Αθήνα: Κόλαση για τους κατοίκους, παράδεισος για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων…

Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θα έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα και όχι πανάκριβο εμπόρευμα, για να κερδίζουν οι λίγοι. Η μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό Ελ Ντοράντο είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των νέων, της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης.

Την ίδια στιγμή που η δημοτική Αρχή αδιαφορεί για μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας των κατοίκων, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, εισηγήθηκε ώστε να αιτηθεί για να οριστεί η πόλη της Αθήνας ως “πρότυπος τουριστικός προορισμός ολοκληρωμένης διαχείρισης”, με βάση σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας και συμπράξεων μεταξύ δημόσιου, τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, για να προωθείται μια σχεδιασμένη στρατηγική αξιοποίησης “τουριστικών προϊόντων” και να ενισχύεται η τουριστική εικόνα της πόλης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ ενεργειών για να μετατραπεί η Αθήνα -και κυρίως το κέντρο της- σε έναν διεθνή προορισμό τουρισμού “υψηλού επιπέδου”, που επιδιώκει περαιτέρω εκτίναξη των κερδών των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων, των μεγάλων αλυσίδων εστίασης, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων και της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης.
Για να προχωρήσει αυτό το “όραμα”, ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια για μια σειρά αναπλάσεις και σχετικά έργα – το “Μεγάλο Περίπατο”, η διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας – Βοτανικού, τα έργα σταθμών μετρό, η “αξιοποίηση” κρατικών κτιρίων στο Κέντρο της Αθήνας με τη μετακίνηση των υπουργείων στο κυβερνητικό πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, το Πάρκο Γουδή, οι αναπλάσεις σε Λόφο του Στρέφη και Ακαδημία Πλάτωνος. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσα από το πρόγραμμα “υιοθέτησε την πόλη σου”, εξασφαλίζουν -εκτός από διαφήμιση- και ρόλο, λόγο και κέρδη από αναπλάσεις και έργα.
Ορισμένες ελάχιστες βελτιώσεις με έργα σε κάποιες γειτονιές, στις οποίες κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, νέοι, δεν αλλάζουν την εικόνα:  ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι και αθλητικές υποδομές, άθλια σχολικά κτίρια, πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών και εγκληματικότητας. Αυτή είναι η αβίωτη πραγματικότητα για τους πολλούς…
Δεν είναι όμως μόνο η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, που κινείται με βάση το “όραμα” των μεγαλοεπενδυτών του τουρισμού… Με την εισήγηση της παράταξης της ΝΔ, συμφώνησαν και την υπερψήφισαν και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όσο και αν ανεβάζουν τους τόνους για δευτερεύοντα ζητήματα, όταν πρόκειται για τα “μεγάλα” και τα “στρατηγικά”, που αφορούν την κύρια κατεύθυνση των πολιτικών που ακολουθούνται, συμπίπτουν και υπερψηφίζουν από κοινού…
Από κοινού είχαν ψηφίσει οι παρατάξεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τόσο το αρχικό σχέδιο για το “μεγάλο περίπατο” όσο και το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, που συν τοις άλλοις δίνει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ κρατικό χρήμα ώστε να φτιαχτεί το γήπεδο μιας ΠΑΕ…
Η λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη, δεν είναι ουδέτερη έννοια. Από αυτήν, κερδίζουν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν οι εργαζόμενοι στον κλάδο ξεζουμίζονται, δίχως τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Από τη μία έχουμε τα ρεκόρ αφίξεων και κερδοφορίας για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και τους tour operators, από την άλλη, οι εργαζόμενοι πρέπει να «κόβουν» από παντού για να πάνε μια κοντινή εκδρομή και οι μισοί δε θα κάνουν φέτος ούτε μια μέρα διακοπές. Το “όραμα” για μια Αθήνα τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου, το οποίο αποδέχονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν χωράει τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που κατοικούν, εργάζονται στο Κέντρο της Αθήνας.
Και ενώ έχουμε από τη μία μεριά πανηγυρισμούς για τα 32 νέα ξενοδοχεία 1600 κλινών -όλα σχεδόν μεγάλων ελληνικών ή ξένων αλυσίδων, πεντάστερα και εξάστερα- που ξεκίνησαν να λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας το 2021 και προστέθηκαν στα δεκάδες άλλα που προϋπήρχαν και στα εκατοντάδες διαμερίσματα του AirBnB, από την άλλη τα λαϊκά στρώματα της πόλης ήδη βιώνουν τις πρώτες οδυνηρές συνέπειες από αυτές τις αλλαγές…Και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, με εποχική απασχόληση λίγων μηνών, με 16 διαφορετικές ελαστικές μορφές εργασίας, με δουλειά μέχρι τελικής πτώσης με μισθούς πείνας να βιώνουν μια άθλια πραγματικότητα!
Η εκτόξευση των ενοικίων και των τιμών ακινήτων στο Κέντρο της Αθήνας διώχνει μόνιμους κατοίκους, φοιτητές που βρίσκονται σε απόγνωση. Δημιουργεί προϋποθέσεις “έξωσης” και για μικροεπαγγελματίες που δεν δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με τον τουρισμό ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια. Στο “αναπλασμένο” Κέντρο οι τιμές εστίασης και ψυχαγωγίας θα γίνουν απλησίαστες για την πλειοψηφία εργαζομένων και νεολαίας, καθώς οι αυξημένες αξίες της επαγγελματικής στέγης θα χρεώνονται στον καταναλωτή.
Και δίπλα σε αυτά, το “όραμα” για το Κέντρο της Αθήνας, περιλαμβάνει την εκδίωξη του εχθρού αγωνιζόμενου λαού με τον περιορισμό μέχρι και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Έτσι εξηγείται και το “άγχος” του δημάρχου Μπακογιάννη, που νοιάζεται μόνο για την τουριστική μόστρα της Αθήνας και λειτουργεί ως πρωτομάστορας της κυβερνητικής καταστολής, με τις επιστολές και τις απανωτές δηλώσεις του.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταψηφίσαμε αυτή την εισήγηση της δημοτικής αρχής. Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θα έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα και όχι πανάκριβο εμπόρευμα, για να κερδίζουν οι λίγοι. Η μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό Ελ Ντοράντο είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των νέων, της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης.
Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: