Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λήμνου του ΚΚΕ για την επερχόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Λήμνου

Είμαστε αντίθετοι στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που προωθούν η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και καλούμε τον λημνιακό λαό να απαιτήσει:

Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός “Καλλικράτης”) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων, αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζουν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ.) και το πληρώνει ακριβά ο λαός. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις  της Παγκόσμιας Τράπεζας, προχωράει η συγχώνευση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων), με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη μετατροπή ορισμένων απ’ αυτά σε Περιφερειακά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Ειρηνοδικείου της Λήμνου. Αποκαλυπτικό των προθέσεών τους είναι η μεταφορά όλων των οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων στο Κεντρικό δικαστήριο, δηλαδή η δημιουργία δικαστηρίων με «περιφερόμενους» εργαζόμενους, προετοιμάζοντας σε επόμενο στάδιο την οριστική κατάργησή τους.

  Η στόχευση των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι διπλή: Από τη μια να ορθωθούν νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη και, από την άλλη, να εξοικονομήσουν πόρους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής της με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

  Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται στα δικαστικά καταστήματα. Για την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, όπως και των πολιτών θα προστεθεί ακόμα μια επιβάρυνση, αυτή της μετακίνησής τους σε άλλη πόλη, σε άλλο νησί, στην περίπτωσή μας από τη Λήμνο στη Λέσβο, εφόσον προχωρήσουν τα παραπάνω με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για το κόστος ζωής τους. 

  Με τη λογική του “κόστους – οφέλους”, που εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία), το κράτος θα βάλει λουκέτο σε όσα δικαστικά καταστήματα έχουν κόστος συντήρησης δυσανάλογο με το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία τους, ταυτίζοντας τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση. Υπάρχει, άλλωστε, “πλούσια” πείρα από τις αρνητικές συνέπειες, την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία, που υφίσταται ο λαός με την υποβάθμιση, ή και  το κλείσιμο παραρτημάτων υπηρεσιών, ειδικά σε πιο μικρές επαρχιακές πόλεις και στη Λήμνο, όπως των ΕΛΤΑ, της Εφορίας κλπ., με το ίδιο απαράδεκτο σκεπτικό του “κόστους – οφέλους”.

Είμαστε αντίθετοι στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που προωθούν η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και καλούμε τον λημνιακό λαό να απαιτήσει:

Όχι στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Λήμνου – Καμία συγχώνευση δικαστηρίων, που θα φέρει μεγάλη ταλαιπωρία σε εργαζόμενους, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά. με καθημερινές μεγάλες αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων.

Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Άμεση βελτίωση όλων των κτιριακών και εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών στα ειρηνοδικεία και δικαστήρια όλης της χώρας. Κτίρια σύγχρονα, ευρύχωρα και ασφαλή, με αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, από ηλεκτρονικά συστήματα και μηχανοργάνωση μέχρι αναλώσιμα κ.λπ.

Κατάργηση παραβόλων, τελών και κάθε οικονομικής επιβάρυνσης σε βάρος των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ του ΚΚΕ

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: