Νίκος Ζαχαριάδης – “Κρατείστε ψηλά το φλάμπουρο της λευτεριάς στο δοξασμένο Καρπενήσι”

70 χρόνια μετά την κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ, ένα γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη που συγχαίρει τους αντάρτες για τη μεγάλη τους νίκη.

Σαν σήμερα κλείνουν 70 χρόνια από τις 21 Ιανουαρίου του 1949, όταν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας κατέλαβε το Καρπενήσι! Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ένοπλου λαϊκοδημοκρατικού κινήματος ενάντια στο αμερικανόδουλο μοναρχοφασιστικό καθεστώς (βλ. πλήρες αφιέρωμα από το blog “Ευρυτάνας ιχνηλάτης”).
Αυτή τη φορά ιχνηλατήσαμε και σας παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο που αφορά το προαναφερθέν γεγονός του τόπου μας. Προέρχεται από -(ΑΣΚΙ)- “Δελτίο Ειδήσεων” του Δ.Σ.Ε  (φ.326) με ημερομηνία 22 Γενάρη 1949, δηλαδή μία μόλις μέρα μετά την κατάληψη του Καρπενησίου, και αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε προς τους μαχητές του Δ.Σ.Ε, που φέρει την υπογραφή του ίδιου του Νίκου Ζαχαριάδη!
Διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου, ενώ σε κάποια σημεία όπου στο κείμενο είναι δυσδιάκριτες ορισμένες λέξεις, λόγω της φθοράς του εντύπου, αυτό αναφέρεται.
Ιδού:
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ ΚΕ. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε
Για όλους τους Διοικητές και Πολιτικούς Επιτρόπους. Για όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες. Για όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες της 1ης και 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Σας συγχαίρουμε για τη λαμπρή νίκη σας με την κατάληψη του Καρπενησιού. Γράψατε με τον ηρωισμό σας μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στη Λαϊκή μας Επανάσταση. Κρατήστε τώρα το Καρπενήσι γερά. Δεν πρέπει να το ξαναδώστε στον εχθρό. Οργανώστε καλά την επιθετική άμυνά του.

Οργανώστε σωστά Λαϊκοδημοκρατική ζωή μέσα στην πόλη. Αποφύγετε και χτυπείστε κάθε πλιάτσικο. Δεθείτε γερά με το λαό.

Πείστε τον με τα έργα σας ότι ο ΔΣΕ είναι Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (δυσδιάκριτες δύο ή τρεις λέξεις?) …. το λαό από την ατίμωση. ‘Οτι είναι…. (δυσδιάκριτη λέξη). Ότι ειρήνη στην Ελλάδα μπορεί να φέρει μόνον η νίκη του ΔΣΕ, μόνον με τη συντριβή όλων εκείνων που δε θέλουν να ακούσουν το λαϊκό πόθο για έντιμη δημοκρατική συνεννόηση.

Φερθείτε αδερφικά προς τους αιχμαλώτους. Δείξτε σε όλα ότι είστε φορείς ενός ανώτερου λαϊκού πολιτισμού.

Η νίκη σας έρχεται τη μέρα που οι δολοφόνοι της Αθήνας κάτω από την αμερικάνικη επιταγή σκάρωσαν το καινούργιο κυβερνητικό συνοθύλευμά τους. Είναι η πρώτη ήττα που βλέπει ο καινούργιος αρχιστράτηγος μα παλιός φορέας της προδοσιάς Παπάγος.

Με τέτοια χτυπήματα όπως η κατάληψη του Καρπενησιού ξεχαρβαλώνουμε κάθε προετοιμασία του εχθρού για το 1949 και ανοίγουμε το δρόμο για αποφασιστική νίκη στον καινούργιο χρόνο.
Κρατείστε ακατάλυτο το Φλάμπουρο της λευτεριάς στο δοξασμένο Καρπενήσι της ανταρτομάνας Ρούμελης. Η διατήρηση του Καρπενησιού με κάθε θυσία αποτελεί την αρχή για αποφασιστική (δυσδιάκριτη μία λέξη).
Πάντα μπροστά για καινούργιες νίκες.
21 του Γενάρη 1949
 
Για το Π.Γ. της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε.
 
Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: