«Δεν είχα κλείσει ούτε τα δεκαεπτά μου χρόνια. Στο βουνό μεγάλωσα…» – Έφυγε από τη ζωή η Φανή Γκίτη, μαχήτρια της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ

Στάθηκε πάντα σταθερή και πιστή στα ιδανικά της, στο Κόμμα της ως την τελευταία στιγμή… Η ζωή της αποτελεί παράδειγμα και μας εμπνέει για τους μελλοντικούς μας αγώνες…

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά η Τομεακή Επιτροπή Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τη συντρόφισσα Φανή Γκίτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, μέλος του ΚΚΕ, της ΚΟΒ Ντεπώ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στη Νέα Βύσσα Έβρου, το 1932 σε μια φτωχή, αγροτική οικογένεια. Από πολύ μικρή εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας σε ηλικία 16 ετών, που εκπαιδεύτηκε ως τηλεφωνήτρια. Πήρε μέρος σε μάχες του ΔΣΕ και ήταν μέλος της 7ης Μεραρχίας.

Παρέμεινε στις ανταρτοομάδες μετά την αποχώρηση του ΔΣΕ και αργότερα πήγε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Σόφια της Βουλγαρίας. Εκεί πέρασε από κομματική σχολή και εργάστηκε σε φαρμακοβιομηχανία και αργότερα σε εργοστάσιο πλαστικών. Δημιούργησε την οικογένειά της και απέκτησε τα παιδιά της Αλέκο και Ρίτα. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1982 και από τότε ήταν μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Ντεπώ.

Για τη συμμετοχή και προσφορά της στον αγώνα του ΔΣΕ τιμήθηκε, στην Αλεξανδρούπολη, σε εκδήλωση για την 7η Μεραρχία που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ.

Στάθηκε πάντα σταθερή και πιστή στα ιδανικά της, στο Κόμμα της ως την τελευταία στιγμή. Οι σύντροφοί της θα την θυμόμαστε πάντα για την αταλάντευτη στάση της και την αφοσίωσή της στους σκοπούς μας. Η ζωή της αποτελεί παράδειγμα και μας εμπνέει για τους μελλοντικούς μας αγώνες.

*

«Εμένα με λυπόντουσαν οι συναγωνιστές γιατί μ’ έβλεπαν μικρή στο μπόι και στην ηλικία. Δεν είχα κλείσει ούτε τα δεκαεπτά μου χρόνια. Στο βουνό μεγάλωσα και με το ζόρι έπιασα το ένα μέτρο και σαράντα εκατοστά μπόι. Θυμάμαι τον Πάρη που μου είπε: «Μην ακουμπάς την κουβέρτα κάτω, είναι βρεμένο το χώμα και θα βραχεί… Και έφυγε ο Πάρης για λίγο. Δεν ξέρω που πήγε και που βρήκε ένα κομμάτι νάιλον. Κρατούσε το νάιλον και όλο χαρά ήταν. Με συμβούλευε και μου έλεγε: “Να, έτσι, βάλε το νάιλον πρώτα στο χώμα, στρώσε και την κουβερτούλα σου από πάνω. Τώρα δεν θα σου μουσκέψει η κουβέρτα”», διηγήθηκε μεταξύ άλλων η αντάρτισσα Φανή στη συνεργάτρια της Κατιούσα, Άννα Κεφαλέλη, σε μια συγκλονιστική  συνομιλία που μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

 

Φανή Γκίτη – Ακόμα περπατάω στα «Βουνά»…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: