Αφιέρωμα της Κατιούσα στην 28η Οκτώβρη

Όλες οι αναρτήσεις του αφιερώματος της Κατούσα στην ιστορική επέτειο.

Το ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός, το «alors c’est la guerre» που είπε ο Δικτάτορας, τα 3 γράμματα του Ζαχαριάδη, ο σπόρος του Έπους της Αντίστασης, η «άλλη 28η Οκτώβρη» με την ίδρυση του ΔΣΕ, η ταξική πάλη στο πεδίο της μνήμης και της ιστοριογραφίας. Αυτές είναι μερικές βασικές πτυχές που συνδέονται με την 28η Οκτωβρίου και που βρίσκονται στο επίκεντρο, στα πλαίσια του αφιερώματος της Κατιούσα  για την ιστορική επέτειο.

Δείτε ενδεικτικά μερικά από τα θέματα του αφιερώματος:

Ήταν μια υπέροχη στιγμή, που ο λαός της Αθήνας μέσα σε μια ώρα συνειδητοποίησε τι ήταν φασισμός, τι ήταν Μεταξική διχτατορία και τι τον περίμενε αν σκλαβωνόταν και από τον Ιταλικό φασισμό. Και τότε όλος, με μια φωνή, βροντοφώναξε εκείνο το ιστορικό, το μεγάλο ΟΧΙ! Δεν θα περάση ο Φασισμός!

Σπ. Μελετζής: Ο Ελληνικός λαός τσάκισε τα αιματοβαμμένα κοκορόφτερα του Φασισμού

Από τη σκοπιά της ιταλικής κυβέρνησης η τέτοια στάση του ΚΚ Ιταλίας συνιστούσε προδοσία. Το ίδιο θα συνιστούσε και για την όποια ελληνική αστική κυβέρνηση η αντίστοιχη στάση του ΚΚΕ.

Η στάση του ΚΚ Ιταλίας στον ιταλοελληνικό πόλεμο

Στην Εθνική Αντίσταση, πρώτη θέση θα είχε οπωσδήποτε και ο θρύλος της Πίνδου Συνταγματάρχης Κ. Δαβάκης, αν ζούσε και δε χανόταν στην Αδριατική από τις ύπουλες ενέργειες των κατακτητών.

Συν/χης Κ. Δαβάκης: Εδώ είναι η θέση μας – όχι στη Μέση Ανατολή – γιατί εδώ είναι οι κατακτητές

Ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας βρίσκεται στα Γιάννενα όταν ξεσπάει ο πόλεμος του ’40. Με τον φωτογραφικό του φακό αποτυπώνει τις επιτυχίες των Ελλήνων στρατιωτών και με την πένα του καταγράφει τον ενθουσιασμό του λαού να πολεμήσει τον φασισμό.

Ιταλοί αντιφασίστες: «Αν θέλετε να επισκεφτήτε την Ιταλία, καταταγήτε στον Ελληνικό Στρατό»

Καλλιτέχνες στο Μέτωπο, με το ένα χέρι πολεμούν και με το άλλο αποτυπώνουν κάθε μικρή και μεγάλη σκηνή του πολέμου, της καθημερινής ζωής των στρατιωτών, της αυταπάρνησης που δείχνουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της πατρίδας τους, τις κακουχίες, αλλά και σκηνές από την υποδοχή του κόσμου στις πόλεις και στα χωριά που απελευθέρωναν.

Το αλβανικό μέτωπο και ο ηρωισμός του λαού πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς καλλιτέχνες (εικόνες)

Του Γιώργου Μαργαρίτη
Το ερώτημα για το τι είπε και τι εννοούσε ο Μεταξάς συνδέεται με τη διαμάχη γύρω από τη φύση του καθεστώτος της Τετάρτης Αυγούστου. Για την ακρίβεια συνδέεται με την προσπάθεια «αθώωσής» του ως προς την βάσιμη κατηγορία ότι γοητευόταν υπέρμετρα από τον ναζισμό και έσπευδε να υιοθετήσει όλες τις τελετουργίες, το λεξιλόγιο και τις πρακτικές του τελευταίου.

Είπε τελικώς ο Μεταξάς το «ΟΧΙ»;

Ο εικαστικός – λογοτέχνης Γιώργος Φαρσακίδης, πολέμησε με τον ΕΛΑΣ τους καταχτητές, τραυματίστηκε στα δυο του χέρια κι έμεινε ανάπηρος. Στο έργο του έχει αποτυπώσει με ανεξίτηλα «χρώματα» τον ηρωισμό του λαού μας, το μεγαλείο των χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που πολέμησαν τον καταχτητή κι έταξαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια πατρίδα λεύτερη, χωρίς εκμετάλλευση.

Γ. Φαρσακίδης: Μνήμες πολέμου – Τα σκίτσα της Κατοχής

Τα δύσκολα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, βρήκαν τον Τάσο Χαλκιά και όλη την κομπανία των Χαλκιάδων στην επιστράτευση και στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Τάσος Χαλκιάς: Χορεύοντας στη ζωή και στο μέτωπο (βίντεο)

Οι θέσεις, που περιέχονται στα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη, αντανακλούν τις αντιφάσεις για το χαρακτήρα του πολέμου και την προβληματική στρατηγική της ΚΔ.

Διαβάζοντας τα τρία γράμματα του Ν. Ζαχαριάδη

Ο πόλεμος, όπως και η κατοπινή περίοδος της κατοχής, της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης, έδειξε τον πατριωτισμό του κάθε κόμματος, του κάθε Έλληνα. Γιατί αυτός ο πατριωτισμός δοκιμάζεται στις δύσκολες για το έθνος στιγμές, όχι με τα παχιά λόγια, αλλά με τα έργα. Και το ΚΚΕ, όπως και ο κομμουνιστές, με τη στάση τους στον πόλεμο, στην κατοχή, έδειξαν στην πράξη ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα εθνικό-πατριωτικό-δημοκρατικό.

Η 28η του Οχτώβρη και οι κομμουνιστές

Ολόκληρο το Αφιέρωμα της Κατιούσα στην 28η Οκτώβρη μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.

Όλες τις αναρτήσεις της Κατιούσα για την 28η Οκτώβρη μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: