“Ρίξτε τον Αγιέντε” – Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της Χιλής φέρνουν στο φως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Από την πρώτη μέρα πρακτικά της εκλογικής νίκης του Αγιέντε στις 4 Σεπτέμβρη 1970, η κυβέρνηση Νίξον απεργαζόταν σχέδια για την ανατροπή του μισητού αντιπάλου. 

Δεν αποτελεί κάποια συγκλονιστική αποκάλυψη το γεγονός πως οι ΗΠΑ αποτέλεσαν ενορχηστρωτή της αιματηρής ανατροπής του Σαλβαδόρ Αγιέντε στη Χιλή και βασικό στυλοβάτη της στυγνής δικτατορίας Πινοτσέτ που ακολούθησε. Η έκταση της συνωμοσίας, ωστόσο, γίνεται γνωστή σε όλη της τη διάσταση με περισσότερες λεπτομέρειες, μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά, από την πρώτη μέρα πρακτικά της εκλογικής νίκης του Αγιέντε στις 4 Σεπτέμβρη 1970, η κυβέρνηση Νίξον απεργαζόταν σχέδια για την ανατροπή του μισητού αντιπάλου.

Ο διαβόητος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χένρι Κίσινγκερ ενημέρωσε τον Νίξον για “τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια προεδρία Αγιέντε, τόσο για τις σχέσεις μεταξύ Χιλής και ΗΠΑ, όσο και για την πιθανή επιρροή της στο ημισφαίριο”.

Σε άλλο έγγραφο, διακρίνονται οι συζητήσεις για την εξύφανση του κατάλληλου σχεδίου παραμερισμού της χιλιανής κυβέρνησης.

Ενώ ο υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Ρότζερς πρότεινε την ανατροπή Αγιέντε “χωρίς να είναι αντιπαραγωγική”, ο υπουργός Άμυνας Μέλβιν Λερντ πρότεινε ανοιχτά: “κάντε τα πάντα για να βλάψετε τον Αγιέντε και να τον ρίξετε”.

Παράλληλα, ο Νίξον έκανε ό,τι μπορούσε για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Αγιέντε πριν καλά – καλά αναλάβει, προωθώντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με τις φιλικές στις ΗΠΑ κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας, συνεργασία που κατέληξε στο πραξικόπημα της 11ης Σεπτέμβρη 1973.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: