Η λέξη που δε λες… – Χωρίς καμία αναφορά στο φασισμό το μήνυμα Μητσοτάκη για το Άουσβιτς!

Ο Μητσοτάκης γράφει ότι στο Άουσβιτς δολοφονήθηκε η ελευθερία και η αξιοπρέπεια. Αλλά ο ίδιος φροντίζει να κουτσουρέψει την ιστορική μνήμη, μιλώντας για “Απόλυτο Κακό”, χωρίς να τολμά καν να πει τον φασισμό με το όνομά του.

Κάποτε ο Μπενίνι έβαζε τη δική του πινελιά στο ξαναγράψιμο της ιστορίας και τη διαχείριση της συλλογικής μνήμης, δείχνοντας τους Αμερικάνους στρατιώτες στο “La vita e’ bella” να μπαίνουν ως ελευθερωτές σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης -δεν κατονόμαζε συγκεκριμένα το Άουσβιτς, όλα τα υπόλοιπα όμως αυτό φωτογράφιζαν.

Σήμερα, εν έτει 2021, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα παραπέρα. Η ανάρτησή του για τη μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς προέδιδε σκόπιμη επιλεκτική αμνησία, αφού κατάφερε να μην πει λέξη για τον Κόκκινο Στρατό που απελευθέρωσε τους κρατούμενους, και για τους θύτες του Ολοκαυτώματος, δηλαδή τη Ναζιστική Γερμανία. Η οποία έβαζε στο στόχαστρο πρωτίστως τους Εβραίους αλλά και τους κομμουνιστές όλων των χωρών (εξ ου και η ρετσινιά του… “εβραιομπολσεβικισμού”), που δεν αναφέρονται πουθενά.

Και αυτό δεν ήταν θέμα χώρου, λόγω του περιορισμού της έκτασης που έχει μια ανάρτηση στο Τουίτερ. Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή. Ο Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για τον φασισμό με το όνομά του, αναφέροντας γενικά και αόριστα τη “συνεχή επαγρύπνηση και δράση ενάντια στο… Απόλυτο Κακό”. Καλό – κακό, φως – σκοτάδι, μανιχαϊκά ζεύγη βγαλμένα από το σύμπαν των κόμιξ της Μάρβελ και τα σκονισμένα κιτάπια του συντηρητικού λόγου διαχρονικά, έξω από κάθε ιστορική και ταξική αναφορά.

Κι αν τελικά στο Άουσβιτς δολοφονήθηκε η ελευθερία, η λογική και η αξιοπρέπεια (προσοχή στην παθητική φωνή, δε μας λέει ποιοι τις δολοφόνησαν), στη δική του ανάρτηση τραυματίστηκε σοβαρά η ιστορική μνήμη. Εξάλλου, για να παραφράσουμε και μια γνωστή πρωθυπουργική ατάκα, τι τον ενδιαφέρει το 17χρονο τι ακριβώς έγινε το 1945;

Η θεωρία των δύο άκρων, που υπηρετεί συνειδητά ο Μητσοτάκης και όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, ψαρεύει στα θολά νερά της ιστορικής άγνοιας – λήθης, γιατί δεν έχει σύμμαχό της τα γεγονότα και την πραγματικότητα. Γιατί θέλει να ξεχάσουν οι λαοί ποιος τσάκισε τον ναζισμό και ποιος τον είχε βοηθήσει πριν να θεριέψει. Και για να στήσει ως μπαμπούλα τη θολή και γενική έννοια του ολοκληρωτισμού, που τα πιάνει όλα και συμφέρει. Δε σπιλώνει απλά τον κομμουνισμό, αλλά ξεπλένει τον φασισμό και τον νομιμοποιεί.

Για τους θιασώτες του καπιταλισμού -που γεννά και τρέφει τον φασισμό-, το Απόλυτο Κακό είναι η ιστορική μνήμη και η πάλη των λαών για την ανατροπή της εξουσίας τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: