις του δήμου είναι της τάξης των 11.000.000 ευρώ με ετήσια δόση αποπληρωμής ύψους 1.100.000 ευρώ.

-Στα έξοδα του Δήμου φέτος προστίθεται το χαράτσι του τέλους ταφής που ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ, στη λογική «πληρώνω όσο πετάω»,  τη στιγμή που συνεχίζεται το έγκλημα δεκαετιών στη Φυλή εξαιτίας της λειτουργίας της χωματερής.

-Για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων του δήμου το ποσό που προϋπολογίζεται παραμένει παγωμένο. 194.200 ευρώ πέρυσι, 194.700 φέτος. Ευτυχώς μας έδωσαν και ένα 500αρικο χαρτζιλίκι! Τη στιγμή που έχουμε σχολεία που μετράνε δεκαετίες και είναι κακοσυντηρημένα. 

-Στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού διατηρείται ο οικιακός συντελεστής σε 1.20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού που καλπάζει και υπάρχει μια οριακή μείωση στο γενικό συντελεστή για επαγγελματική χρήση και αύξηση από 3,61 σε 3,80 στους επαγγελματίες της εστίασης. Ενώ η δημοτική αρχή αναζητά εναγωνίως έσοδα, δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα με βάση τον οικιακό συντελεστή να δεκαπλασιάσει τα δημοτικά τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ). Γιατί άραγε…;

-Επιβάλλεται από τη δημοτική αρχή νέο χαράτσι (χαρακτηρίζεται ειδικό τέλος) 0,30 ευρώ ανά τ.μ. για απαλλοτροιώσεις κτλ. Δηλαδή οι δημότες καλούνται και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, σαν να μην τους έφταναν όλα τα υπόλοιπα.  Φυσικά ούτε κουβέντα από τη δημοτική αρχή για διεκδίκηση από την κυβέρνηση.

-Στα τέλη διαφήμισης, προβλέπονται πρόστιμα από 1.400 έως 29.000 ευρώ για αφισοκόλληση, διανομή φυλλαδίων, που πέρα από την εισπρακτική λογική αντιμετωπίζουν και με ένα ισοπεδωτικό και απαράδεκτο τρόπο την εμπορική δραστηριότητα και την προπαγάνδα πολιτικών κομμάτων.

-Στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2024 υπάρχουν 227 εγγραφές. Ακολουθείται και φέτος η ίδια τακτική «φουσκώματος» του τεχνικού προγράμματος με υπηρεσίες, μελέτες κ.α. Από τις 227 εγγραφές,  5 αφορούν σε μελέτες και υπηρεσίες επιστημονικού περιεχομένου, 121 σε παροχές υπηρεσίας, 30 σε προμήθειες και μόλις 71 σε έργα, εκ των οποίων 35 είναι νέα. Από τα 35 αυτά έργα, στα 20 προβλέπονται ποσά της τάξης του 1 ευρώ! Όταν υπάρχει η ανάγκη για νέα σχολεία, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Η δημοτική αρχή Τσίρμπα έχει μεγάλες ευθύνες δίπλα στις τεράστιες της κυβέρνησης γιατί όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Βάζει πλάτη στη λογική της ανταποδοτικότητας, στο όνομα του «ρεαλισμού».

Στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, δηλώσαμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα.

Θα είμαστε μαζί με το λαό της πόλης στους αγώνες του για μια πόλη με χαμογελαστούς κατοίκους, για όλα αυτά που έχουμε ονειρευτεί και μας αξίζουν σε μας και στα παιδιά μας, κόντρα σε μια πολιτική που του τσακίζει τη ζωή.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού έστειλε  σε πολίτες συνολικά 517 κατασχετήρια σημειώματα αναγκαστικής είσπραξης μέσω τραπεζών για ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, ακόμα και για ποσά άνω των 50 ευρώ, επιβαρύνοντας και εκβιάζοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά που ήδη μαστίζονται από τη φοροληστεία των κυβερνήσεων. Μάλιστα, λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε αυτή η κίνηση, η δημοτική αρχή πραγματοποίησε διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο εισηγούμενη την άρση των κατασχέσεων μέχρι την 1η Μαρτίου 2024. Αυτή την κίνηση του δήμου στηλίτευσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγ. Αναργύρων – Καματερού, αλλά και το γεγονός πως η διοίκηση του δήμου ανέφερε πως ήταν «ατυχής» ο χρόνος της απόφασης, δηλαδή κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και όχι η ίδια η απόφαση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε από την πρώτη στιγμή να γίνει άμεσα άρση των κατασχέσεων χωρίς χρονικό περιορισμό, τονίζοντας ότι «η διοίκηση Τσίρμπα δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την Ταμειακή Υπηρεσία, της οποίας την ενέργεια ούτως ή άλλως δικαιολογεί, γιατί συμφωνεί με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και την κατεύθυνση της φορολεηλασίας. Ο λαός της πόλης μας είναι ανάγκη να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τους μαζικούς φορείς της περιοχής κόντρα σε μια αντιλαϊκή πολιτική που τον στενάζει καθημερινά και του μαυρίζει τη ζωή. Να διεκδικήσει αυτά που του αξίζουν. Σε αυτήν την προσπάθεια οι εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: