Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονεα”

Εμμονή δεν έχουμε εμείς με την προηγούμενη κυβέρνηση, εμμονή έχουμε με την απόδοση δικαιοσύνης, γιατί εμείς τιμάμε πραγματικά τη μνήμη του Αλέξη, σεβόμαστε την οικογένειά του που περίμενε τόσα χρόνια για την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που σήμερα στη Λαμία, κάθε άλλο παρά δικαιώθηκε.

Με αφορμή την απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, όχι για την ίδια την απόφαση που αφήνει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε λιγάκι εκτός φυλακής και αθωώνει το Βασίλη Σαραλιώτη, αλλά για τον αν έγινε χρήση του νέου Ποινικού Κώδικα και κατά πόσο ευθύνεται για αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ολόκληρος στρατός από σχολιαστές επιστρατεύτηκε. Ο Κώστας ο Ντοκουμέντος,ο Χάρης ο Ζαίος,ο Μπαμπης ο Αυγής και μυριάδες άλλοι, που μάλλον ξέχασαν τις εποχές που έβγαιναν στα κάγκελα για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, τις εποχές που καπηλεύονταν μνήμες και ανθρώπους. Οι κυβερνήσεις ψηφίζουν νέες διατάξεις, έχουν ευθύνες και αυτό δεν ξε-γίνεται.

Εμμονή δεν έχουμε εμείς με την προηγούμενη κυβέρνηση, εμμονή έχουμε με την απόδοση δικαιοσύνης, γιατί εμείς τιμάμε πραγματικά τη μνήμη του Αλέξη, σεβόμαστε την οικογένειά του, που περίμενε τόσα χρόνια για την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που σήμερα στη Λαμία, κάθε άλλο παρά δικαιώθηκε. Δεν είμαστε υπέρ των απάνθρωπων και πολυετών ποινών κάθειρξης, όμως η σημερινή απόφαση είναι τρομακτική και για την ίδια την δικαιοσύνη.

Αθώος ο Σαραλιώτης; Ναι, όπως θα αθωωθούν και δεν θα κάτσουν ποτέ στο εδώλιο οι αστυνομικοί που κοιτούσαν τον Ρουπακιά να σκοτώνει τον Παύλο Φύσσα, όπως εκείνοι που περνούσαν τις χειροπέδες στον ημιθανή Ζακ Κωστόπουλο. Δεκατρία χρόνια, για την ζωή του Αλέξη, δεκατρία χρόνια…

Όπως δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Γρηγορόπουλου: «Η πολιτική αγωγή είμαστε εδώ για τον Αλέξανδρο που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Η απόφαση επιβραβεύει τους δράστες, οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα, του κάθε αστυνομικού που θα δολοφονήσει πολίτη. Ειναι πολύ μακρά η σειρά των αποφάσεων που αντί να τιμωρήσουν, χάιδεψαν τους δράστες. Η πολιτική αγωγή προέβλεψε και κατήγγειλε τη μεθόδευση. Με πρόσχημα την αιφνίδια ασθένεια συνήγορου, δόθηκε αδιανόητη αναβολή 40 ημερών για να ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.Το αποτέλεσμα της απόφασης ήταν προδιαγεγραμμένο. Είναι προκλητικό να λέμε ότι ο Κορκονέας τυγχάνει αναγνώριση ελαφρυντικού και τελικά παίρνει ποινή χάδι»

Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Η απόφασης σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονεα», επισημαίνοντας ότι θα ασκηθεί αναιρεση.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επίσης συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου έκανε λόγο για “νομικές επινοήσεις”. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η απόφαση προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Θα ζητήσουμε την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου. Είναι κραυγαλέα αντίφαση. Το ίδιο δικαστήριο που καταδικάζει τον Κορκονέα ως δολοφόνο με άμεσο δόλο γιατί εκτέλεσε ενα παιδι 15 χρονών, του χορήγησε ελαφρυντικό και τον αφήνει ελεύθερο. Ο άλλος αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος διότι υπηρχαν αμφιβολίες για το διπλό δόλο που απαιτείται. Πρόκειται για ακραίες νομικές επινοήσεις που δεν υπηρετούν την αναζήτησή της ουσιαστικής αλήθειας. Ο Κορκονέας αποφάσισε και σκότωσε τον Αλέξανδρο. Υπήρξε ένας παρασκηνιακός μηχανισμός με στόχο και μεθοδευμένες αναβολές για να υπαχθεί η υπόθεση στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, οι οποίες ήταν καθοριστικής σημασίας».

Υπενθυμίζουμε πως με δηλώσεις του ο κύριος Νίκος Κωνσταντόπουλος, είχε εκδηλώσει την ανησυχία του σχετικά με την αναβολή της διαδικασίας από πλευράς της υπεράσπισης, πριν από λίγο καιρό στην εκπομπή του Δημήτρη Μανιάτη στο one talk. Παραθέτουμε αυτούσιες της δηλώσεις του.

«Ενόψει της αλλαγής του νέου Ποινικού Κώδικα, από 1ης Ιουλίου, οι δύο κατηγορούμενοι ελπίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.Ο μεν Κορκονέας ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να μην αντιμετωπίσει ξανά απόφαση ισόβιας κάθειρξης , ο δε Σαραλιώτης ότι θα μπορέσει να έχει ευνοϊκή μεταχείριση ως απλός συνεργός»

Όποιος θέλει να συνεχίσει να επιμένει να θεωρεί εγκάθετους όλους όσοι “τα βάζουν” με το νέο Ποινικό Κώδικα- χωρίς φυσικά να προασπιζόμαστε τον παλιό- μπορεί να το κάνει και να χαρακτηρίζει εμάς “αλήτες” κι όχι τους πραγματικά υπεύθυνους…

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: