«Να είστε πάντοτε ικανοί να νιώσετε όσο πιο βαθιά γίνεται οποιαδήποτε αδικία… Είναι η πιο όμορφη αρετή ενός επαναστάτη…»

Σαν σήμερα, στις 14 του Ιούνη 1928, γεννήθηκε ο  Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

«Προπαντός να είστε πάντοτε ικανοί να νιώσετε όσο πιο βαθιά γίνεται οποιαδήποτε αδικία που διαπράττεται κατά του οποιουδήποτε, σ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι η πιο όμορφη αρετή ενός επαναστάτη». Ο μπαμπάς (γράμμα του Τσε στα παιδιά του)

Σαν σήμερα, στις 14 του Ιούνη 1928, γεννήθηκε ο  Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Ο Τσε έχοντας σπουδάσει γιατρός, το 1950 έκανε το γύρο της Λατινικής Αμερικής με μια παλιά μοτοσικλέτα, μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο, ταξιδεύοντας στη Χιλή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά, καταγράφοντας τις εμπειρίες του ταξιδιού στο βιβλίο του «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας». Μετά το ταξίδι του με τον Γκρανάδο, ο Τσε ταξίδεψε ξανά στη Λατινική Αμερική. Το 1953 στη Γουατεμάλα γνωρίζεται  με Κουβανούς εξόριστους, συντρόφους του Φιντέλ Κάστρο που είχε φυλακιστεί μετά το κίνημα της 26ης Ιούλη 1953.

Η γνωριμία του με τον Φιντέλ, το 1955, στάθηκε καθοριστική για τον Τσε, που προσχωρεί  στο κουβανικό επαναστατικό κίνημα. Είναι δίπλα στον Φιντέλ και άλλους, 82 συνολικά, επαναστάτες που φτάνουν στα παράλια της Κούβας με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα», αποπλέοντας από το Μεξικό. Μετά από αιματηρές μάχες με το στρατό του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, 12 επαναστάτες καταφέρνουν να ανεβούν στην οροσειρά της Σιέρα Μαέστρα. Η επανάσταση θα νικήσει και την 1η του Γενάρη 1959 οι επαναστάτες μπαίνουν θριαμβευτές στην Αβάνα.

Ο Τσε υπηρέτησε την κουβανική επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις, από όποια θέση κι αν βρέθηκε. Έχοντας συμφωνήσει με τον Φιντέλ Κάστρο από το 1955 κιόλας, ότι θα μπορούσε να φύγει από την Κούβα μετά την επανάσταση, κατευθύνθηκε στη Βολιβία αποσκοπώντας να φουντώσει το επαναστατικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική.

Μετά την τελευταία μάχη στις 8 του Οκτώβρη 1967, ο Τσε πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο, πιάστηκε και δολοφονήθηκε άνανδρα από Βοβιβιανούς στρατιώτες και πράκτορες της CIA, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο, πράξη που αποκάλυπτε τον τρόμο των διωκτών του μπροστά στην προσωπικότητα του μεγάλου επαναστάτη. Τελικά το σημείο αποκαλύφτηκε στις 28 του Ιούνη 1997 και τον επόμενο μήνα η σορός του Τσε και τεσσάρων Κουβανών συντρόφων του, έγινε δεκτή στην Αβάνα με στρατιωτικές τιμές, παρόντος του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Ο Τσε αγαπούσε την ποίηση. Όταν ο Βολιβιανοί στρατιωτικοί και στελέχη της CIA, κατάφεραν  να τον συλλάβουν τραυματισμένο, βρήκαν στο σακίδιό του δύο σημειωματάρια. Το ένα περιείχε σημειώσεις για στρατιωτικά θέματα και το δεύτερο ποιήματα των αγαπημένων του ποιητών Πάμπλο Νερούδα, Νικολάς Γκιγέν, του Περουβιανού Σέσαρ Βαλιέχο και του Ισπανού Λεόν Φελίπε. Ποιήματα που είχε αντιγράψει στο σημειωματάριο ο ίδιος ο Τσε και τον συντρόφευαν στην ανάπαυλα της μάχης.

Σε επιμνημόσυνη συνάθροιση για τον Τσε Γκεβάρα, στις 18 του Οκτώβρη 1967, στην Πλάζα ντε λα Ρεβολουσιόν (Πλατεία Επανάστασης) στην Αβάνα, στην οποία παραβρέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα σε άλλα θα πει:

«Μας άφησε κληρονομιά την επαναστατική του σκέψη, τις επαναστατικές του αρετές! Μας κληροδότησε το χαρακτήρα, τη θέληση, την υπομονή και το εργατικό του πνεύμα. Με λίγα λόγια, μας κληροδότησε το παράδειγμά του! Και το παράδειγμα του Τσε θα αποτελεί ένα μοντέλο για το λαό μας. Το παράδειγμα του Τσε θα αποτελεί το ιδανικό μοντέλο για το λαό μας!

Αν θέλαμε να περιγράψουμε πώς θα επιθυμούσανε να είναι οι επαναστάτες πολεμιστές, οι στρατευμένοι και ο λαός μας, τότε πρέπει να πούμε χωρίς δισταγμό: μακάρι να είναι σαν τον Τσε! Αν θέλαμε να περιγράψουμε πώς επιθυμούμε να είναι οι άνθρωποι των μελλοντικών γενιών, τότε πρέπει να πούμε: μακάρι να είναι σαν τον Τσε! Αν θέλαμε να περιγράψουμε πώς επιθυμούμε να είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας, τότε πρέπει να πούμε χωρίς δισταγμό: θέλουμε να εκπαιδευτούν κατά το πνεύμα του Τσε! Αν επιθυμούμε ένα μοντέλο ανθρώπου, ένα μοντέλο ανθρώπου που δεν ανήκει στην εποχή μας, αλλά στο μέλλον, τότε από τα βάθη της καρδιάς μου λέω ότι ένα τέτοιο μοντέλο, με αψεγάδιαστη συμπεριφορά, με αψεγάδιαστη δράση, με αψεγάδιαστη στάση, είναι ο Τσε! Αν θέλαμε να εκφράσουμε τι επιθυμούμε να γίνουν τα παιδιά μας, τότε πρέπει από τα βάθη της καρδιάς μας, ως παθιασμένοι επαναστάτες, να πούμε: θέλουμε να γίνουν σαν τον Τσε!»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: