Πολύμορφη καμπάνια για τα 75 χρόνια της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης από τις Οργανώσεις Εξωτερικού του ΚΚΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, οι Οργανώσεις Εξωτερικού του ΚΚΕ διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε 75 αντιφασιστικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη με σύνθημα: «1945-2020, 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, 75 Αντιφασιστικά Μνημεία, Φόρος Τιμής στους Λαούς».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, οι Οργανώσεις Εξωτερικού του ΚΚΕ διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν και επισκέψεις σε 75 αντιφασιστικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη με σύνθημα: «1945-2020, 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, 75 Αντιφασιστικά Μνημεία, Φόρος Τιμής στους Λαούς».

«Οι εκδηλώσεις αυτές θα δώσουν την ευκαιρία να τιμήσουμε τους μαχητές και τις μαχήτριες που έδωσαν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, αυτούς που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Να τιμήσουμε την καθοριστική προσφορά της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη αλλά και την αδιαφιλονίκητη ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, όπως απέδειξε και η εμπειρία από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δραστηριότητες αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορία του κάθε τόπου και μνημείου, καθώς και η αντιφασιστική δράση του ντόπιου λαϊκού παράγοντα, μέσα από την ανάδειξη των απελευθερωτικών και αντιστασιακών κινημάτων σε κάθε χώρα.

Η καμπάνια αυτή αποτελεί μια δυναμική απάντηση στις συνεχείς προσπάθειες της ΕΕ και των αστικών τάξεων να παραχαράξουν την Ιστορία και να διαγράψουν την ιστορική μνήμη των Λαών που έχυσαν το αίμα τους στην πάλη κατά του Φασισμού. Απαντά στη χυδαιότητα του αντικομμουνισμού. ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν βασικό πυλώνα της πολιτικής τους την αμαύρωση του κομμουνισμού με βάση τη “θεωρία των δύο άκρων”.

Μέσα από τις δράσεις αυτές αναδεικνύουμε ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού, ότι η αστική τάξη διαλέγει τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, τα χρηματοδοτεί, τους δίνει άλλοθι και βήμα όπως σήμερα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα απαγορεύει τα κομμουνιστικά σύμβολα και διώκει τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Η καμπάνια συμβάλλει στην προβολή της μόνης ουσιαστικής απάντησης απέναντι στο φασισμό, στην πάλη για ανατροπή της αστικής εξουσίας, του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει το φασισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, που δημιουργεί χιλιάδες πρόσφυγες, φτώχεια, πολέμους. Απαντά στο γιατί δεν αρκεί μια γενικόλογη αντιφασιστική δράση που δεν στοχεύει στο κύριο: στον αγώνα για ξεπέρασμα του γερασμένου καπιταλισμού.

Τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τιμάμε εκείνους που έχουν “τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει”. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες τους, διδασκόμαστε. Επαγρυπνούμε και οργανωνόμαστε μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις. Αυτοί που σήμερα τσακίζουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα μας, σε κάθε χώρα, αυτοί θα μας στείλουν και στη κρεατομηχανή του πολέμου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα ξεκινήσουν την Κυριακή 23 Φλεβάρη, την Ημέρα του Κόκκινου Στρατού, και θα απλωθούν το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα κορυφωθούν στις 9 Μάη με κεντρική εκδήλωση στο Βερολίνο.

Έτσι την Κυριακή 23 Φλεβάρη, θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στα πρώτα μνημεία που ανεγέρθηκαν προς τιμήν των απελευθερωτών του Κόκκινου Στρατού σε γερμανικό έδαφος:

– Στο Βερολίνο, στις 11 π.μ. στο Σοβιετικό Μνημείο στο Tiergarten, λίγα μέτρα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Πρόκειται για ένα μνημείο που ανεγέρθηκε το 1945 από τον Κόκκινο Στρατό στη μνήμη των 80.000 Σοβιετικών Στρατιωτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μάχης του Βερολίνου.

– Στη Δρέσδη, στις 11 π.μ., στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, στην Πλατεία Olbrichtplatz. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο αυτό βρισκόταν από το 1945 σε κεντρικό σημείο της πόλης, μέχρι που μετά τις ανατροπές μεταφέρθηκε σε απομακρυσμένο χώρο, κοντά στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, σε μια προσπάθεια να το διαγράψουν από τη συλλογική ιστορική μνήμη».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: