Το πλεόνασμα… του (ματωμένου) πλεονάσματος

«Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακούτε για φόρους (…) Η Ελλάδα τώρα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί, βήμα βήμα, και επιστρέφει στους πολίτες αυτά τα οποία έχασαν τα προηγούμενα χρόνια»……

«Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ακούτε για φόρους (…) Η Ελλάδα τώρα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί, βήμα βήμα, και επιστρέφει στους πολίτες αυτά τα οποία έχασαν τα προηγούμενα χρόνια». Αυτά έλεγε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γελούσαν ως και τα …τσιμέντα!

Βρήκε τη μέρα να κοροϊδέψει κατάμουτρα τον λαό, αφού χτες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Κι όπως προκύπτει, η φοροαφαίμαξη όχι μόνο ζει και βασιλεύει, αλλά «υπεραποδίδει» κιόλας στα 5,596 δισ. ευρώ, πάνω κι από τον στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 2,314 δισ. ευρώ!

Τι σημαίνει αυτό; Οτι το περασμένο οκτάμηνο (Γενάρης – Αύγουστος) ο λαός πλήρωσε σε φόρους 3,282 δισ. ευρώ παραπάνω απ’ όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ο οποίος συν τοις άλλοις περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει μάλιστα, από το πλεόνασμα …του πλεονάσματος, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, που έχουν απογειωθεί εξαιτίας της ακρίβειας.

Για παράδειγμα, τα συνολικά έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 39,838 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,344 δισ. (9,2%) έναντι του στόχου στον προϋπολογισμό. Τα έσοδα από ΦΠΑ, τον πιο άδικο και ληστρικό φόρο, ανήλθαν σε 15,488 δισ. ευρώ, 800 και πλέον εκατ. πάνω από το στόχο! Την εικόνα συμπληρώνουν τα αυξημένα κατά 1,7 δισ. ευρώ έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, που βαραίνει τις πλάτες των εργαζομένων και άλλων βιοπαλαιστών.

Σε συνθήκες εξοντωτικής ακρίβειας, το κράτος ξεσκίζει στους φόρους τον λαό. Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες αλυσίδες του λιανεμπορίου τζιράρουν απίστευτα ποσά και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν ασύλληπτα προνόμια και διευκολύνσεις, κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Αντί να ικανοποιήσει …χτες το δίκαιο αίτημα σωματείων και φορέων για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι εξαιτίας ακριβώς αυτού του φόρου, τα κρατικά έσοδα υπεραποδίδουν! Και ότι γενικά η οικονομική – φορολογική της πολιτική εγγυάται την επάνοδο στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, όπως προβλέπει η επαναφορά των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αυτό είναι το «σινιάλο» που κάνει και προς τις «αγορές», προκειμένου να αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα, για λογαριασμό των ομίλων και όχι βέβαια του λαού, που θα συνεχίσει να «υπεραποδίδει» κέρδη για την εργοδοσία και φόρους για το κράτος. Φροντίζει άλλωστε γι’ αυτό η κυβέρνηση, τόσο με τον αντεργατικό νόμο – έκτρωμα που ψήφισε τις προάλλες στη Βουλή, όσο και με το νέο φορολογικό που φορτώνει με επιπλέον βάρη τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ.

Μήπως όμως οι …μεσσίες του ΣΥΡΙΖΑ, «νικητές» και «ηττημένοι» στις πρόσφατες εκλογές, έχουν κάτι διαφορετικό να πουν; Τίποτα απολύτως! Ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» συμφωνεί με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αποτελούν άλλωστε στοιχείο της …παρακαταθήκης που αναλαμβάνει ο νέος αρχηγός, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τα καθιέρωσε ως κυβέρνηση. Συμφωνεί και με την επενδυτική βαθμίδα, που φορτώνει όλα αυτά και άλλα τόσα στον λαό.

Είναι μοιραίο λοιπόν ο λαός να μην έχει να πληρώσει, να ζει με τη θηλιά στον λαιμό, να λέει «κάθε χρόνο και χειρότερα»; Οχι, δεν είναι! Η ανάγκη του να ζει με αξιοπρέπεια δεν χωράει στον κορσέ της δημοσιονομικής σταθερότητας και των «αντοχών της οικονομίας», που αντέχει τις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, όχι όμως την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών απαξιώνονται και υπονομεύονται από την εγκληματική πολιτική του κέρδους. Χρειάζεται λοιπόν σύγκρουση και πάλη για την ανατροπή της! Αυτόν τον δρόμο μόνο το ΚΚΕ τον δείχνει και μπαίνει μπροστά για να ανοίξει διάπλατα για τον λαό. Στο χέρι του είναι να επιταχύνει τις εξελίξεις, να μην αφήσει άλλο χρόνο να πάει χαμένος: Οργανώνοντας την πάλη για σύγχρονα δικαιώματα παντού, δυναμώνοντας το ΚΚΕ και στις επερχόμενες περιφερειακές και τοπικές εκλογές, με χιλιάδες νέες ψήφους στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναδημοσιεύεται από την στήλη “Η άποψή μας” του σημερινού Ριζοσπάστη

Στα 5,6 δισ. ευρώ το ματωμένο πλεόνασμα το πρώτο 8μηνο

Στα 5,6 δισ. ευρώ απογειώθηκε το «ματωμένο» πλεόνασμα του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,596 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,314 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα είναι 43,118 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, ενώ τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,636 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 833 εκατ. ευρώ ή 1,8% έναντι του στόχου.

Η «υπεραπόδοση» της φοροληστείας έσπασε και πάλι τα κοντέρ, με τα έσοδα από φόρους να ανέρχονται σε 39,838 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,344 δισ. ευρώ ή 9,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15,488 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 805 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,594 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 60 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,938 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 10 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 12, 853 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,710 δισ. ευρώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: