Νοστράδαμος – Ποιος ήταν ο θρυλικός προφήτης της Αναγέννησης

To μυστικό της μακροβιότητας των προφητειών του Νοστράδαμου είναι ουσιαστικά το ίδιο με εκείνο που επιτρέπει την – συχνά πολύ κερδοφόρα – επιβίωση κάθε λογής μέντιουμ, αστρολόγων και προφητών ως τις μέρες μας.

1000 στίχοι που προέβλεπαν το μέλλον ως και μετά το έτος 3000 ήταν αρκετοί για να καθιερώσουν για πάντα το Νοστράδαμο στις συνειδήσεις των μεταγενέστερων ως τον κατεξοχήν προφήτη στη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Μολονότι οι στίχοι του είναι δυσερμήνευτοι και η υποτιθέμενη προφητικής τους δύναμη δεν έχει αποδειχτεί πουθενά, παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, γνωρίζοντας συνεχή διάδοση, ειδικά στην εποχή μας, που ο ανθεί ένα ρεύμα νεο-ανορθολογισμού σε διάφορα επίπεδα, αντανακλώντας μεταξύ άλλων ιδεολογικά έξοδα του σύγχρονου καπιταλισμού.

Ο ίδιος διάσημος γιατρός και αστρολόγος (αν και οι δύο ιδιότητες, υπό τη στενή τους έννοια τουλάχιστον, αμφισβητούνται) ήρθε στον κόσμο σε μια μεταιχμιακή εποχή, το 16ο αιώνα, περίοδο όπου η μετάβαση από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό έκανε τα πρώτα της βασανιστικά βήματα (μετά την αποτυχία των ιταλικών πόλεων – κρατών του Μεσαίωνα, που ολοκληρώνεται την ίδια περίοδο), ενώ παράλληλα βρισκόταν στην κορύφωσή της η Αναγέννηση, που έφερνε για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον άνθρωπο στο επίκεντρο των φιλοσοφικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Όπως κάθε εποχή τομών και μεταβάσεων, έτσι και η συγκεκριμένη ευνοούσε την ανάπτυξη προφητειών ως τρόπου διαχείρισης ενός αβέβαιου παρόντος.

Τόπος του ήταν το Σαιν Ρεμί της Προβηγκίας στη Νότια Γαλλία. Η οικογένειά του ήταν εβραϊκής καταγωγής, που είχε προσηλυτιστεί στο χριστιανισμό από τα μέσα του 15ου αιώνα, για να γλιτώσει από την Ιερά Εξέταση. Ο παππούς του Μιχαήλ Νοστράδαμου τον δίδαξε λατινικά, ελληνικά, εβραϊκά, μαθηματικά και αστρολογία. Ο θρύλος τον θέλει να σπουδάζει στην Αβινιόν και μετέπειτα ιατρική στο Μονπελιέ, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται ως θεραπευτής στην Τουλούζη, όπου συνδέθηκε με το φιλόσοφο Julius Cesar Scaliger, στου οποίου το σπίτι ζούσε μετά το 1533.

Η φήμη του ως θεραπευτή εξαπλώθηκε την περίοδο της πανώλης στην περιοχή Agen, καθώς του αποδιδόταν η σωτηρία εκατοντάδων ανθρώπων, όχι όμως και της οικογένειάς του, της γυναίκας και των δυο παιδιών του, που έπεσαν θύματα της επιδημίας. Ακολούθησε μια ψυχοφθόρα δίκη με τα πεθερικά του για τα κληρονομικά, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη σχέση του με την εκκλησία και τον Scaliger, αναγκάζοντάς τον να φύγει από την Agen.

Άρχισε να κάνει πολλά ταξίδι σε Ευρώπη και Βόρειο Αφρική, αν και πάλι τα περισσότερα στοιχεία χάνονται στη σφαίρα του μύθου. Είναι πάντως η εποχή που ξεπηδούν οι πρώτοι θρύλοι για το πρόσωπό του. Το 1545 εγκαθίσταται στη Μασσαλία και στη συνέχεια στην Aix. Παντρεύεται το 1547 για δεύτερη φορά την Anne Ponsard.

Από το 1550 άρχισε κάθε χρόνο να εκδίδει έναν καζαμία, όπως και άλλες προφητείες, με τεράστια επιτυχία. Η βασίλισσα της Γαλλίας Αικατερίνη των Μεδίκων, φανατική της αστρολογίας η ίδια, είχε εντυπωσιαστεί τόσο από τις προβλέψεις του που ζήτησε να τον συναντήσει το 1556 και δυο βδομάδες μετά του ανέθεσε να φτιάξει το ωροσκόπιο εκείνης και των παιδιών της.

Ο θάνατος του βασιλιά Ερρίκου Β’ μετά από τραυματισμό σε τουρνουά, εδραίωσε τη φήμη του Νοστράδαμου, που υποτίθεται πως είχε προβλέψει το θάνατο κι είχε προειδοποιήσει το βασιλιά.

To μυστικό της μακροβιότητας των προφητειών του Νοστράδαμου είναι ουσιαστικά το ίδιο με εκείνο που επιτρέπει την – συχνά πολύ κερδοφόρα – επιβίωση κάθε λογής μέντιουμ, αστρολόγων και προφητών ως τις μέρες μας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον πολύ γενικό χαρακτήρα τους, αλλά εν προκειμένω και τον κρυπτικό χαρακτήρα της διατύπωσης. Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου αφορούν κυρίως φυσικές καταστροφές και συγκρούσεις που τείνουν να επαναλαμβάνονται στην ανθρώπινη ιστορία, δοσμένες με τρόπο τόσο ασαφή, ώστε να μπορούν να ταιριάξουν σε διάφορες περιστάσεις. Ανάμεσα στα άλλα, του έχουν αποδοθεί η πρόβλεψη της Γαλλικής Επανάστασης, της έλευσης του Αδόλφοι Χίτλερ, του χτυπήματος στο Περλ Χάρμπορ, το δυστύχημα της πριγκίπισας Νταϊάνα και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Ο Νοστράδαμος υπέφερε από αρθρίτιδα για πολλά χρόνια της ενήλικης ζωής του, η οποία είχε προχωρήσει τόσο ώστε κάτω από το δέρμα υπήρχαν πολλά μεγάλα οιδήματα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τελικά σε θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια. Λέγεται πως το βράδυ της 1ης Ιούλη 1566, ο Νοστράδαμος είπε στο γραμματέα του “Δε θα με βρεις ζωντανό το ξημέρωμα”. Το επόμενο πρωί τον βρήκαν νεκρό στο πάτωμ δίπλα στο κρεβάτι του.

 

Δύσκολες Νύχτες

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: