«Πάνω στο χιόνι είναι η ματιά του Στάλιν, με το αίμα σου πλεγμένη, Στάλινγκραδ…»

Σαν σήμερα, έληξε μετά από 140 μέρες με τη συντριβή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς η ηρωική μάχη του Στάλινγκραντ. Η μάχη του Στάλινγκραντ έγινε σύμβολο της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του ιμπεριαλισμού, καθώς και της γενικότερης πάλης κατά του φασισμού.

«…Η πατρίδα σου είναι από σφυριά και δάφνες,
στο χιονισμένο μεγαλείο σου είναι το αίμα,
πάνω στο χιόνι είναι η ματιά του Στάλιν,
με το αίμα σου πλεγμένη, Στάλινγκραδ…»

(Πάμπλο Νερούδα,  Τραγούδι αγάπης στο Στάλινγκραντ)

Σαν σήμερα, στις 2 του Φλεβάρη 1943, έληξε με τη συντριβή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς η ηρωική μάχη του Στάλινγκραντ. Η νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ, μετά από μάχη  που κράτησε 140 μέρες, είχε κοσμοϊστορική σημασία. Αποτέλεσε την αρχή της ριζικής στροφής τόσο στην πορεία του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου όσο και όλου του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Τα σοβιετικά στρατεύματα πήραν σταθερά τη στρατηγική πρωτοβουλία στον πόλεμο και την κράτησαν ως τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Η συντριβή των γερμανοφασιστών κατακτητών στο Βόλγα δυνάμωσε αισθητά την πίστη στη νίκη όλων των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας, μαζί και των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Η νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων άσκησε τεράστια επίδραση στο κίνημα της αντιφασιστικής Αντίστασης στις ευρωπαϊκές χώρες. Δυνάμωσε η πίστη στη νίκη ενάντια στο φασισμό.

Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στα χιονισμένα χαρακώματα υπερασπίζονται το Στάλινγκραντ

Η μάχη του Στάλινγκραντ έγινε σύμβολο της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του ιμπεριαλισμού, καθώς και της γενικότερης πάλης κατά του φασισμού. Ανέβηκε το διεθνές κύρος του Σοβιετικού κράτους και των ενόπλων δυνάμεών του. Οι λαοί του κόσμου πείστηκαν ακόμα περισσότερο ότι μόνο η ΕΣΣΔ είναι ικανή να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά του φασίστα επιδρομέα.

Ό,τι κι αν κάνουν σήμερα οι ποικιλώνυμοι πλαστογράφοι της Ιστορίας δεν θα καταφέρουν να επισκιάσουν το ηρωικό κατόρθωμα του σοβιετικού μαχητή στη μάχη του Στάλινγκραντ που ανάγειλλε σε όλον τον κόσμο τη νικηφόρα πορεία του Κόκκινου Στρατού προς το Βερολίνο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα της Κατιούσα «Η Μάχη του Στάλινγκραντ σε ερωτήσεις και απαντήσεις».

Δείτε εδώ όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του περιοδικού για τη Μάχη του Στάλινγκραντ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: