Σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες της ΕΣΣΔ επί Στάλιν από το φακό Αμερικανού κατασκόπου (ΦΩΤΟ)

Εικόνες από την κηδεία του Στάλιν, παρελάσεις προς τιμήν της Κίνας και της ΛΔ Κορέας, κυρίως όμως σκηνές από την καθημερινότητα σε Μόσχα και σοβιετική επαρχία

Το 195; το ζεύγος Martin και Jan Manhoff έφτασε στη Σοβιετική Ένωση, μετά το διορισμό του πρώτου ως βοηθού στρατιωτικού ακολούθου στην αμερικανική πρεσβεία, εξοπλισμένο με υπερσύγχρονη για την εποχή έγχρωμη φωτογραφική κάμερα κι έτοιμο να καταγράψει πτυχές της ζωής στην ΕΣΣΔ, την οποία διέσχισε ως τη Σιβηρία μέσω τραίνου. Φαίνεται πως οι προθέσεις του ζεύγους δεν ήταν και τόσο αθώες, αφού το καλοκαίρι του 1953 συνελήφθησαν καθώς φωτογράφιζαν αεροπορικές βάσεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες για κατασκοπία. Οι έγχρωμες λήψεις τους παρέμεναν για 60 χρόνια στο συρτάρι, μέχρι που πριν δυο χρόνια τις ανακάλυψε ο ιστορικός Ντάγκλας Σμιθ. Η Jan Manhof κρατούσε σημειώσεις σχετικά με τις λήψεις, που αντανακλούν τις ιδεολογικές προκαταλήψεις του ζεύγους, οι εικόνες ωστόσο μιλούν από μόνες τους, δείχνοντας μια κοινωνία με προβλήματα σαφώς, αλλά σε οργασμό ανοικοδόμησης μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο κι ανθρώπους χαμογελαστούς, περιποιημένους, με πρόσωπα φωτεινά.

Νυχτερινή Μόσχα, στο βάθος λαμπυρίζει το νεόδμητο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας

 

Μαθήτριες στο Κολομένσκογιε, πρώην τσαρική ιδιοκτησία

 

Λαϊκή αγορά στην Κριμαία

 

Κεντρικός δρόμος του Κιέβου

 

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Κίεβο. Η Jan Manhoff περιέγραφε την Ουκρανία ως “πιο καθαρό και ιδιαίτερο τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης… Αυτή η περιοχή έχει δει σίγουρα περισσότερα από τη σοβιετική εξουσία και μόνο”. Προφανώς δεν είχε πατήσει το πόδι της στην περιοχή προεπαναστατικά για να κάνει τη σύγκριση.

 

Αγοραπωλησία όπως φωτογραφήθηκε μέσα από το τραίνο. Η Manhof παραπονιόταν ότι μόνο μέσω των ταξιδιών με το τραίνο μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με απλούς Ρώσους, αλλά “η φυσική προφύλαξη αποτρέπει οτιδήποτε εκτός από επιφανειακές συζητήσεις”. Οι εικόνες πάντως αποδεικνύουν ότι πολλοί Σοβιετικοί πολίτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ποζάρουν πρόσχαρα μπροστά στο φακό δυο Αμερικανών στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ζευγάρι παρεμποδίστηκε καθώς έβγαζε τις φωτογραφίες του, εφόσον δεν αφορούσαν ευαίσθητους τομείς, όπως αυτοί για τους οποίους απελάθηκαν τελικά.

 

Χωριό κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής

 

Παρέλαση μπροστά από το Κρεμλίνο

 

Παιδιά κάνουν γκριμάτσες μπροστά στο μοναστήρι Νοβοσπάσκι

 

Ανάκτορο Οστανκίνο, στα βόρεια της Μόσχας. Όπως τα περισσότερα παλάτια των τσάρων και της αριστοκρατίας ήταν ανοιχτό στο κοινό για αναψυχή.

 

Καθημερινή σκηνή από την πλατεία Πούσκιν

 

Ουρά έξω από μπακάλικο στη Μόσχα

 

Νεαρές αθλήτριες σε κολυμβητήριο άγνωστης τοποθεσίας

 

Φωτογραφία από την κηδεία του Στάλιν μέσα από το παλιό κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ

 

Το μοναστήρι Νοβοσπάσκι στη Μόσχα

 

Το φέρετρο του Στάλιν τυλιγμένο με την κόκκινη σημαία. Στο σημείο του προσώπου του υπάρχει πλαστικό ή γυάλινο κάλυμμα.

 

Βιτρίνα με παιχνίδια στη Μόσχα. Η Jan Manhoff θεωρούσε πως τα προϊόντα στα μαγαζιά έδειχναν όλα “παλιά, από δεύτερο χέρι”, η συγκεκριμένη όμως εικόνα τουλάχιστον τη διαψεύδει.

 

Κοπέλες με τα βιβλία τους έξω από το μοναστήρι Νοβοντέβιτσι στην καλοκαιρινή Μόσχα

 

Το κεντρικό τηλεγραφικό κτίριο στη Μόσχα

 

Γυναίκα με κουβά περπατά κοντά σε επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό

 

Το κατάστημα αρ. 20 στη Μόσχα διαφημίζει κρέατα και ψαρικά. Η Manhof σχολίαζε την εικόνα ως εξής: “Πιθανόν δεν υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για την “επανάσταση”, οι εργάτες έχουν πάρει την εξουσία, κι ακόμα δεν ξέρουν πώς ακριβώς να τη διαχειριστούν, μα δεν υπάρχει τίποτε άλλο”. Οι εικόνες βέβαια, λένε μια άλλη ιστορία.

 

Καθοδόν προς το ναό του Αγίου Σεργίου, κέντρο του ρωσικού μοναχισμού, 70χλμ έξω από τη Μόσχα

 

Νεαροί χαρτοπαίζουν, ζευγάρια και οικογένειες κάνουν βόλτα στο πάρκο που ανήκε κάποτε στην αριστοκρατική οικογένεια Σερεμέτεφ

 

Αγρότης κοιτάει το τραίνο που περνά. Η New York Τimes, αναφερόμενη στο ταξίδι των Manhof στη Σιβηρία, υποστήριξε ότι πρώτη φορά Αμερικανοί έφταναν σε τόσο απομακρυσμένα μέρη της ΕΣΣΔ

 

Φορτηγό περνάει μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία

 

Ρωσικό χωριό

 

Ηλικιωμένη ποζάρει για το φακό των Manhof στην οδό Πετρόφκα στη Μόσχα

 

Καλοκαιρινή μπόρα στο Κίεβο

 

Παρέλαση καλωσορίζει “τα αδέρφια μας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”

 

Σοβιετικός αστυνόμος φωτογραφίζεται από το παράθυρο της αμερικανικής πρεσβείας

 

Παιδί τρέχει σε δρόμο κοντά στο ποτάμι Μόσχοβα της πρωτεύουσας

 

Πλημμυρισμένο χωριό

 

Κινηματογράφος στη Μόσχα διαφημίζει την ταινία του 1953 “Φώτα στο ποτάμι”

 

Σοβιετικοί αξιωματικοί φωτογραφίζονται στο Μουρμάνσκ

 

Μια λήψη με πολύ στραβό ορίζοντας από την ταράτσα της πρεσβείας. Στο βάθος υπό κατασκευή ο ουρανοξύστης του ξενοδοχείου “Ουκρανία”.

 

Παρέλαση προς τιμήν της ΛΔ Κορέας.

 

Άμαξα περνά έξω από το Κρεμλίνο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: