Αρνείται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων να φυλάξει τη Rosa Nera αν πάει σε ιδιώτη

Η Ένωση υπεραμύνεται της εκκένωσης της κατάληψης, ζητά όμως την αποχώρηση των αστυνομικών από το κτίριο, προτρέποντας τους επίδοξους επενδυτές να προσλάβουν εταιρεία σεκιούριτι.

Την αντίθεσή τους στο να λειτουργήσουν ως εταιρεία σεκιούριτι για τους ιδιώτες που σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε ξενοδοχείο το χώρο της εκκενωθείσας κατάληψης Rosa Nera, εξέφρασαν οι αστυνομικοί των Χανίων μέσω επιστολής στον πολιτικό τους προϊστάμενο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας να σταματήσει η φύλαξη του κτιρίου από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην επιστολή, όπως θα ήταν αναμενόμενο, η Ένωση δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του κατασταλτικού της ρόλου, εμφανίζοντας ως καλώς καμωμένη την εκκένωση της “παράνομης” όπως τη χαρακτηρίζει, κατάληψης και προσθέτοντας τα γνωστά κλισέ για “αριστερούς επαναστάτες με δεξιές τσέπες”. Ωστόσο επισημαίνει ότι “η αστυνομία δεν υποχρεούται να παρέχει φύλαξη σε ιδιώτες”, καλώντας σε άμεση αποχώρηση των συναδέλφων από το σημείο “με σκοπό να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, που δεν είναι άλλα από την προστασία των πολλών και όχι του ενός”.

Η επιστολή αυτή μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια της γενικότερης διαμάχης που έχει ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία σχετικά με την τύχη του κτιρίου, μετά τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης. Στα σχέδια ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι, στα οποία πρωτοστατεί ο υφυπουργός παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, αντιτίθενται διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης, ανάμεσά τους το ΔΣ των Χανίων, η τοπική ΕΛΜΕ, αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Σύμφωνα με καταγγελία της συνέλευσης της κατάληψης Rosa Nera, οι μελέτες που είχε παραγγείλει ο Διγαλάκης ως πρύτανης τότε του Πολυτεχνείου Κρήτης στο οποίο ανήκει το κτίριο, για την κατασκευή πολυτελούς μονάδας, υπογράφηκε από εταιρεία – φάντασμα, πιθανόν βιτρίνα άλλων, συνειδητά αφανών ιδιοκτητών.

Ολόκληρη η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών αναφέρει:

“Κ. Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε άκρως επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση πρωινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου 2020 στα Χανιά, με σκοπό να λήξει η επί 16 ετών παράνομη κατάληψη της «ROSA NERA» στο λόφο Καστέλι.

Κατόπιν αυτής της επιχείρησης και λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της έναρξης των οικοδομικών εργασιών, προέκυψε θέμα φύλαξης του χώρου αυτού.

Στο λόφο Καστέλι καθημερινά απασχολούνται 126 αστυνομικοί από Υπηρεσίες των Χανίων, αλλά και από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και τους οποίους ευχαριστούμε για τη συνδρομή τους μέχρι σήμερα.

Κύριε Υπουργέ καλά ως εδώ, καθώς έπρεπε η Αστυνομία να παρέμβει για τη λήξη της παράνομης κατάληψης πλην όμως εγείρεται σοβαρό θέμα για τη μετέπειτα φύλαξη.

Αν τα συγκεκριμένα κτίρια του λόφου Καστέλι είχαν δημόσιο χαρακτήρα τότε καλώς η Αστυνομία να τα φυλάει, τι γίνεται όμως στην περίπτωση ιδιωτικών χώρων, ήτοι ιδιωτικές επιχειρήσεις; Στη συγκεκριμένη περίπτωση και εφόσον ισχύει η εκμίσθωση των κτιρίων αυτών έναντι συγκεκριμένου ετησίου μισθώματος, τότε η Αστυνομία δεν υποχρεούται να παρέχει φύλαξη σε ιδιώτες.

Αν οι ιδιώτες επιθυμούν να διαφυλάξουν την περιουσία τους τότε να απευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και όχι στην Ελληνική Αστυνομία και στους συναδέλφους μας οι οποίοι έχουν ιερή αποστολή την αστυνόμευση του Πολίτη.

Αν πάλι οι ιδιώτες εκμισθωτές του εν λόγου χώρου επιζητούν την παρουσία της Αστυνομίας έχουμε και άλλη πρόταση προς αυτούς. Την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 8004/21/2/15.03/2012 (ΦΕΚ Β΄-888/21.03.2012), η οποία προβλέπει στο άρθρο 1 παρ. 2 εδάφ. στ. ότι εάν κάποιος ιδιώτης επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών φρούρησης από την Ελληνική Αστυνομία επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αιτείται αυτών. Εάν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απαντήσει θετικά τότε ο ιδιώτης οφείλει να καταβάλλει την αντίστοιχη ορισμένη εκ του Νόμου κοστολόγηση των υπηρεσιών των συναδέλφων μας και η οποία θα καταβληθεί στα Ταμεία τους.

Κύριε Υπουργέ, όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε, οι συνάδελφοί μας δεν υποχρεούνται να φυλάξουν το συγκεκριμένο χώρο και ζητούμε την άμεση αποχώρησή τους, με σκοπό να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους που δεν είναι άλλα από την προστασία των πολλών και όχι του ενός. Κρίνουμε παράλογη την περαιτέρω παραμονή τους πόσο μάλλον για το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αν κριθεί ανάγκη να επανέλθουν, έχουν αποδείξει και ότι ξέρουν αλλά και ότι μπορούν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Όσον αφορά τις καταλήψεις πανελληνίως είμαστε κατά αυτών, καθώς εάν κάποιος επιθυμεί να «παράγει πολιτιστικό έργο» θα πρέπει να αναλάβει όλο το κόστος και όχι να είναι «αριστερός επαναστάτης» με «δεξιές τσέπες», καταλαμβάνοντας ιδιοκτησίες που δεν του ανήκουν.

Κύριε Υπουργέ αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας και θα σας παρακαλούσαμε να μην αρκεστείτε και εσείς σε κάποια «ευχαριστώ», καθώς έχουμε χορτάσει από αυτά…Άλλωστε τα «ευχαριστώ» που μας συγκινούν περισσότερο είναι αυτά του απλού πολίτη έξω στο πεζοδρόμιο…”

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι η τοποθέτηση στην ανακοίνωση είναι εύστοχη, δεν αναιρεί τον συνολικό ρόλο της αστυνομίας και ειδικότερα την άγρια καταστολή κατά την εκκένωση της κατάληψης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: