«Βούλιαξε η Λάρισα μέσα στη βροχή, και φέρανε τα ΜΑΤ για καταστολή»… (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ντροπή και αίσχος!! Την ώρα που η Λάρισα πνίγεται, και οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους, έχοντας στο πλευρό τους μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και λιγοστούς και εξαντλημένους δημοτικούς υπαλλήλους, ο κρατικός μηχανισμός δείχνει για άλλη μια φορά την επιλεκτικότητά του.

Την ώρα που η Λάρισα πνίγεται, και οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους, έχοντας στο πλευρό τους μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και λιγοστούς και εξαντλημένους δημοτικούς υπαλλήλους, ο κρατικός μηχανισμός δείχνει για άλλη μια φορά την επιλεκτικότητά του.

Διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέναντι στο λαό της πόλης που εκφράζει την οργή του για τα όσα ζει αυτές τις μέρες.

«Βούλιαξε η Λάρισα μέσα στη βροχή, και φέρανε τα ΜΑΤ για καταστολή» και «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» φωνάζουν οι διαδηλωτές.

 

*

Σε παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Λάρισα, προχωρούν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας (ΕΚΝΛ) και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Θα γίνει στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Λάρισα (στο κτίριο της Θεοφράστου) απαιτώντας άμεσα μέτρα για τους πληγέντες και αποκατάστασης των καταστροφών. Παράλληλα καταγγέλλουν την έλλειψη σύγχρονης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο κάλεσμά του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας αναφέρει:

«Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης, ανακούφισης των πληγέντων και προστασίας της ζωής μας

Για ακόμη μια φορά γινόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο “στο ίδιο έργο θεατές”. Χωριά σε ολόκληρη την Θεσσαλία και στο Νομό μας πνίγονται από την ανυπαρξία, εδώ και χρόνια, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, από το ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, από τις κακοτεχνίες.

Όπως και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές ανά τόπους τα έργα προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας τα θεωρούν “κόστος”, ενώ την ίδια στιγμή πασχίζουν για τα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται στο “όφελος” των επιχειρηματικών ομίλων.

Για ακόμη μία φορά η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους γίνεται ολοφάνερη στους εργαζόμενους και σε όλο τον ελληνικό λαό. Από την μία με ένα κουμπί πλειστηριάζουν εκατοντάδες σπίτια καθημερινά εργαζόμενων συναδέλφων μας, αμέσως δίνουν εκατομμύρια κρατικό χρήμα σε εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανους αλλά επιλέγουν να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ για την προστασία της υγείας και της ζωής μας».

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας καλεί τον λαό της πόλης «ολοι μαζί να διεκδικήσουμε άμεσα:

  • Άμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη όλοι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης,  τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντηση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα. 
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολουμένων και των λαϊκών οικογενειών. Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος το μεροκάματο του για τις μέρες που δεν μπόρεσε να πάει στη δουλειά του. 
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση ή η συντήρηση και ενίσχυση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων».

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως “κανονικότητα” τις καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα με τις δυνατότητες που έχουμε το 2023, ούτε την καραμέλα του άλλοθι της Κλιματικής Αλλαγής. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που στην λογική “κόστος-όφελος” δεν προωθούν έργα θωράκισης και προστασίας της ζωής και περιουσίας του λαού. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, της ανυπαρξίας έργων ή κάποιων πρόχειρων «μπαλωμάτων» που κάνουν συνήθως μετά από καταστροφές, να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Τρία χρόνια μετά τον Ιανό και τις καταστροφικές πλημμύρες, τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για άμεσα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, οι ίδιες περιοχές στην Θεσσαλία, τα ίδια χωριά, πλημμύρισαν ξανά, οι κόποι μιας ζωής χάνονται μαζί με ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και εμφανέστατα τα μεγάλα λόγια του 2020 και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των Δήμων, έμειναν υποσχέσεις εκ του αποτελέσματος. Φέτος ακόμη περισσότεροι Δήμοι και χωριά της Λάρισας, όλοι οι Νομοί της Θεσσαλίας βίωσαν μια πρωτοφανή καταστροφή και δεν φταίει μόνο η βροχή για αυτό.

Θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, τεράστιες ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες που ήταν έτοιμες να συγκομιστούν, σε απώλειες ζώων, αμέτρητες ζημιές σε χωριά και σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες, στάβλους, αγροτικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, αγροτική οδοποιία και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας και της Θεσσαλίας έχουν δεχτεί το τελειωτικό χτύπημα. Στο τεράστιο κόστος παραγωγής για να κερδοσκοπούν σε βάρος μας, στις φυσικές καταστροφές που ήδη υπήρχαν, στις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων μας που φτάνουν όμως πανάκριβα στην κατανάλωση, ήρθαν οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις να βάλουν ταφόπλακα».

«Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν! Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Αντί να μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μια χούφτα επιχειρηματίες, να διατεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών.

Να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα που το αγροτικό κίνημα και άλλοι φορείς έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα τους για αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Να δοθούν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις σε όλους όσους έχουν πληγεί τα σπίτια, τα χωράφια, οι στάβλοι, τα μαγαζιά, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά πάγια κεφάλαια.

Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός του και να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές. Να γίνουν προσλήψεις στον ΕΛΓΑ ακόμη και τώρα ώστε να γίνει γρήγορα η εκτίμηση και να δοθούν οι αποζημιώσεις καθώς δεν έχουμε άλλο εισόδημα εκτός της παραγωγής μας, που πλέον δεν υφίσταται.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πλαισιώσουν τους Συλλόγους τους, να δυναμώσουν την ΕΟΑΣΝΛ και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ώστε πιο δυνατά και αποτελεσματικά να δώσουμε την μάχη για την επιβίωση μας», επισημαίνει η ΕΟΑΣΝΛ.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: