“Βλέπε, άκου, σώπα” – Ξενάγηση στο Μπλοκ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (ΦΩΤΟ)

Η επιγραφή στο μπλοκ 15 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, σε προστάζει να σωπάσεις, να αφουγκραστείς το χνάρι της ιστορίας, να καταλάβεις και να σεβαστείς όσους πέρασαν από εκεί, να εξοργιστείς με τις φρικαλεότητες που έζησαν.

Βλέπε, άκου, σώπα…

Η επιγραφή στο μπλοκ 15 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, σε προστάζει να σωπάσεις, να αφουγκραστείς το πέρασμα της ιστορίας, να προσπαθήσεις να καταλάβεις, να σεβαστείς. Δύσκολα χωράνε στο χαρτί ή στις εικόνες (κι ας ισοδυναμεί καθεμιά με χίλιες λέξεις) όσα μαθαίνει κανείς για τους κρατούμενους, την καθημερινότητά τους στο στρατόπεδο, τις κακουχίες και τα βασανιστήρια.

Τα παράθυρα που ήταν πάντα ανοιχτά, για να τους πιρουνιάζει το κρύο, και ψηλά, για να βλέπουν το φως που μπαίνει και να τους βασανίζει χειρότερα η σκέψη πως δεν μπορούν να τα φτάσουν, για να δουν τι υπάρχει έξω. Το απάνθρωπο στοίβαγμα στην τουαλέτα, γιατί είχαν μόνο δυο με τρία λεπτά, για να ικανοποιήσουν σε αγέλες τις ανάγκες τους. Το πάτωμα που έπρεπε να λάμπει, για να μην τους “ανταμείψουν” οι ανθρωποφύλακες με επιπλέον βασανιστήρια. Την ενασχόλησή τους με τα ζωύφια, για να απασχολούν κάπως το μυαλό. Το κρύο, τις ανακρίσεις, την απομόνηση, τους κοριούς και τις ψείρες, την υποχρεωτική συνεχή ορθοστασία.

Η “Κατιούσα” βρέθηκε στο κολαστήριο του Χαϊδαρίου και την ξενάγηση που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί και επιχειρεί να περάσει ένα κλάσμα από όλα αυτά, μέσα από το φωτογραφικό φακό κι όσα μπόρεσε να αποτυπώσει. Κάποτε, το πρώτο ψυχολογικό σοκ ερχόταν ήδη από την εξωτερική όψη του κτιρίου, που παρέμενε ασοβάντιστο, για να φαίνεται παλιό και μουχλιασμένο και να κόβει τα πόδια όσων επρόκειτο να φιλοξενήσει. Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε τη φαεινή ιδέα να το καλλωπίσει και βασικά να αλλοιώσει την ιστορική του εξωτερική μορφή. Τα υπόλοιπα όμως, ευτυχώς, μένουν αναλλοίωτα κι είναι αρκετά για να αναπλάσει κανείς νοερά το παρελθόν.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: