Πότε τελειώνει πραγματικά μια επανάσταση; – Κλείνει με το 6ο επεισόδιο η σειρά ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ για το 1821

Από τα σημαντικότερα διδάγματα της επανάστασης του 1821, είναι πως και ο αρνητικότερος συσχετισμός δύναμης δεν είναι τροχοπέδη, όταν υπάρχουν οι υλικές συνθήκες για το ξεπέρασμα μιας γερασμένης εξουσίας. 

Το τελευταίο επεισόδια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας σειράς ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για το 1821, πιάνει το νήμα από το έτος 1825, όταν και η επανάσταση έμοιαζε στα πρόθυρα της στρατιωτικής κατάρρευσης. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική, αφού, όπως αναφέρεται, η επανάσταση “είχε κερδίσει με το σπαθί της” τη διεθνή αναγνώριση, καθώς η Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής αντιλαμβάνονταν ότι μια επιστροφή στο status quo θα δημιουργούσε μια εστία μόνιμων αναταραχών στην Ανατολική Μεσόγειο. Tις εξελίξεις ήρθε να επισφραγίσει η ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα του τέλους της επανάστασης, ως τη σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 και το ερώτημα για το πότε τελειώνει πραγματικά μια επανάσταση.

Όσο για τα αποτελέσματά της, ήταν πολύ σημαντικά, καθώς η κοινωνία και η ιστορία κινήθηκαν προς τα μπρος και δόθηκε διέξοδος στα αδιέξοδα της εποχής. Μάλιστα, η δημιουργία αστικού εθνικού κράτους στην Ελλάδα προηγήθηκε όχι μόνο των βαλκανικών, αλλά και κεντροευρωπαϊκών χωρών, χωρίς φυσικά να εξαλείψει την ταξική εκμετάλλευση. Η αστική τάξη υποσχόταν ελευθερία σε πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα, αλλά όχι στις οικονομικές σχέσεις.

Επισημαίνεται η προσπάθεια της αστικής τάξης να κρυφτεί πίσω από τις επαναστατικές δάφνες του παρελθόντος, πίσω από το αφήγημα της “εθνικής ενότητας”.

Από τα σημαντικότερα διδάγματα της επανάστασης του 1821, είναι πως και ο αρνητικότερος συσχετισμός δύναμης δεν είναι τροχοπέδη, όταν υπάρχουν οι υλικές συνθήκες για το ξεπέρασμα μιας γερασμένης εξουσίας.

Με το επεισόδιο αυτό ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ντοκιμαντέρ, τον οποίο αξίζει κανείς να παρακολουθήσει ολόκληρο, με τα υπόλοιπα επεισόδια 1-5 να βρίσκονται εδώ:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: