10 Μάη 2023 – Στις φοιτητικές εκλογές 1η δύναμη ξανά η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας!

Κάθε ψήφος στην «Πανσπουδαστική» είναι εμπόδιο στην υπονόμευση των συλλόγων, στην προσπάθεια της ΔΑΠ με όλους τους τρόπους να επανέλθει στο προσκήνιο. Γι’ αυτό έχουν επιδοθεί σε ρεσιτάλ χυδαίου αντικομμουνισμού, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για φαινόμενα νοθείας και υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών…

Οι φοιτητές σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν έχουν μία επιλογή: Να δυναμώσει ο αγώνας, η ελπίδα, η αμφισβήτηση.

Στην πρώτη μεγάλη κάλπη της νεολαίας, στις φοιτητικές εκλογές, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία. Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή μπορούν να στείλουν ισχυρό και αποστομωτικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και συνέχισης της ελπιδοφόρας αγωνιστικής τους δράσης.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι ξεχωριστές!

Εχουν περάσει λίγες μέρες από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες φοιτητές. Τα συνθήματα των τεράστιων διαδηλώσεων, που κατάφεραν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, ηχούν στη σκέψη όσων βρεθήκαμε στους ίδιους δρόμους αλλά και όσων συμμετείχαν στις πολύμορφες δράσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Οι φωνές των φοιτητών που ενώθηκαν, φωνάζοντας ότι δεν δέχονται να συνθλίβονται τα όνειρα και οι ανάγκες τους στο σύστημα που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, που ανέδειξαν ως υπεύθυνους για όσα ζουν στις σπουδές και τη ζωή τους όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα, μπορούν να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά.

Παράλληλα είμαστε στο φινάλε μιας ακαδημαϊκής χρονιάς η οποία σημαδεύτηκε από τους αγώνες των φοιτητών που άφησαν «στα χαρτιά» ψηφισμένους νόμους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αστείρευτη δύναμη του συλλογικά οργανωμένου αγώνα.

Την ίδια στιγμή, προκλητικά η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη νεολαία στα δικά τους σχέδια, για να αποσπάσουν τη στήριξη και την ανοχή της στην προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσουν, με όποια πιθανή κυβερνητική εκδοχή, την επόμενη μέρα.

Οι φοιτητές μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια. Οπως το έκαναν πολλές φορές.

Τελικά τι κρίνεται στις φοιτητικές εκλογές;

Αυτό που κρίνεται είναι αν θα σταλεί μήνυμα καταδίκης και τιμωρίας της κυβερνητικής πολιτικής, των κομμάτων που ευθύνονται για το «διαρκές έγκλημα» ενάντια στη ζωή της νεολαίας. Αν θα δυναμώσει η πλευρά των φοιτητών, με δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους απέναντι στις επόμενες απόπειρες να προωθηθούν αρνητικές εξελίξεις για τις σπουδές, τα πτυχία, την εργασιακή προοπτική, συνολικά τα δικαιώματα των φοιτητών.

Κρίνεται αν θα αναδειχθεί ξανά 1η δύναμη η «Πανσπουδαστική ΚΣ», το ψηφοδέλτιο χιλιάδων αγωνιστών φοιτητών που αποτελούν το μοναδικό αντίπαλο δέος της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια, ή αν το αποτέλεσμα θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να δώσει άλλοθι στην πολιτική της.

Κάναμε το βήμα. Τολμάμε όλοι μαζί το άλμα!

«Κάτι άλλαξε» με την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής». Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση για τις σπουδές χιλιάδων φοιτητών δεν ανατράπηκε. Η επίθεση των κυβερνήσεων και της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ομως μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση χιλιάδες φοιτητές πήραν «ανάσες ανακούφισης», έβαλαν εμπόδια σε ψηφισμένους νόμους – εκτρώματα για τις σπουδές και τη ζωή τους.

Η συλλογική δράση των φοιτητικών συλλόγων:

– Για να ξεπερνιούνται καθημερινά εμπόδια μέσα στις σχολές, για καθετί «μικρό» ή «μεγάλο» για τους όρους της πραγματοποίησης των μαθημάτων, της εξεταστικής, για τη διαβίωση στις Εστίες, για τη φοιτητική μέριμνα συνολικά.

– Για να μην αποσπαστεί η διδακτική επάρκεια από τις καθηγητικές σχολές, για να αναγνωριστούν τα πτυχία των νεοσύστατων Γεωπονικών Σχολών, για να μπλοκαριστεί η περαιτέρω προσπάθεια εξίσωσης των ιδιωτικών κολεγίων με τις Πολυτεχνικές Σχολές, το foundation year στις Ιατρικές.

– Για να ακυρωθεί η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ολα αυτά ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής του συσχετισμού σε πολλούς φοιτητικούς συλλόγους. Επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος της ενίσχυσης των φοιτητικών συλλόγων είναι ο μοναδικά ελπιδοφόρος και αποτελεσματικός.

Εχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε. Το βήμα να γίνει άλμα! Για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, για να αποτελεί το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, για να μην γίνουν τα πανεπιστήμια «κοιλάδες των Τεμπών».

Υπερασπιζόμαστε τους συλλόγους μας από τα σχέδια διάλυσης!

Η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη δύναμη ήταν ένα καθοριστικό στοιχείο για να μπορέσει να υπάρχει ένας τέτοιος συντονισμός και δράση φοιτητικών συλλόγων, για να αποκτήσουν οι φοιτητές ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και φωνή, να παρέμβουν στις εξελίξεις.

Αυτήν την προσπάθεια, για συλλόγους στήριγμα των φοιτητών, για φοιτητικό κίνημα δυνατό, μαζικό, πανελλαδικά συντονισμένο, με διεκδικήσεις για τις σύγχρονες φοιτητικές ανάγκες, υπερασπιζόμαστε.

Για να ηττηθεί ξανά το σχέδιο διάλυσης των συλλόγων που προωθούν η κυβέρνηση, οι διοικήσεις, τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα στα Ιδρύματα, με την καταστολή, τη συκοφαντία, τις πειθαρχικές διώξεις συνδικαλιστών φοιτητών (όπως στο Πανεπιστήμιο Πατρών), τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για να αλλοιωθεί το περσινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών. Κάθε ψήφος στην «Πανσπουδαστική» είναι εμπόδιο στην υπονόμευση των συλλόγων, στην προσπάθεια της ΔΑΠ με όλους τους τρόπους να επανέλθει στο προσκήνιο. Γι’ αυτό έχουν επιδοθεί σε ρεσιτάλ χυδαίου αντικομμουνισμού, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για φαινόμενα νοθείας και υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών από διάφορους παράγοντες της ΔΑΠ.

Η παράταξη των «Τεμπών», της συγκάλυψης και της σιωπής, του «σκύψτε το κεφάλι», της υπεράσπισης των διδάκτρων, της απόσπασης του πτυχίου από την πρόσβαση στο επάγγελμα, των ενοικίων στις Εστίες, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των «προτάσεων» copy – paste του υπουργείου που αποτελούν κίνδυνο – θάνατο για τις σπουδές μας, της ρεμούλας, της διαφθοράς, των ρατσιστικών και φασιστικών απόψεων και πρακτικών, έχει θέση στο περιθώριο των φοιτητικών συλλόγων.

Τώρα γίνονται όλο και περισσότεροι οι λόγοι για να ψηφίσουν όλοι «Πανσπουδαστική»

Γιατί μπορούμε να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τη διεκδίκηση αυτών που έχουμε ανάγκη. Να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε σχολή. Ο,τι κερδίσαμε δεν μας το χάρισαν, ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών του κάθε συλλόγου.

Γιατί θέλουμε συλλόγους δραστήριους, με συλλογική λειτουργία και δράση. Το τι σύλλογος θα υπάρχει σε κάθε σχολή μετά τις φοιτητικές εκλογές αφορά τελικά όλους τους φοιτητές, ασχέτως αν θα συμμετέχουν ή όχι στις εκλογές. Πρέπει να αναρωτηθεί κάθε φοιτητής, για παράδειγμα: Τι θέσεις και προτάσεις θα έχει ο σύλλογός του για κάθε ζήτημα που προκύπτει; Ποιοι θα τον εκπροσωπούν για ό,τι προκύπτει;

Το βάρος και η πίεση του μηνύματος που θα σταλεί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών.

Η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε «πρώτη δύναμη ξανά» είναι στο χέρι των φοιτητών!

Οσων κινητοποιήθηκαν για το έγκλημα στα Τέμπη, και τώρα είναι η ώρα να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά.

Ολων των φοιτητών που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να σπουδάσουν, να μάθουν ολοκληρωμένα το επιστημονικό τους αντικείμενο, να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, την ανασφάλεια.

Ιδιαίτερα των φοιτητών του πρώτου έτους, που μπορούν δώσουν συνέχεια στην προσπάθεια των συναδέλφων τους, για να αναπτυχθεί ένα φοιτητικό κίνημα διεκδίκησης, συλλογικής δράσης και αγώνα, που να εκφράζει τους φοιτητές, τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους. Είναι οι ίδιοι που απέδειξαν με τη συμμετοχή τους στις δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις την περίοδο της πανδημίας, ότι η νέα γενιά έχει ιδανικά και δεν προσκυνά!

Των φοιτητών στο δεύτερο έτος, που πέρυσι άφησαν το στίγμα τους στις φοιτητικές εκλογές, με μεγάλη συμβολή στο γκρέμισμα της ΔΑΠ μετά από πολλά χρόνια, ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη και σήμερα μπορούν να νιώθουν δικαιωμένοι.

ΟΛΟΙ ΜΑΣ και μόνοι τους!

Είναι πιο φανερό από ποτέ ότι είμαστε «ΟΛΟΙ ΜΑΣ» όσοι θέλουμε να σπουδάσουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα, να εργαστούμε στο αντικείμενό μας, και από την άλλη «μόνοι τους» οι παρατάξεις και τα κόμματα του συστήματος, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Η αποχή τούς βολεύει και την αξιοποιούν για να απαξιώσουν περισσότερο τις συλλογικές διαδικασίες, να εφαρμόσουν ανενόχλητοι την πολιτική τους.

Η ΠΑΣΠ συναγωνίζεται με τη ΔΑΠ στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και οι «ρεαλιστικές προτάσεις» της στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών, με την υποκρισία της να περισσεύει όταν υπερασπίζεται την ΕΕ και την πολιτική της αλλά υποκριτικά ζητά «δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Το «Δίκτυο – Bloco» του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια χρονιά θα δώσει μάχη να ξεπεράσει σε ψήφους τα λευκά. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει φάει «άκυρο» από τους φοιτητές, αφού τελικά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε βολικός σύμμαχος της ΝΔ, με το «θα λογαριαστούμε μετά», σε όλα, από τα Τέμπη μέχρι την πανεπιστημιακή αστυνομία και την πανδημία.

Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι μόνο ποιος υπερασπίζεται αυτήν την πολιτική αλλά και ποιος μπορεί επί της ουσίας να την αντιπαλέψει.

Τέτοια δύναμη δεν είναι οι ομάδες των ΕΑΑΚ, που διασπώνται και συγκολλούνται κάθε φορά, με κριτήριο ποιο κόμμα (ΜέΡΑ25 ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θα επικρατήσει εντός τους. Η στάση τους στις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, από τα εμπόδια στην οργάνωση της αντίδρασης των φοιτητών μέχρι την προσπάθεια να μη βρει στόχο η οργή των νέων και τελικά να αξιοποιηθεί ως ντεκόρ μπροστά στις εκλογές, είναι απόδειξη του αρνητικού ρόλου που έχουν μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Η δε στήριξη των ΕΑΑΚ στο ΜέΡΑ25 αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για τους αγώνες των φοιτητών, αφού αξέχαστη θα μείνει η βαθιά αντιδραστική πρόταση, διατυπωμένη από τον Αύγουστο του 2019, για δημιουργία μιας «υπηρεσίας περιφρούρησης του ασύλου, ένα σώμα πανεπιστημιακής ασφάλειας, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένστολων, με τα μέσα και τα αγαθά που χρειάζονται έτσι ώστε να περιφρουρηθεί η περιουσία του πανεπιστημίου», η συμφωνία του για την απόσπαση της διδακτικής επάρκειας αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, για τις ΣΔΙΤ και όχι μόνο, είναι ενάντια και υπονομεύουν όσα κατακτήθηκαν αυτήν τη χρονιά με μεγάλους φοιτητικούς αγώνες.

Ολοι στη μάχη μέχρι τέλους!

Οι λίγες μέρες που απομένουν είναι κρίσιμες για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε όσο περισσότερους γίνεται.

Τώρα σε κάθε σχολή μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα ψήφου στην «Πανσπουδαστική».

Να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών, των μελών, των φίλων της ΚΝΕ, των υποψηφίων με την «Πανσπουδαστική», να φτάσει η συζήτηση σε όσο περισσότερους γίνεται.

Βαγγέλης Μαγνήσαλης
μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αναδημοσιευεται από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 22-23 Απρίλη 2023.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: