Η αστική δικαιοσύνη κατοχυρώνει το… δικαίωμα στην απόλυση συνδικαλιστών

Το εφετείο έρχεται να επικυρώσει την απόλυση συνδικαλίστριας, καταργώντας ουσιαστικά ντε φάκτο τον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο! Μια απόφαση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους κι έρχεται να προστεθεί στο αντεργατικό κρεσέντο των δικαστικών αρχών τις τελευταίες μέρες.

Λίγες μέρες πριν την 24ωρη πανελλαδική απεργία στο χώρο του επισιτισμού ήρθε μία ακόμα δικαστική απόφαση να επιβεβαιώσει την επίθεση του κεφαλαίου και των κρατικών αρχών στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Πιο συγκεκριμένα, το εφετείο επικύρωσε την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Λάρισας που θεωρούσε νόμιμη την απόλυση συνδικαλίστριας, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού στο νομό, με το σκεπτικό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, που μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε: από ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών μέχρι και μαζικές απολύσεις. Τα πάντα για το συμφέρον της επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη εργάτρια απολύθηκε το 13′ μαζί με 12 συναδέλφους τους, γιατί αρνήθηκαν να δεχτούν μειώσεις μισθών και επιδείνωση των όρων της σύμβασης που είχαν υπογράψει. Και αντί να δικαιωθεί, με βάση τον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο, καλείται μάλιστα να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα της επιχείρησης (Goodys, που ανήκουν στη Vivartia, υπό τον έλεγχο του ομίλου Marfin)!

Η απόφαση αυτή ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιες αποφάσεις των δικαστικών αρχών (και του Αρείου Πάγου προσφάτως). Θυμίζουμε ότι με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου μήνα: οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δε θεωρούνται επιβλαβής μεταβολή της σύμβασης για τους εργαζόμενους, οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν επίσχεση, ενώ αν αντιδράσουν στην επιδείνωση των όρων της σύμβασής τους, μπορεί να απολυθούν για επιχειρηματικούς λόγους, ακόμα κι αν είναι μέλη ενός Σωματείου ή Συνδικάτου!

Κι ο αντεργατικός κατήφορος συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη, αλλά να νίπτει τας χείρας της στην κολυμβήθρα της “ανεξάρτητης δικαιοσύνης”…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: