Όταν ο Μανόλης Γλέζος τίμησε τον Εμβέρ Χότζα στην κηδεία του!

Ο Γλέζος ήταν ο μοναδικός καλεσμένος από το εξωτερικό στην κηδεία του Χότζα, στάθηκε μπροστά στο φέρετρό του και απέτισε φόρο τιμής στον Αλβανό ηγέτη, υψώνοντας αγωνιστικά τη σφιγμένη γροθιά του.

Στις 11 Απριλίου του 1985, απεβίωσε ο Εμβέρ Χότζα, πρωτοστάτης της Αντίστασης του αλβανικού λαού στον φασισμό και ηγέτης της χώρας του κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Λίγες ημέρες αργότερα έγινε η κηδεία του στα Τίρανα, όπου ο μοναδικός καλεσμένος από το εξωτερικό ήταν ο Μανόλης Γλέζος, όχι ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο είχε συστρατευθεί εκείνη την περίοδο, αλλά ως μια εγνωσμένη, εμβληματική προσωπικότητα του Αντιφασιστικού Αγώνα.

Σε μια ακροδεξιά πηγή διαβάζουμε πως ο Γλέζος ζήτησε μόνος του να παρευρεθεί στην κηδεία, ως “απλός φίλος”, που διατηρούσε για πολλά χρόνια φιλικές σχέσεις με τον Χότζα. Συναντήθηκε για πρώτη φορά μαζί του το 1957, σε μια διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Μόσχα, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να συναφθούν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -καθώςω δεν υπήρχαν ως τότε. Στην ίδια πηγή, παρατίθενται αρκετά αποσπάσματα από συνεντεύξεις του στον ελληνικό Τύπο, όπου χαρακτήριζε “φίλο της Ελλάδας” τον διάδοχο του Χότζα, Ραμίζ Αλία -σε μια μετάβαση που είχε διαφανεί ήδη, με τον Χότζα να αποσύρεται σταδιακά από τον δημόσιο βίο και τον Αλία να ασκεί καθήκοντα ηγέτη, στο διάστημα της ασθένειας του πρώτου.

Δυστυχώς, οι μόνες σχετικές αναφορές που σώζονται στο διαδίκτυο είναι από ακροδεξιές πηγές, που ασχημονούν εναντίον του Γλέζου και τον καθυβρίζουν ως ομοϊδεάτη του “δικτάτορα Χότζα”! Προφανώς για τους φασίστες, οτιδήποτε αριστερά της δεξιάς πολυκατοικίας είναι στα όρια του μπολσεβικισμού ή στην καλύτερη περίπτωση συνοδοιπόρος και συνεπώς… συνένοχος για τα “κομμουνιστικά εγκλήματα”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λιγότερο φασίζουσα αναφορά είναι στο γνωστό Protagon, που προσπαθεί να “αθωώσει” τον Γλέζο, κρίνοντάς τον με τα δεδομένα της εποχής και το γεγονός ότι ακόμα και ο Σαλί Μπερίσα ήταν “αυλικός του…”. Είναι δεδομένο όμως ότι διάφοροι “υμνητές” του Γλέζου ξεχνάνε βολικά αυτήν τη στιγμή, για να φέρουν ευκολότερα στα μέτρα τους την προσωπικότητά του. Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών δεν ερεθίζει μόνο τους δηλωμένους φασίστες, αλλά και πολλούς “φιλελεύθερους δημοκράτες” που πασχίζουν για την Αναθεώρηση της Ιστορίας. Για έναν αγωνιστή όμως, τα φασιστικά λιβελογραφήματα είναι τίτλος τιμής, παρά οτιδήποτε άλλο.

Μπορείτε να δείτε τα σχετικά στιγμιότυπα και στο βίντεο που ακολουθεί, με τον Γλέζο να στέκεται μπροστά στο φέρετρο του Χότζα και να υψώνει σφιγμένη τη γροθιά του, αποτίοντας φόρο τιμής με έναν αγωνιστικό χαιρετισμό στον Αλβανό ηγέτη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: