Το ακούσαμε κι αυτό: “Κατηγορούνται τα πεύκα ως εμπρηστικοί μηχανισμοί…”

Μετά την απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέτα και Μάτι πότε στα ακραία καιρικά φαινόμενα, άλλοτε σε ασύμμετρη απειλή και σχέδια κατά της Κυβέρνησης και τελευταία στην άναρχη δόμηση, την Παρασκευή στον δημόσιο λόγο οι ευθύνες επιμερίστηκαν έτι περαιτέρω αφού αποδόθηκαν εσχάτως στα.. πεύκα!

Λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και προωθούμε με χαρά το δελτίο τύπου και τα ρεπορτάζ που μας έστειλε ο συνάδελφος Δημήτρης Παναγούλης από την ERT Open για τις πυρκαγιές σε Κινέτα και Μάτι, τις πραγματικές ευθύνες των αρχών και των… πεύκων, που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούνται ως εμπρηστικός μηχανισμός.

Μετά την απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέτα και Μάτι πότε στα ακραία καιρικά φαινόμενα, άλλοτε σε ασύμμετρη απειλή και σχέδια κατά της Κυβέρνησης και τελευταία στην άναρχη δόμηση, την Παρασκευή στον δημόσιο λόγο οι ευθύνες επιμερίστηκαν έτι περαιτέρω αφού αποδόθηκαν εσχάτως στα.. πεύκα!

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο δημοσιογράφος Στέφανος Μυτιληναίος στο Νέο Κανάλι: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι άνθρωπος, οικισμοί και πεύκα δεν μπορούν να συνυπάρχουν (..) Το πεύκο είναι εμπρηστικό δέντρο (..) Το πεύκο είναι εμπρηστικός μηχανισμός» για να προειδοποιήσει στη συνέχεια:

«Είναι απίστευτο. Υπάρχουν πολύ ωραία ελληνικά δέντρα κι εμείς θέλουμε να ζούμε με τον κίνδυνο. Και θα ξανακαούμε, γιατί το πεύκο θα ξαναρπάξει φωτιά» ενώ όταν η δημοσιογράφος εξέφρασε την έκπληξή της για τις «ασύμμετρες» κατηγορίες ο κ. Μυτηλιναίος επανέλαβε κατηγορηματικά ότι: «Όχι, το κατηγορούμε το πεύκο. Είναι σαφές, είναι επικίνδυνο το πεύκο. Το πεύκο είναι εμπρηστικός μηχανισμός. Έχουμε καταπληκτικά δέντρα. Να βάζουμε άλλα δέντρα.»

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά όπου το πεύκο «φωτογραφίζεται» στο δημόσιο λόγο ως φυσικός αυτουργός ή ύποπτος τέλεσης εμπρησμού. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2009 όταν, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος είχε αποδώσει στα πεύκα στοιχεία «επιβαρυντικού παράγοντα».

Ενδεχομένως λοιπόν, εάν τα πεύκα είχαν φωνή, να απολογούνταν κάπως έτσι:

1) «Μάτι 2018: Ασύμμετρη απειλή; Ασύμμετρη πολιτική!»

> Δείτε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί πως μέσα σε λίγα λεπτά αποκαλύπτονται οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες – επιλογές που οδήγησαν σε τραγωδίες όπως αυτή στο Μάτι. (Στοιχεία σε κάρτες)

> Πώς οι τραγωδίες είναι πολλές φορές απότοκο πολιτικών επιλογών.

> Πώς όταν διαχρονικά η ασύμμετρη πολιτική «βαφτίζεται» ασύμμετρη απειλή, τότε δεν μιλάμε για θεομηνίες και τραγωδίες αλλά για εγκλήματα.

*Περιλαμβάνει στοιχεία από ρεπορτάζ του Ν. Μπογιόπουλου στον Ημεροδρόμο

2) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από την Ηλεία (2007) στο Μάτι (2018):

Τι είπαν οι κυβερνώντες («ασύμμετρη απειλή») και τι δεν είπαν (ασύμμετρη πολιτική)

Δείτε με στοιχεία σε κάρτες στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που ακολουθεί:

  • Τον τραγικό απολογισμό σε αριθμούς από την Ηλεία (2007) στο Μάτι (2008)
  • Τι είπαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν την «ασύμμετρη απειλή»
  • Τι δεν είπαν ποτέ (οι εκάστοτε κυβερνήσεις) για να δικαιολογήσουν την ασύμμετρη πολιτική

 

3) Πρώτα καίνε οι νόμοι και μετά η φωτιά

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: