«Νίκανδρε, εκεί που πας υπάρχει μια κόκκινη πλατεία που συγκεντρώνονται όλοι οι αγωνιστές οι δικοί μας…»

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Νίκανδρος Κεπέσης, ο κομμουνιστής καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής που έσωσε τον Πειραιά από την καταστροφή που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί καταχτητές πριν από την αποχώρησή τους.

Σαν σήμερα, στις 3 του Ιούνη 2009, έφυγε από τη ζωή ο Νίκανδρος Κεπέσης, ο κομμουνιστής καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής που έσωσε τον Πειραιά από την καταστροφή που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί καταχτητές πριν από την αποχώρησή τους.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης γεννήθηκε το 1914 και ήρθε προσφυγόπουλο από τη Μάκρη της Μικράς Ασίας, στον Πειραιά το 1922. Μεγάλωσε στις παράγκες της Παλιάς Κοκκινιάς.

Το 1936 μετοίκησε στή Δραπετσώνα. Δουλεύοντας στην Εταιρία Λιπασμάτων, γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, όπου φοίτησε απ’ το 1938.

Πήρε μέρος στους πολέμους 1940-41, σαν έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Ρίχτηκε απ’ τους πρώτους στον αγώνα ενάντια στους καταχτητές. Αναδείχτηκε σε καπετάνιο του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά.

Μαθητής, το 1930, γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ και το 1936 μέλος του ΚΚΕ.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των ναζί κατακτητών, με γνωστότερη τη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Για τη δράση του στην κατοχή και ειδικότερα τη συμβολή του στις μάχες 12-13 Οκτώβρη 1944, τιμήθηκε με κομματικό έπαινο και προήχθηκε σε Αντισυνταγματάρχη της ΠΕΕΑ.

Μετά την απελευθέρωση, ο Νίκανδρος Κεπέσης, για την πατριωτική και κομματική του δράση διώκεται σκληρά. Κλείστηκε σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης 22 χρόνια συνολικά.

Το 1944 έγινε μέλος της Γραμματείας της ΚΟ Πειραιά. Υπήρξε Β’ Γραμματέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και βουλευτής στην περίοδο 1978-1981. Διατέλεσε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ 37 χρόνια από το 1950, που για πρώτη φορά εκλέχτηκε, όντας φυλακή, από την Γ’ Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ.

Υπήρξε ο πρώτος εκδότης του Ριζοσπάστη στην πρώτη περίοδο της νόμιμης επανέκδοσής του (από την 25η Σεπτέμβρη 1974 έως το 1978), μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας.

Στον Νίκανδρο Κεπέση απονεμήθηκε μετάλλιο και δίπλωμα από τον πρόεδρο της ΓΛΔ το Μάη του 1965. Ο Δήμος Κερατσινίου του απένειμε επίσης (μαζί και στον Σωτήρη Κυβέλο) δίπλωμα «αναγνωρίσεως τιμής» στις 17 του Οκτώβρη 1965.

Έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα «Θα νικήσουμε», «Θυμάμαι…»και «Ο Δεκέμβρης του 1944» που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος.

Στην πολιτική του κηδεία, που έγινε στις 4 του Ιούνη 2009, μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του ΚΚΕ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ένας σύντροφος, περπατώντας με δυσκολία, πήρε το λόγο, για να πει δυο λόγια, βγαλμένα απ’ την ψυχή, σκορπώντας στους παραβρισκόμενους κύματα συγκίνησης: «Νίκανδρε, εκεί που πας υπάρχει μια κόκκινη πλατεία που συγκεντρώνονται όλοι οι αγωνιστές οι δικοί μας. Κι εκεί, σε κάποια άκρη, κοίταξε, θα δεις το όνομά σου. Αθάνατος, στο καλό, σύντροφε»…

Πατώντας εδώ μπορείτε να περιηγηθείται σε όλες τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τον Νίκανδρο Κεπέση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: