Μοναδική τρισδιάστατη αποτύπωση τόπων μαρτυρίου και ηρωισμού στον ιστότοπο mnimia.kke.gr

Μια πρωτοποριακή δουλειά, που ζωντανεύει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν: Ο νέος ιστότοπος, mnimia.kke.gr, οποίος βρίσκεται πλέον στον «αέρα» και μπορεί ο καθένας να τον επισκεφτεί.

Ενα ολόκληρο δίκτυο ιστορικών χώρων και μνημείων βρίσκεται απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, τιμώντας την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του ΚΚΕ, τις μεγάλες στιγμές της ταξικής πόλης στη χώρα μας, όλους εκείνους που στάθηκαν ακλόνητοι απέναντι στη βία, δείχνοντας το μπόι του ανθρώπου, σε έναν αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος…

Ολη αυτή τη δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΚΚΕ συγκεντρώνει και αναδεικνύει με πρωτότυπο τρόπο, δίνοντας νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, ο νέος ιστότοπος, mnimia.kke.gr, οποίος βρίσκεται πλέον στον «αέρα» και μπορεί ο καθένας να τον επισκεφτεί.

Ο ιστότοπος είναι πρώτα απ’ όλα μια βάση δεδομένων που δεν υπήρχε έως τώρα, με φωτογραφίες και στοιχεία της ταυτότητας του κάθε μνημείου. Προς το παρόν στο site υπάρχουν τα μνημεία και μουσεία της ΚΕ του ΚΚΕ, όμως αυτή η βάση δεδομένων θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Η Επιτροπή Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ έχει οργανώσει μια σημαντική δουλειά συλλογής στοιχείων των εκατοντάδων μνημείων που έχουν δημιουργήσει το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία στοιχεία θα ενσωματωθούν το επόμενο διάστημα.

Πατώντας στην αρχική σελίδα μπορεί κανείς να βρει έναν χάρτη στον οποίο είναι «καρφιτσωμένα» όλα τα μνημεία και να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις ενότητες: Σκοπός, Αναζήτηση Μνημείων, Εικονικές Περιηγήσεις και Χάρτης. Στη σελίδα για το κάθε μνημείο βρίσκονται η «ταυτότητά» του, η τοποθεσία για να μπορεί εύκολα ο χρήστης να συνδεθεί με το GPS, φωτογραφίες του τότε, αλλά και του σήμερα, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω ενασχόληση με την ιστορική περίοδο, μελέτη κ.λπ.

Ξεχωριστό ρόλο παίζουν οι εικονικές περιηγήσεις τόπων μαρτυρίου, φυλακών, χώρων δράσης του ΔΣΕ κ.ά., με κάποιες από αυτές να είναι οι πληρέστερες στην Ελλάδα εικονικές περιηγήσεις σε εξωτερικό χώρο. Με τη βοήθεια των κατάλληλων εικονιδίων ο χρήστης μπορεί να περιπλανηθεί στον εκάστοτε χώρο, σε δεκάδες σημεία της Μακρονήσου, στη Νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ στον Γράμμο, στη Σπηλιά του Κόκκαλη στο Βροντερό, στη Γυάρο, να δει μουσεία και εκθέσεις, να δει από κοντά τα μνημεία και ό,τι άλλο υπάρχει σε καθέναν από αυτούς τους χώρους. Ακόμα, έχει τη δυνατότητα μέσα από την περιήγηση να έρθει σε επαφή με το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε από το Αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και βίντεο, ντοκουμέντα της εποχής, φωτογραφίες από drone κ.ά. Πριν από τη χρήση της εικονικής περιήγησης υπάρχει καρτέλα με οδηγίες, ώστε να μπορεί πιο εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τον καθέναν.

Ουσιαστικά είναι ένα ψηφιακό ζωντάνεμα της μνήμης, μια νέα αποτύπωση του χώρου, εμπλουτισμένη με διαδραστικά χαρακτηριστικά, που δένει τις ιστορικές πληροφορίες με τον τόπο σε όλες του τις διαστάσεις και έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην ιστορική τεκμηρίωση. Ο χρήστης του mnimia.kke.gr βλέπει όσα έγιναν, εκεί που έγιναν, και παράλληλα παίρνει πληροφορίες για περαιτέρω ιστορική μελέτη.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: