Μαθητές και εκπαιδευτικοί στις ξεναγήσεις της ΕΔΥΕΘ στον ιστορικό χώρο του Γεντί Κουλέ (ΦΩΤΟ)

Στα πλαίσια της 73ης επετείου από την εκτέλεση του αγωνιστή της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει και φέτος ποικιλόμορφες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή διαφόρων σχολείων της πόλης. Μία από τις μορφές εκδήλωσης αφορά τις ξεναγήσεις στον ιστορικό χώρο του Γεντί Κουλέ όπου αναβιώνουν μνήμες από τις πιο μαύρες εποχές της χώρας μας.

Στα πλαίσια της 73ης επετείου από την εκτέλεση του αγωνιστή της Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνει και φέτος ποικιλόμορφες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή διαφόρων σχολείων της πόλης. Μία από τις μορφές εκδήλωσης αφορά τις ξεναγήσεις στον ιστορικό χώρο του Γεντί Κουλέ όπου αναβιώνουν μνήμες από τις πιο μαύρες εποχές της χώρας μας. 

Με μεγάλη χαρά η ΕΔΥΕΘ υποδέχτηκε την Δευτέρα 19 Φλεβάρη, μαθητές και εκπαιδευτικούς από το ΓΕΛ Καλινδοίων-Ζαγκλιβερίου και με ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση διαπίστωσε το ενδιαφέρον των νέων παιδιών για την ιστορική μάθηση και μνήμη.

Ο ιστορικός περίπατος στο χρόνο ξεκίνησε από την κατασκευή του βυζαντινού κάστρου και την αδιάρρηκτη σχέση του με την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη μετατροπή του σε μια από τις πιο διαβόητες φυλακές, τις θρυλικές – πλην λιγοστές – αποδράσεις από αυτήν, τα μαρτύρια χιλιάδων αγωνιστών στα ανήλια οθωμανικά μπουντρούμια, τις άθλιες συνθήκες κράτησης για όλους τους κρατούμενους, τις εκτελέσεις λίγα μέτρα παρά δίπλα, απέναντι από τις προσφυγικές παράγκες όπου ζούσε κόσμος και πολλά άλλα που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. 

Κομμάτι αυτού του ιστορικού περιπάτου φυσικά ήταν αφιερωμένο στον 23χρονο Νίκο Νικηφορίδη που κρατήθηκε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και εκτελέστηκε ξημερώματα της 5ης Μαρτίου 1951 γιατί μάζευε υπογραφές για την ειρήνη! 

Την ξενάγηση έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Καστρίδου, ιστορικός και συγγραφέας, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Συκεών.

Σχολεία που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να απευθυνθούν στην γραμματεία της ΕΔΥΕΘ, στο τηλέφωνο 6979798500.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: