Επίσκεψη – ξενάγηση στο αντιτορπιλικό «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ αποτελεί σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Τον Μάη του 1973, δυο μέρες μετά το «κίνημα του ναυτικού», εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε και το πλήρωμά του, με επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά, κατέφυγε στην Ιταλία όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Από το Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ που βρίσκεται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, ανακοινώνεται ότι θα δέχεται πάλι οργανωμένες ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων για επίσκεψη – ξενάγηση στο πλοίο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του COVID-19.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

–Ο μέγιστος αριθμός ομάδας μαθητών δεν θα υπερβαίνει τα 30 άτομα, με μέγιστο αριθμό επί του πλοίου να είναι 60 άτομα.

–Η χρονική διαφορά της κάθε ομάδας θα είναι 10 λεπτά για την δημιουργία επαρκής απόστασης μεταξύ τους.

–Η χρήση ατομικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη την παραμονή των μαθητών στο πλοίο, ενώ η χρήση προστατευτικών γαντιών μίας χρήσεως είναι προαιρετική

–Η ξενάγηση θα γίνεται στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και στον άνω εκθεσιακό χώρο, με την προοπτική να ανοιχτούν και άλλοι χώροι για το κοινό, ενώ έχει διάρκεια περί τα 20 λεπτά.

–Μετά την ξενάγηση οι μαθητές θα έχουν 10 λεπτά για ατομική περιήγηση στο πλοίο (κατάστρωμα Αντιαεροπορικών Πυροβόλων, κατάστρωμα Γεφύρας, Πρατήριο Αναμνηστικών, αναμνηστικές φωτογραφίες, κτλ) με μέριμνα του υπεύθυνου συνοδού.

Ημερήσιο πρόγραμμα επισκέψεων μαθητών

Κάθε Δευτέρα το Α/Τ ΒΕΛΟΣ θα παραμένει κλειστό.

Τρίτη  έως και Παρασκευή

10:00 – 13:00 ΑΝΟΙΚΤΟ

13:00 – 17:00 ΚΛΕΙΣΤΟ

17:00 – 19:30  ΑΝΟΙΚΤΟ

Σαββατοκύριακο και επίσημες αργίες:

10:00 – 13:00 ΑΝΟΙΚΤΟ

13:00 – 17:00 ΚΛΕΙΣΤΟ

17:00 – 19:30 ΑΝΟΙΚΤΟ

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6947159468 και στην ιστοσελίδα του A/T ΒΕΛΟΣ https://velos.hellenicnavy.gr/

Επίσκεψη – ξενάγηση στο αντιτορπιλικό «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα

Επίσκεψη – ξενάγηση στο αντιτορπιλικό «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ  παροπλίστηκε στις 26 του Φλεβάρη 1991. Το 1994 με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού χαρακτηρίστηκε ως «Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα» και ελλιμενίστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πόρου.

Από τις 6 του Ιούνη 2002 ελλιμενίζεται στο χώρο του «Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης» στο Π. Φάληρο Αττικής.

Το πλοίο, κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και σήμερα, έχει δεχτεί περίπου  134.000 επισκέπτες, από τους οποίους οι 98.000 παιδιά.

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ  αποτελεί σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Όταν στις 22-23 του Μάη 1973 καταπνίγηκε εν τη γενέσει του το «κίνημα του ναυτικού» (αφού η χούντα είχε σχετική πληροφόρηση πριν αυτό ξεσπάσει), δυο μέρες μετά, το αντιτορπιλικό «Βέλος εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε, και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από τον επικεφαλής αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και 31 μέλη, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το «Βέλος» κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών – μελών της».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: