6 Οκτώβρη 1943: Το ρήμαγμα από τους ναζί του χωριού Συκιές Άρτας

Οι κακούργοι οργισμένοι γιατί μερικοί κατάφεραν να γλυτώσουν, μπήκαν στο χωριό όπου διέπραξαν κάθε είδους βανδαλισμούς…Έκαψαν σπίτια, λεηλάτησαν…Για μια βδομάδα πηγαινοέρχονταν κουβαλώντας πλιάτσικα. Έγδυσαν, ξεγύμνωσαν, κυριολεκτικά ρήμαξαν και αφάνισαν το δύστυχο χωριό και τους κατοίκους του.

Σε απόσταση 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρτας, στον Αμβρακικό κόλπο βρίσκεται το χωριό Συκιές, χωρισμένο σε δύο συνοικισμούς: τον Αγρίλλο και την Κόπραινα (Αλυκή). Στα χρόνια της κατοχής από το λιμάνι της Κόπραινας διεξάγονταν το εμπόριο Ηπείρου – Αιτωλοακαρνανίας. Οι Γερμανοί είχαν υπόνοιες ότι από εκεί ενισχύονταν με τρόφιμα τα τμήματα του ΕΛΑΣ που ενεργούσαν σαμποτάζ στον αμαξιτό δρόμο Άρτας – Αμφιλοχίας και έτσι αποφάσισαν να ξεκληρίσουν το χωριό.

Στις 6 του Οκτώβρη 1943 γερμανική δύναμη κυκλώνει το χωριό και με τη βία μαζεύει τους χωρικούς στο μαγαζί του Θεοδόση Παπανίκα. Άλλη δύναμη Γερμανών έκανε την ίδια ώρα το ίδιο και στο συνοικισμό Αγρίλλο. Έτσι συγκέντρωσαν συνολικά 100 άντρες και τους οδήγησαν στη θέση «Βαρκό» όπου τους ξεγύμνωσαν πλιατσικολογώντας ό,τι είχαν πάνω τους (χρήματα, ρολόγια, δακτυλίδια κλπ.).

Ήταν φανερό πως θα τους εκτελούσαν. Ο δάσκαλος Αριστ. Σκούρτης φώναξε: «Παιδιά θα μας σκοτώσουν. Βάλτε το στα πόδια και όσοι γλυτώσουμε!..».

Πριν οι δήμιοι προλάβουν, οι μελλοθάνατοι σκόρπισαν τρέχοντας σε διάφορες κατευθύνσεις. Οι Γερμανοί για μια στιγμή τα ’χασαν μα δεν μπορούσαν να πυροβολήσουν γιατί κι αυτοί βρέθηκαν ανακατεμένοι με τους μελλοθάνατους. Κι όταν συνήλθαν από τη σύγχυση τότε άρχισαν να πυροβολούν. Οι περισσότεροι από τους χωρικούς σκοτώθηκαν εκεί στο «Βαρκό».

Οι κακούργοι οργισμένοι γιατί μερικοί κατάφεραν να γλυτώσουν, μπήκαν στο χωριό όπου διέπραξαν κάθε είδους βανδαλισμούς. Ξεκοίλιασαν ένα μωρό, βίασαν μία ανάπηρη κοπέλα. Πήγαν στο σπίτι του παπά να τον συλλάβουν, μα δεν τον βρήκαν γιατί είχε χωθεί μέσα στο φούρνο. Έκαψαν σπίτια, λεηλάτησαν προίκες. Άρπαξαν 2000 πρόβατα και 500 βόδια και τα μετέφεραν στην Άρτα. Για μια βδομάδα πηγαινοέρχονταν κουβαλώντας πλιάτσικα. Έγδυσαν, ξεγύμνωσαν, κυριολεκτικά ρήμαξαν και αφάνισαν το δύστυχο χωριό και τους κατοίκους του.

Σ’ αυτή τη σφαγή σκοτώθηκαν 35 πατριώτες, ανάμεσά τους και διάφοροι που κατάγονταν από τις Συκιές, το Κομπότι, το Κομμένο και άλλα χωριά της περιοχής της Άρτας.

 

*(Στοιχεία από την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ “Έπεσαν για τη ζωή”)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: