Ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα για Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

“Μήπως τελικά οι  ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της  ρυμουλκούνται από τις εκάστοτε εξουσίες προς ετερόκλητες και ασύμβατες λειτουργίες (αλλότριους σκοπούς);”

Ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα για Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή:

Ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ (νυν ΥΠΕΝ) προέβλεπε στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας, που βρίσκεται στον Πυρήνα (Ζώνη Δ1) του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (Μ.Π.Γουδή), να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία  «Κέντρου για την Αρχιτεκτονική και την Πόλη», σύμφωνα με το Π.Δ.187Δ/2011 και το σχετικό για το Μ.Π.Γουδή Ερευνητικό Πρόγραμμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης .

Στη συνέχεια με εκπρόθεσμη τροπολογία χωροθετήθηκε «κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης» η στέγαση της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ) στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας στον Πυρήνα (Ζώνη Δ1)  του Μ.Π.Γουδή (άρθρο 111 Ν.4623/09.08.2019,ΦΕΚ 134Α).

Η Επιτροπή μας κατήγγειλε αυτή τη ρύθμιση που καταστρατηγεί τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Επίσης  ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (με την με αρ.πρωτ.3476/19.02.2020  απόφαση ΔΣ ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής) επισήμανε ότι : «η χωροθέτηση αυτή είναι ασύμβατη και ετερόκλητη. Θα επιφέρει αύξηση της διαμπερούς κυκλοφορίας και αυθαίρετης στάθμευσης των αυτοκινήτων μέσα στο πάρκο και τελικά την υποβάθμιση και κατάτμηση της έκτασης του. Εντούτοις και σε συνέχεια αυτής της προβληματικής χωροθέτησης, στις 16/1/2020 εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση για το κόστος μετεγκατάστασης της Γ.Γ.Ε.Τ».

Επίσης στο νέο  σχέδιο Π.Δ/τος για τον Υμηττό & το Μ.Π.Γουδή επιχειρείται η εκ των υστέρων «θεραπεία» του θεσμικού προβλήματος, που υπάρχει στο ν. 4623/2019 (ΦΕΚ. 134/Α/2019), με τον οποίο το κεντρικό κτίριο ιππασίας απέκτησε δυνατότητα να στεγάσει δημόσια υπηρεσία, σε αντίθεση με τις διατάξεις του υφιστάμενου Π.Δ. προστασίας Υμηττού. Ομοίως επιχειρείται η νομιμοποίηση της χρήσης διοίκησης για τα δύο κτίρια παλαιών στάβλων στα οποία σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της Ε.Π.Ο.

Τελικά όλη αυτή η βιασύνη καταστρατήγησης της νομοθεσίας με ad hoc ρυθμίσεις, όπως εν προκειμένω της στέγασης στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας  μιας δημόσιας υπηρεσίας (ΓΓΕΤ) και μάλιστα με κάλυψη του κόστους μετεγκατάστασής της από το Ίδρυμα Ωνάση βλέπουμε να ετεροχρονίζονται, αφού πιο άμεση ανάγκη φάνηκε να είναι η λειτουργία του κτιρίου ως χώρος, που προάγει τον «Πολιτισμό και τη διασκέδαση», στεγάζοντας τις δραστηριότητες της εκπομπής TOP CHEF

Άραγε πώς δικαιολογείται από τους αρμόδιους αυτή η ανάγκη; Είναι σύννομη; Μήπως τελικά οι  ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της  ρυμουλκούνται από τις εκάστοτε εξουσίες προς ετερόκλητες και ασύμβατες λειτουργίες (αλλότριους σκοπούς); 

                                                                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ   

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: