Άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη – Η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Οι όροι ανοίγματος των σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν -ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί- όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά.

Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη, χωρίς αραίωση των μαθητών (που μετά τις συγχωνεύσεις που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας φτάνουν τους 27 σε ένα τμήμα, ενώ με απόφαση του διευθυντή μπορεί να φτάσουν και τους 30!) και με τα ίδια ουσιαστικά πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης», ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξη που έδωσαν μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές θα κάνουν 3 self test μόνο όμως για την πρώτη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test εντός 24 ωρών πριν πάνε στο σχολείο (δηλαδή όχι νωρίτερα από τις 8.30 π.μ. της Κυριακής 9 Γενάρη) και ακολούθως την Τρίτη και την Πέμπτη. Τα σελφ τεστ διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτή την εβδομάδα.

Τη δεύτερη εβδομάδα τα σελφ τεστ θα είναι δύο (Τρίτη και Πέμπτη) και θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα συνεχίσουν να κάνουν rapid test με δικά τους έξοδα, όπως πριν.

Σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, δεν θα εφαρμόζεται η λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, αλλά θα γίνονται έλεγχοι σε όλους του μαθητες. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές ενός τμήματος θα κάνουν 2 rapid και 3 self test, ενώ οι εμβολιασμένοι συμμαθητές τους θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι θα κάνουν 2+2 rapid και ένα self test και οι εμβολιασμένοι δάσκαλοι θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει την απαράδεκτη πρόβλεψη του 50%+1, που σημαίνει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσούν πάνω από τα μισά παιδιά.

Τα πρωτόκολλα για τα φροντιστήρια και τα ΑΕΙ θα συνεχίζουν ως έχουν.

Να σημειωθεί πάντως ότι και τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αγνοούν επιδεικτικά τις διεκδικήσεις του μαθητικού, εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος για αραίωση των μαθητών με ταυτόχρονες προσλήψεις εκπαιδευτικών, που καθίστανται όχι μόνο επίκαιρες, λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον», αλλά και αναγκαίες για την κάλυψη των μεγάλων μαθησιακών κενών που προκλήθηκαν στα παιδιά τα δύο χρόνια της πανδημίας.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών

Να αραιώσουν οι τάξεις, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, προσλήψεις προσωπικού

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τους όρους ανοίγματος των σχολείων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι όροι ανοίγματος των σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που ουσιαστικά είναι σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν -ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί- όχι μόνο δεν απαντούν στις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά αντίθετα τις αγνοούν προκλητικά. Αντίστοιχα προκλητικές είναι και οι αναφορές της υπουργού “Παιδείας” στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά – πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού.

Από τον Σεπτέμβρη του 2020, ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί “κόστος” και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας, τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ τεστ παραπάνω.

Τώρα η κυβέρνηση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, πρέπει να προχωρήσει στα εξής μέτρα:

– Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.

– Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.

– Να χορηγούνται δωρεάν -με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση- οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία.

– Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.

– Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας κ.ά.

– Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Όλα τα άλλα είναι “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: