Τσεχία: Με τα μπούνια στις πολεμικές ετοιμασίες

Ο λαός της Τσεχίας εμπλέκεται με γρήγορα βήματα στην πολεμική σύγκρουση και βέβαια πληρώνει ήδη τα διεθνή μονοπώλια γι’ αυτή του την εμπλοκή.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μπλεγμένη με τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Το καταλαβαίνει αυτό κανείς μόλις πατήσει το πόδι του στην Πράγα, όπου οι Ουκρανικές σημαίες είναι όσες και οι τσέχικες, ενώ απαντώνται επίσης και σημαίες του ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα στην προπαγάνδα, στην αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού για πολεμικές δαπάνες και στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, η Τσεχική Δημοκρατία σχεδιάζει να αγοράσει 24 μαχητικά F-35 Lightning II stealth για να αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο των 14 μαχητικών αεροσκαφών Gripen. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη 20/7/2022 το υπουργείο Άμυνας, στην τελευταία κίνηση της Πράγας να προχωρήσει γρήγορα προς όπλα προδιαγραφών του ΝΑΤΟ με πρόσχημα την απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεγάλες μπίζνες με ταυτόχρονη προσαρμογή της Τσεχίας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Άμυνας Jana Cernochova ανακοίνωσε ότι εξουσιοδοτήθηκε να διαπραγματευτεί την αγορά των δύο δωδεκάδων των τζετ πέμπτης γενιάς παραγωγής της Lockheed Martin, τα οποία κοστίζουν περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια το τεμάχιο στο τρέχον συμβόλαιο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αν και δεν είναι σαφές ποια τιμή θα πάρει η Πράγα.

Οι αξιωματούχοι της Lockheed απηύθυναν ερωτήσεις σχετικά με την εξαγγελθείσα αγορά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά είπαν: «Θα παρέχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις συζητήσεις για μια εξαγορά». Αλίμονο…

Η Πράγα θέλει να κλείσει γρήγορα τη συμφωνία «επειδή οι χρόνοι παράδοσης χρειάζονται χρόνια» για νέα αεροσκάφη, ανακοίνωσε το υπουργείο σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από την άφιξη στην Πράγα του στρατηγού Ντάνιελ Χόκανσον, αρχηγού της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ και μέλους των Κοινών Αρχηγών του Προσωπικού (Joint Chiefs of Staff).

Η Πράγα μισθώνει 14 μαχητικά JAS-39C/D Gripen από τη Σουηδία στο πλαίσιο σύμβασης που θα λήξει το 2027, δήλωσε η Cernochova. Η Σουηδία προσφέρθηκε να αφήσει την Πράγα να κρατήσει τα αεροσκάφη δωρεάν, αλλά το υπουργείο επέλεξε να ακολουθήσει τα F-35. Το F-35 θα παραμείνει «ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό αεροσκάφος ακόμη και το 2040, ενώ τα λεγόμενα μαχητικά τέταρτης γενιάς και πλέον θα έχουν ξεπεραστεί μέχρι τότε», δήλωσε ο υποστράτηγος Karel Rehka, αρχηγός γενικού επιτελείου της Τσεχικής Δημοκρατίας αναφερόμενος σε αναβαθμισμένα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως το F-15EX.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η τσεχική κυβέρνηση επέλεξε το μαχητικό F-35, το οποίο θα υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της Τσεχίας και των συμμάχων για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ Michael J. Dodman στο Defense One στην Πράγα.

Εκτός από το ότι θέλει το νεότερο μαχητικό, η Πράγα επιδιώκει να διπλασιάσει το μέγεθος του εναέριου στόλου της επειδή «η παρούσα ποσότητα υπερηχητικών μαχητικών δεν ανταποκρίνεται πλέον στην τρέχουσα αποστολή και δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, ο όγκος των αποστολών που εκτελούνται θα συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση της σχεδιαζόμενης αγοράς.

Η Πράγα ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι θα αγοράσει οχήματα μάχης CV90 από τη Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι στόλοι των αρμάτων μάχης, των οχημάτων μάχης πεζικού, των ελικοπτέρων και της αεράμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας εξακολουθούν να αποτελούνται κυρίως από σοβιετικό ή ρωσικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Ράιαν Μπρομπστ, ερευνητής αναλυτής στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών. «Ενώ η Τσεχική Δημοκρατία θα είχε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε μια μεγάλη σύγκρουση, εάν ο εξοπλισμός της υποστεί φθορά, κάτι που πιθανότατα θα συνέβαινε σε μεγάλο πόλεμο, το προσωπικό της δεν θα είχε εκπαίδευση σε εξοπλισμό προτύπου ΝΑΤΟ για να αντικαταστήσει αυτές τις απώλειες».

Τον περασμένο μήνα, η Cernochova είπε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα αντικαταστήσει επίσης τα ελικόπτερα Mi-17, Mi-2, Mi-8 και Mi-24 της Σοβιετικής εποχής με επιθετικά ελικόπτερα UH-1Y Venom και AH-1Z Viper. Στην ίδια ανακοίνωση, η Cernochova είπε ότι η Πράγα θα ήθελε επίσης να αγοράσει πέρα ​​από το υπάρχον μέγεθος στόλου των 12, επειδή «ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ξεκάθαρα ότι η στενή αεροπορική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας σε μια συμβατική σύγκρουση».

Η Πράγα έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε όλες τις δυνάμεις της για να ευθυγραμμιστεί ο εξοπλισμός της με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ ή των δυτικών το συντομότερο δυνατό.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι η ικανότητα ενός ξένου στρατού να ενσωματώνει δυτικά οπλικά συστήματα στη σειρά μάχης του ενώ πολεμά μια ενεργό σύγκρουση είναι δυνητικά πιο περιορισμένη από ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο Mark Cancian, συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών και ανώτερος υπάλληλος, σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Οι Ουκρανοί ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με την ενσωμάτωση [πυροβολικού M777] και HIMARS… αλλά η εκπαίδευση και η συντήρηση είναι πιο δύσκολες από ό,τι αναμενόταν. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης αυτών των συστημάτων πριν από μια σύγκρουση, αντί να προσπαθείτε να το κάνετε ενώ διεξάγετε ήδη έναν πόλεμο», είπε ο Cancian.

Ο λαός της Τσεχίας εμπλέκεται με γρήγορα βήματα στην πολεμική σύγκρουση και βέβαια πληρώνει ήδη τα διεθνή μονοπώλια γι’ αυτή του την εμπλοκή.

Με πληροφορίες από: Defense One

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: